Vse, kar morate vedeti o cvetličarskih špargljih!

63

Če pomislimo na hišo, ki nas osrečuje, nič takega kot okrasne rastline! Ti sublimirajo naše pohištvo, naše stene in notranjo atmosfero na splošno. Če pa imate radi zelenjavo v lončkih, je včasih težko izbrati, katero povabiti v svoj dom. Nič več iskanja! Rastlina špargljev setaceus plumosus je prečiščevalna, dekorativna in z njo enostavna za življenje, je kot nalašč za vnašanje pridiha vegetacije v vaš dom. Tukaj je torej vse, kar morate vedeti o cvetličarskih (ali okrasnih) špargljih, ki bodo popestrili vašo dnevno sobo.

Kulturni list: Asparagus setaceus plumosus v loncu ali na vrtu

Asparagus setaceus plumosus (ali okrasni šparglji) je eksotična sobna rastlina, ki se najpogosteje goji v lončkih. Izvira iz Azije in Južne Afrike, je ena izmed najbolj priljubljenih zelenih za ljubitelje zelenega in naravnega dekorja. Cvetličarji ga pogosto uporabljajo tudi kot dodatno listje, od tod tudi vzdevek šparglji za cvetličarje. Če pa ga radi vidimo, da raste, ga naši ljubljenčki niso preveč naklonjeni. Vendar pa ostaja bistvena rastlina v sodobni notranjosti. Torej, tukaj je brez odlašanja, kako dobro skrbeti za to.

Značilnosti in izvor špargljev setaceus

okrasna rastlina špargljev starana koristi vzdrževanje špargljev bonsaj drevo

Asparagus setaceus plumosus je eksotična rastlina, ki izvira iz Afrike in prihaja iz družine Liliaceae (tako kot zeleni šparglji, ki jih radi jemo). Prepoznaven po lepem okrasnem pernatem listju, se boji zmrzali in ima raje temperature med 10 in 20°C. Običajno se goji v lončkih, rastlina doseže približno 40-60 cm višine. Cvetenje se pojavi poleti, neopazno, sledi pa okrasno plodnost v zelenih nato rdečih jagodah. Njeni beli cvetovi se spremenijo v zelene ali rdeče jagode, ko rastlina postane stara. Opomba: so zelo strupeni. Tukaj je nekaj glavnih značilnosti, ki jih morate vedeti:

  • Vrsta: okrasna sobna rastlina
  • Višina: 30-60 cm
  • Barva cvetov: bela
  • Barva jagodičja: rdeča ali zelena
  • Želena izpostavljenost: posredna izpostavljenost soncu
  • Vrsta tal: odcedna tla, tako bogata kot lahka
  • Listje: zimzeleno
  • Vzdrževanje: enostavno
  • Čiščenje: da
  • Druge sorte špargljev: sprengeri, densiflorus, falcatus itd.

Kdaj in kako posaditi šparglje setaceus?

vzdrževanje rastlin šparglji setaceus zalivanje presajanje

Kot že omenjeno, cvetličarske šparglje običajno sadimo v lončke. Z lahkoto pa najde svoje mesto tudi na vrtu v zemlji. Stare šparglje gojimo v suspenziji ali v velikih loncih zaradi velikih povešenih stebel. Ni pomembno, ali gre za posevek v zaprtih prostorih ali na prostem, sajenje vedno poteka spomladi, ko se zemlja dobro segreje.

lonec

gojitvena rastlina šparglji cvetličarne ornament notranji lonec stoječa sadilnica

Za visečo kulturo je bolje izbrati posodo, ki je dovolj velika, da se povešena stebla enakomerno porazdelijo. Dobro stoječa sadilnica bo prav prišla. Ko presadite, vzemite večjo posodo, saj korenine rastejo zelo hitro.

V tleh

kako gojiti okrasne šparglje vrtne rastline špargljev na prostem

Pri gojenju na prostem je treba svoje šparglje posaditi v tla kot trajnico za gredice, 50-60 cm stran od sosedov.

Razmnoževanje: setev in delitev špargljev plumosus

rezanje špargljev setaceus rezanje sejanje delitev množenje

Če želite pomnožiti svoje šparglje setaceus plumosus, sta setev in delitev bistven korak. Tako naredite svojo setev spomladi v kalilnike. Semena prekrijte z zemljo za lončnice in jih redno zalivajte. Kar zadeva potaknjence, se izvaja tudi izven obdobja zmrzali. Opomba: mlade rastline rastejo relativno počasi. Zato je treba biti potrpežljiv. Za osupljiv rezultat ne oklevajte in kombinirajte svoje šparglje z drugimi sortami družine Liliaceae. Terasa, balkon, dnevna soba, spalnica, kopalnica… Povsod so!

Vzdrževanje okrasnih špargljev

koristi rastlina šparglje setaceus rezanje presajanje

Ne glede na to, ali so v loncih ali v tleh, je treba okrasne šparglje zalivati ​​precej pogosto, zlasti poleti (približno 3-krat na teden). Nekaj ​​minut ga lahko kopate v vodi, da se ne izsuši. Pozimi zadostuje zalivanje vsakih 10 dni. Glede na lego ima šparglji plumosus rad sončna mesta, ne pa neposredne svetlobe. Za lepo okrasno sobno rastlino razmislite o obrezovanju najstarejših stebel, da spodbudite rast nove kepe.

Asparagus setaceus plumosus v loncu: škodljivci in bolezni

rastlina šparglji setaceus yellows bolezen okrasni šparglji vzdrževanje

Kot večino sort okrasnih sobnih rastlin so lahko tudi cvetličarski šparglji preplavljeni s škodljivci. Med najpogostejšimi so luskaste žuželke in pajkove pršice. Kako te prepoznati? Če na njegovih listih vidite niti in začnejo rumeneti, je verjetno rdeča pajkova pršica. Da se ga znebite, zarosite listje, da povečate vlažnost rastline. To bo preprečilo, da bi se majhne napake usedle. V primeru luskastih žuželk pripravite mešanico črnega mila, vroče vode in arašidovega olja, da odstranite te parazite.

Ali so okrasni šparglji strupeni za mačke?

rastlina šparglje setaceus strupena mačka otrok

Ali imate radi svoje šparglje? Ali jih imate v dnevni sobi ali spalnici več? Bodite previdni, ta rastlina za odstranjevanje onesnaževanja in prečiščevanja je pravzaprav zelo škodljiva za otroke in hišne ljubljenčke. Obvestilo lastnikom mačk, psov ali drugih sesalcev, vedite, da vaši štirinožni prijatelji ne marajo njegovih rdečih jagod. Zato je bolje, da zelenjavo postavite v višino, kjer ga vaš mucek verjetno ne bo grizel. Po potrebi se obrnite na svojega veterinarja!

Similar Posts

Leave a Reply