Vaš paradižnik ne pordeči? Zakaj ostanejo zeleni? Kako jih pripraviti do tega, da bodo spet zardeli?

91

Poletje je sezona paradižnikov! Na splošno jih vrtnarji nestrpno gledajo, kako rastejo, da bi jih lahko okusili! Ste komaj čakali, da jih boste obirali, pa vaši paradižniki ne pordečijo in ostajajo brezupno zeleni? V tem članku vam podajamo razloge in nekaj rešitev za odpravo te težave. Takole je!

Zakaj vaši paradižniki ne pordečijo? Fokus

Najprej je pomembno pojasniti, da vse sorte paradižnika ne zorijo enako hitro. Tako nekateri paradižniki, kot je sorta češnjev paradižnik, glede na njihovo velikost porumenijo hitreje kot drugi, kot je paradižnik biftek. Podobno, ko so zreli, vsi paradižniki nimajo enake barve. Nekateri postanejo rumeni, oranžni, rjavi, vijolični. In drugi ostanejo zeleni. Zato je pomembno, da poznate sorto paradižnika, da lahko ocenite njegovo zrelost glede na barvo. Poleg tega je togost še ena spremenljivka, ki potrjuje stanje razvoja paradižnika. Tako, ko se ga dotaknete, če nekoliko popusti pod vplivom pritiska, je, da bo pripravljen za uživanje.

češnjevi paradižniki leta 2022 hitreje porumenijo

Na koncu ne pozabite, da se sladke arome in okusi paradižnika razvijejo šele med fazo zrelega zelenega zorenja in spremembo barve. Kot tak se paradižnik v supermarketu pobere v zreli zeleni fazi, zori in spreminja barvo med prevozom ali v hladilnici. Posledično so njihove arome udarjene. Če povzamemo, če želite imeti sočne in okusne paradižnike, jih pustite čim dlje zoreti na rastlinah.

Vaš paradižnik ne pordeči? Napake, ki se jim je treba izogibati!

tvoji paradižniki ne zardevajo zakaj 2022

Skupaj smo si ogledali elemente, ki so potrebni, da paradižnik porumeni. Želite obrniti trend in uspeti pospešiti proces? Vendar bodite previdni, nekaterim napakam se je vsekakor treba izogniti in lahko povzročijo nasproten rezultat. Tukaj je tisto, česar ne smete storiti, če vaši paradižniki ne porumenijo:

  • Odrežite liste, da jim zagotovite več svetlobe
  • Temeljito zalijte
  • Dajte preveč gnojila
  • Prezgodaj odrežite paradižnik

kako pravilno zardeči paradižnik leta 2022

Začnimo s svetlobo. Če je bistvenega pomena za rast rastline, ga ne ujame paradižnik, temveč listi rastline. Z rezanjem listov torej ne boste pozitivno vplivali na spremembo barve paradižnika. Še huje, zmanjšali boste sposobnost rastline za zajemanje svetlobe. To je bistveno za razvoj arome paradižnika. Poleg tega se zdi, da je več zalivanja paradižnikov dobra ideja, da bodo paradižniki hitreje dozoreli. Na žalost ni tako. Dejansko ni voda, ampak prej napovedani elementi tisti, ki naredijo paradižnik rdeč. Tako, če jih želite preveč zalivati, tvegate predvsem, da vam bo paradižnik počil.

kako narediti paradižnike hitreje pordele

Prav tako imajo naravna gnojila za paradižnik vlogo pri njihovem razvoju, ne pa pri hitrosti zorenja. Ni treba dati preveč gnojila. Pridelava komposta za obogatitev tal na vašem vrtu je več kot dovolj. Nazadnje se nekateri odločijo za rezanje paradižnikov, ko so še zeleni. Tej praksi se izogibajte, saj na ta način ne boste dobili sočnih paradižnikov močnega okusa.

različne sorte paradižnika 2022

Se pa zgodi, da paradižnik oktobra še ni rdeč in da nimate rastlinjaka, da bi vzdrževali pravilno temperaturo. V tem primeru vam ne bo preostalo drugega, kot da jih naberete. Nato jih pustimo zoreti v zaprtih prostorih pri temperaturi okoli 22°C. Za pospešitev zorenja je tu zelo preprost trik: skupaj z banano jih položite v papirnato vrečko. Boste videli, deluje!

nasvet v rastlinjaku, da bo paradižnik pordel 2022

Zanesljiv trik je, da svoje paradižnike postavite v rastlinjak. To je odlična možnost za spodbujanje spremembe barve pri paradižnikih. Konstrukcija se namreč hitreje segreje in tako zagotavlja ugodno temperaturo za gojenje paradižnika. Prav tako jih rastlinjak ščiti pred dežjem in preprečuje širjenje plesni. Temperatura igra bistveno vlogo pri spremembi barve, pa tudi pri razvoju paradižnika.

rastlinjak za paradižnik 2022

Zavedajte se, da snovi likopen in karoten, potrebni za pravilen razvoj plodov, delujeta le pri temperaturi med 10 in 29°C. Za fazo spremembe barve se etilen optimalno proizvaja med 22 in 25°C. Poleg tega je etilen molekula v zraku. Tako bo premočan veter razpršil etilen. Molekula torej ne bo dosegla cilja, kar bi lahko upočasnilo zorenje in spremembo barve paradižnika. Ponavljamo vam: rastlinjak je dobra alternativa, saj nima vetra v notranjosti.

Similar Posts

Leave a Reply