zakaj saditi, kako vzdrževati, kakšne koristi za zdravje in s čim jesti

22

Kaj se zgodi na vašem vrtu po močnem dežju? Trdoživost plevela je pregovorna, kot da se smeji tvojemu trudu. Čeprav vaše rastline v tej suši venejo, plevel uspeva. Obstajajo trajni portulak, od katerih je mogoče pridobiti. Preden jih torej z navdušenjem hitite trgati, preberite naš članek, v katerem boste spoznali prednosti divjega portulaka, in ga z veseljem vključite v svojo rutino.

Raznolikost trajnega portulaka nas navdušuje

Ker niste izkušen vrtnar, imate oči le za rastline na zelenjavnem vrtu in njihovo udobje je tisto, kar šteje. Vse okoli njih je označeno kot “plevel” in je vredno le metanja v smeti ali za kompostiranje. Morda niste vedeli, a te rastline (bolje jih tako imenujemo) so večinoma donosne in med njimi je tudi trajni portulak. Njihova uporaba v korist vašega zelenjavnega vrta je dobra okoljska gesta!

Navadni portulak je enoletnica s sočnimi listi in trpkimi stebli. Sibirski portulak je trdoživa trajnica, za katero menimo, da je pregrenkega okusa, da bi bila uporabna. Zimski portulak je plodna samosevna enoletnica odličnega okusa.

Vrt želite »naseliti« z rastlinami, ki prenašajo zanemarjanje, in trajnicami, ki jih boste pobirali leto za letom. No, ne zamerite trajnemu portulaku, saj je njegova prisotnost na vašem zelenjavnem vrtu lahko koristna za vaše rastline in tudi za vas.

Ali je portulak plevel?

trajni portulak, ki velja za plevel invazivno rastlino, užitno hranljivo

Prvotno je trajni portulak veljal za plevel, saj se ga kot invazivno rastlino težko znebimo. Toda vaš vrt je obrnjen proti zahodu, zato je velik prostor večino dneva in leta v senci. Torej, lahko vržete nekaj semen zimskega portulaka, ki se dejansko izkaže za poletni/navadni portulak. Je užitna in pravzaprav zelo hranljiva.

Kar zadeva sibirski portulak, zagotavlja dobro pokrovnost tal kot pokrovna rastlina, zato ima zaščitno vlogo in kot alternativa travi.

Navadni portulak trajnica: Portulaca oleracea

trajnica portulak veliki sočni sočni listi rdeče stebla

Pravzaprav dobro raste. Če jih dobro razporedite, lahko dobite velike, zelo sočne liste. Ima sočna rdeča stebla in sočne obrnjeno jajčaste liste (ovalne, vendar večje proti konici). Oba dela sta ostrega okusa, vendar ne tako kisla kot kislica. Navadni portulak se lahko sam zaseje in glede na njegov sloves plevela se vrne naslednje leto. Imenuje se tudi poletni portulak, res dobro uspeva poleti in ga lahko sejemo od marca do septembra neposredno zunaj, na sončno mesto.

Zimski portulak – claytonia perfoliata

trajnica purslane dajejo okrogle liste majhen bel cvet središče

Začne se s srčastimi (nekakšno narobe obrnjeno srce) listi, ki so sočni, vendar ne tako debeli kot poletni portulak. Stebla so prav tako sočna. Ko rastlina dozori, začne poganjati okrogle liste, ki imajo v sredini majhen bel cvet. Užitna je kot celota. Zimski portulak je po okusu bolj podoben zeleni solati, zato je lep solatni list, ki ga je enostavno gojiti. Uspeva v senci, zelo dobro pa se obnese tudi na delnem soncu, na polnem soncu pa bo cvetela in hitro pognala. Sejemo jo lahko od julija do septembra. Ta sorta pozimi daje liste solate, od tod tudi njeno ime.

divji portulak sočna solata božič se pojavi april hitro raste cveti odmre junij

Sočna solata za božič, to vam pove! Zimski portulak se res noro sam seje in ga je zelo lepo nabirati med pletjem med rastlinami. Prvič se pojavi aprila in hitro raste, cveti in junija odmre. Nato se ponovno pojavi avgusta in raste počasneje v hladnejših mesecih, preden spomladi zacveti in odmre.

Kot zdravo predjed lahko kombinirate solato iz zimskega portulaka, kopra in mete.

V obdobjih razmnoževanja portulak tvori goste grude. Odvečne vejice lahko razredčite in pojeste, da zrastejo višje in sočnejše rastline.

Sibirski portulak – claytonia sibirica

trajnica portulak vzdrževanje claytonia sibirica neprijeten grenak okus

Za razliko od prejšnje sorte, ki je užitna trajnica portulak, ima Claytonia sibirica grenak in na videz neprijeten okus. Tudi ona obožuje senco in se krasi z lepimi rožnatimi cvetovi. Za razliko od drugih dveh, ta portulak ne kali zlahka in ne daje bujne zasaditve.

Zdravilne lastnosti portulaka

portulak trajnica užitni recept vsebina vitamini minerali antioksidanti

Užitni trajni portulak vsebuje vitamine, minerale in antioksidante, ki lahko pomembno vplivajo na zdravje. Na primer, vitamin A pomaga ohranjati zdravje oči in izboljšuje vaš imunski sistem ter spodbuja zdravo delitev celic.

Bogastvo vitamina C pomaga ohranjati kolagen in krvne žile v dobrem stanju ter celiti rane.

Beta-karoten, pigment, odgovoren za rdečkasto barvo njegovih stebel in listov, je eden od mnogih antioksidantov, ki jih je portulak poln.

Zahvaljujoč omega-3 maščobnim kislinam je srčno-žilni sistem dobro vzdrževan.

Ker sta za zdravje kosti v veliki meri zaslužna kalcij in magnezij, ne oklevajte in vključite portulak v svoj solatni jedilnik, da preprečite zaplete osteoporoze in staranja.

portulak trajnica cvet listi stebla cvetovi v celoti užitni deli

Nabiramo in uživamo lahko kateri koli del portulaka, saj so listi, stebla in cvetovi povsem užitni. Pri pripravi divjega portulaka je pomembno, da rastlino temeljito operemo, da preprečimo ostanke pesticidov.

Portulak je trpek in nekoliko slan, zato je odličen dodatek k solatam in drugim jedem. Uživamo ga lahko surovega ali kuhanega. Z dodajanjem juham in enolončnicam juho lepo zgosti. Portulak lahko zmešate z zelenjavo na žaru in ga daste kot okras ribam.

Portulak mehiški recept s svinjino

portulak užitna najljubša jesenska kuhinja mehiških domov

Portulak je jesenski najljubši v mnogih mehiških domovih. Ta jed najbolj spominja na domačo kuhinjo. In je združljiv z Instant Pot. Vsebuje domačo chili verde omako, svež portulak, krompir ter klasične mehiške začimbe in dišavnice.

Sestavine za svinjsko enolončnico s portulakom

 • 0,5 kg svinjskega hrbta narežemo na kocke
 • 0,5 kg čistega portulaka
 • 3 velike krompirje olupimo in narežemo na kocke
 • 4 skodelice zelene paradižnikove salse
 • 1 skodelica piščančje juhe, po možnosti domače
 • 1 žlica piščančje juhe
 • 1 čajna žlička kumine
 • 1 čajna žlička origana
 • 1 žlica jedilnega olja

Sestavine za zeleno tomatillo omako

 • 10 očiščenih paradižnikov
 • 4 stroki chili de arbol sveži čili
 • 2 stroka česna
 • 1 šopek cilantra
 • 1 žlica piščančje juhe

Navodila za pripravo sočne jedi

purslane svinjska solata zelena tomatillo omaka piščančja juha

Paradižnike (Physalis philadelphica) s papriko kuhamo v loncu z vodo na štedilniku nekaj minut na srednjem do nizkem ognju. Da se izognete grenkobi, ne kuhajte več kot 10 minut, pazite, da paradižniki ne počijo.

Ko so pripravljeni, jih zmešamo s česnom, kuhano papriko, svežim koriandrom, malo vode za kuhanje ali domače piščančje juhe (ne preveč) in piščančje juhe. Dati na stran.

Svinjino začinimo z nekaj kapljicami jedilnega olja, soljo in poprom ter ščepcem kumine. Zaradi tega je svinjsko meso bolj okusno. Druga možnost je, da pred praženjem začinite s piščančjo juho.

V Instant loncu, v načinu dušenja, svinjino prepražimo na jedilnem olju.

Vmešajte zeleno omako tomatillo, portulak in krompir. Nato začinimo s piščančjo juho, poprom, kumino in origanom.

Svinjski portulak kuhajte v instant loncu trideset minut na močnem ognju z odprtim ventilom. Pustite, da se lonec na pritisk sprosti naravno, preden ga odprete.

Svinjsko enolončnico postrezite z belim rižem, črnim fižolom in modrimi koruznimi tortiljami.

Similar Posts

Leave a Reply