vse prednosti te starodavne kmetijske tehnike za vrt

66

Kot vrtnarji vedno iščemo načine, kako ohraniti naše rastline srečne, zdrave in uspešne. Pojdimo k bistvu: mleko! Kdo bi si mislil, da je v naših hladilnikih tako čudežna tekočina? Kljub temu uporaba mleka za zalivanje rastlin ne pomeni zagotavljanja vlage. Namesto tega gre za zagotavljanje dodatnih hranil, odganjanje žuželk in spodbujanje rasti s tem neverjetnim kmetovalskim trikom. Odkrijte vse prednosti mleka v spodnjih vrsticah!

Polno zdravih aminokislin, encimov, sladkorjev in beljakovin, mleko spodbuja rast koristnih mikrobov, bakterij in gliv v naši vrtni zemlji in kompostnih kupih. Tekočina vsebuje kalcij, vitamin B, naravne sladkorje in beljakovine, ki spodbujajo rast in zdravje rastlin. Lahko se uporablja kot naravno gnojilo in/ali pesticid. Pomaga v boju proti virusom, listnim uši in glivičnim boleznim ter je odličen način za čiščenje listov.

Prva stvar, ki si jo morate zapomniti, ko poskušate kaj novega s svojimi rastlinami, je: vse v zmernih količinah! Medtem ko je zalivanje rastlin z mlekom koristno, ima lahko preveč mleka ali katere koli vrste mleka škodljive učinke.

Prednosti mleka

zalivanje z mlečnimi vrtnimi rastlinami

Številne prednosti nanosa mleka na rastlinsko listje ali neposredno v tla segajo od zagotavljanja dodatnih hranil, preprečevanja škodljivcev in preprečevanja glivičnih bolezni.

1. Mleko je vir kalcija. Rastline potrebujejo kalcij za zdravo rast in razvoj plodov.

2. Mleko je odlično gnojilo. Je vir vitaminov B in beljakovin, ki spodbujajo zdravje rastlin in izboljšujejo pridelek.

3. Z dodajanjem mleka v zemljo preprečimo gnilobo cvetov buč, paradižnika in paprike.

koristi mleka za rastline

4. Bela tekočina deluje kot naravni pesticid proti listnim uši, pajkovim pršicam in tripsom.

5. Mleko lahko deluje kot protiglivično sredstvo za preprečevanje in boj proti težavam, kot je pepelasta plesen. Ko se poškropi po listju, beljakovina, ki jo vsebuje, razvije antiseptične lastnosti, ko je izpostavljena sončni svetlobi.

6. Mleko podpira zdravje tal. Spodbuja razvoj zdravih mikrobov, bakterij in gliv.

7. Ta izdelek lahko zavira rast sezonskih patogenov in odvrne škodljivce talnih žuželk.

Katere vrste mleka uporabiti za rastline?

rastline zalijte z mlekom

Morda boste presenečeni, ko boste ugotovili, da kravje mleko ni edino koristno za vaše rastline. Tukaj je nekaj vrst mleka, ki jih lahko uporabite na vrtu:

  • Sveže kravje mleko (2% z nizko vsebnostjo maščob)
  • Kislo mleko
  • Mandljevi
  • evaporirano mleko
  • Mleko v prahu
  • Pinjenec
  • soja

Zdaj ne morete dodati mleka neposredno v liste ali zemljo vaših rastlin. Zato uporabite staro razpršilno steklenico in pred uporabo zmešajte enake dele mleka in vode.

Ko govorimo o tem, česa ne bi smeli uporabljati, je pomembno vedeti, da nekatere vrste mleka preprosto niso primerne za vaše rastline in vaš vrt.

Ne uporabljajte : mleko z okusom, sladkano kondenzirano, posneto, polnomastno (nerazredčeno)

mleko na listih rastlin

Učinkovito lahko razredčeno mlečno raztopino nanesemo na rastlino na dva načina. Mešanico lahko nalijete na zemljo okoli korenin rastline ali pa jo razpršite neposredno na listje. Po pol ure preverite liste in z vlažno krpo odstranite odvečne ostanke mleka, da preprečite glivične bolezni.

Osnovni recept

  • 2% ali kravje mleko z nizko vsebnostjo maščob
  • Voda iz pipe
  • Steklenička z razpršilom

Zmešajte enake dele mleka in vode (razmerje 50:50). Nalijte v steklenico z razpršilom in dobro pretresite. Obilno nanesite na listje rastlin. Počakajte pol ure. Odvečno mešanico odstranite z vlažno krpo.

Kako pogosto uporabljati rastlinsko mleko?

učinek mleka na vrtne rastline

Če se uporablja kot gnojilo, je mleko potrebno le enkrat na začetku rastne sezone in spet sredi sezone, ko rastline aktivno rastejo.

Če mleko uporabljate kot pesticid ali zdravljenje proti glivicam, nanesite mlečno raztopino na liste takoj, ko opazite znake bolezni ali škodljivcev.

Zalijte vrtnice z mlekom

vrtnice zalijte z mlekom

Črna pega na vrtnicah je pogosta glivična bolezen. Zmešajte razredčeno raztopino enakih delov vode in mleka ter z njo poškropite liste. Laktoferin, ki ga vsebuje mleko, je zelo učinkovit fungicid.

Zalivanje paradižnika z mlekom

paradižnik pokapaj z mlekom

Mleko je odlično za rastline paradižnika. Lahko se uporablja kot gnojilo in fungicid.

Potresemo pol skodelice mleka v prahu neposredno na zemljo in dobro zalijemo. Operacijo ponovite vsaka dva tedna spomladi in poleti.

Za preprečevanje glivičnih bolezni zmešajte raztopino mleka in vode (9 delov vode na 1 del mleka) in poleti poškropite listje vsake tri tedne.

Similar Posts

Leave a Reply