Turizem v Zambiji..naravna čudežna dežela

79
Turizem v Zambiji..naravna čudežna dežela

Kljub temu, da je država brez morja v južni Afriki, izstopa Zambija Kot glavna potovalna destinacija zaradi čudovite neokrnjene pokrajine in toplega prijaznega vzdušja. Nekatera izmed najboljših krajev za obisk v Zambiji vključujejo osupljive Viktorijine slapove, pa tudi vrsto narodnih parkov, znamenitosti in znamenitosti. Od čudovitega narodnega parka Kafue do zgodovinskih znamenitosti, kot je Shewa Ngandu, turizem v Zambiji ponuja različne možnosti potovanja za odlične počitnice v Afriki.

Koristne informacije pred potovanjem v Zambijo

Preden razmišljate o turistični izkušnji v Zambiji, morate izvedeti zelo pomemben nabor informacij, ki so nepogrešljive za srečno in tudi varno potovanje v tej čudoviti afriški državi, vključno z naslednjimi:

valuto

Banke in menjalnice so na voljo na vseh mednarodnih letališčih in večjih mestih.

Večina hotelov in hostlov sprejema kartice Visa in MasterCard.

Splošne bančne ure v večjih mestih so: ponedeljek – petek 08:30 – 15:30.

Preberite tudi: Kateri so elementi turizma v Egiptu?

Varnost

Zambija je zelo varna destinacija za potovanje.

Fotografija

Poskrbite, da imate s seboj dovolj pomnilniških kartic in baterij, saj te niso na voljo v južnoafriških mestih. Bodite previdni pri fotografiranju ljudi, pred fotografiranjem je vljudno vprašati za dovoljenje.

Brezpilotna letala (UAV) niso dovoljena na nobenem od zaščitenih območij, ki jih upravljajo oblasti v državi, ki ocenjujejo njihov vpliv na prostoživeče živali in pobude za boj proti krivolovu. To pravilo velja v večini delov Afrike, kjer so oblasti v različnih državah in regijah sprejele podoben pristop.

Zahteve za potni list in vizum

Posvetujte se s svojim potovalnim agentom glede potrebnih dokumentov za obisk Zambije.

Vsi tuji obiskovalci potrebujejo potne liste in morajo biti veljavni 6 mesecev po koncu predvidenega obdobja bivanja.

Prepričajte se, da sta v vašem potnem listu vsaj dve zaporedni prazni strani za vizum. Priporočamo pa, da imate 3 ali celo 4 prazne strani, če potujete skozi več kot eno državo. Če ni dovolj strani, vam lahko zavrnejo vstop v državo.

Bistveno je, da preverite vizumske pogoje pri ustreznih veleposlaništvih/konzulatih, saj se lahko razlikujejo glede na vaše državljanstvo.

Vizume je mogoče dobiti v pristanišču vstopa in se plačajo v ameriških dolarjih v gotovini na večini destinacij.

Plačilo z Visa je možno na letališčih Livingston, Lusaka in Ndola prek kartice Visa, MasterCard, Maestro in American Express. V primeru kakršnih koli težav z omrežjem, ki vplivajo na sisteme, bodo gostje morali dvigniti gotovino na najbližjem bankomatu.

Vizume je priporočljivo pridobiti pred prihodom, saj so lahko na vseh letališčih dolge čakalne vrste

Preberite tudi: Vaš izčrpen vodnik po turizmu v Belorusiji.. najboljša mesta za obisk

Najboljša turistična mesta v Zambiji

Tukaj je seznam najpomembnejših turističnih krajev v Zambiji, kot sledi:

Viktorijini slapovi

Noben seznam krajev za obisk v Zambiji ne bi bil popoln brez obiska Viktorijinih slapov. Ta neverjetni slap se nahaja na reki Zambezi na meji Zambije in Zimbabveja. Slap je visok 355 metrov, vendar je njegova širina morda še bolj impresivna, saj je dolga več kot kilometer. Čeprav ni niti najvišji niti najširši slap na svetu, je glede na kombinirane dimenzije največja plošča padajoče vode na svetu. Megla, ki se dviga iz slapa, je vidna 30 milj stran.

Ne samo to, na Viktorijinih slapovih je na voljo vrsta dejavnosti, od sprehodov po znamenitostih do vznemirljivih doživetij, kot sta kajakaštvo na divjih vodah in bungee jumping. Lahko rečemo, da so Viktorijini slapovi manifestacija narave v Zambiji.

Livingston

Medtem ko so Viktorijini slapovi morda glavna atrakcija na tem območju, je treba nekaj časa preživeti tudi v Livingstonu.

Mesto je bilo ustanovljeno leta 1905 in poimenovano po raziskovalcu Davidu Livingstonu. Livingston ima številne muzeje, kjer se lahko naučite nekaj o lokalni zgodovini in prazgodovini. Med njimi je pomemben muzej Livingston, največji in najstarejši muzej v državi.

Druge priljubljene dejavnosti vključujejo sprehode po mestu in nakupovanje na lokalnih tržnicah. Livingston je izhodišče ne le za obisk Viktorijinih slapov, ampak tudi za različne pustolovske športe. Postalo je nekakšen nahrbtnikov poljub in ima prijazno in sproščeno vzdušje.

Nacionalni park Južna Luangwa

Nacionalni park South Luangwa je najbolj priljubljena destinacija za safari in eno najboljših krajev za obisk med vašimi turističnimi izkušnjami v Zambiji, saj se uvršča med najvišje koncentracije divjih živali v vsej Afriki. Park se z visokih gora spušča v dolino reke Luangwa, kjer živijo krokodili in povodni konji. Park je tudi eno najboljših krajev za ogled čred slonov, žiraf in bivolov. Idealen čas za obisk narodnega parka South Luangwa je v sušnem obdobju, ko se divje živali na tem območju zgrinjajo na bregove reke. To je tudi odlična priložnost za opazovanje plenilcev, kot so levi in ​​tigri. Obvezno poskusite sprehajalni safari, ki je tu nastal v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

Narodni park Spodnji Zambezi

Nacionalni park Spodnji Zambezi se nahaja ob spodnjem delu reke Zambezi in je bil nekoč glavni ribiški rezervat. Leta 1983 je bil razglašen za nacionalni park, zaradi česar je najmanjši nacionalni park v državi. Park obsega raznovrsten teren, vključno s travniki, gozdovi in ​​poplavnimi ravnicami, ki podpirajo impresivno paleto divjih živali. Lahko skočite na safari in si ogledate slone, zebre, bivole in leve ali se odpravite na čolnarjenje in ribolov na reki Zambezi. Za raziskovanje parka je enostavno preživeti več dni. Najpogostejši način, da pridete do narodnega parka Lower Zambezi, je potovanje iz glavnega mesta Lusake.

Dvorec Shiwa Ngandu

Dvorec Shiwa Ngandu je eno najbolj edinstvenih krajev za obisk v severni provinci Zambije. To je podeželska nepremičnina v angleškem slogu s čudovitim dvorcem na severu države. Zemljišče je kupil mladi britanski častnik po imenu Stuart Gore Brown leta 1914, ko je bil šokiran nad naravnimi lepotami tega območja, velika hiša pa je bila dokončana leta 1932.

Obiskovalci lahko rezervirajo bivanje v palači in uživajo v številnih dejavnostih v Shiwa Ngando, vključno s pohodništvom, čolnom, ribolovom in obiski arheoloških najdišč. Iz nastanitve se lahko celo odpravite na safari s konji. Chiwa Ng’andu ima lastno letalsko stezo in je dosegljiva s čarterskimi leti iz Lusake in letališča Mfuwe v narodnem parku South Luangwa.

Preberite tudi: Albanija in Bosna: Zakaj zdaj postajata trend turizma?

Nacionalni park Kafue

Nacionalni park Kafue ni le največji nacionalni park v državi, ampak drugi največji v vsej Afriki. Pokriva površino več kot 8.600 kvadratnih kilometrov v osrednji Zambiji. Če pogledamo stvari v perspektivo, je ta park približno enake velikosti kot zvezna država Massachusetts v Združenih državah. Reke in ravnice hranijo črede antilop, modrega gnuja in zebr. To ponuja obilo možnosti za lov levom, ki prav tako živijo v parku.

V reki Kafue – soimenjak parka – so povodni konji in nekateri najbolj masivni krokodili v Južni Afriki. Nacionalni park Kafue je bil ustanovljen leta 1924 in je dostopen po cesti iz Lusake in Livingstona.

Jezero Kashiba

Jezero Kashiba je eden najboljših skritih draguljev v Zambiji. Pogosto ga imenujejo “potopljeno jezero”, ker je gladina vode 30 metrov pod okoliškim gozdnim dnom. Druga zanimiva značilnost jezera je, da čeprav je površina zelo majhna, le 8,6 hektarja, je globoko 330 metrov okoli strani. Globina središča jezera ni znana, zaradi česar so o njem nastale legende. Vendar pa modrikasto zelena voda daje pozitiven in sproščujoč občutek za pogled, jezero pa je priljubljen kraj za dejavnosti, kot sta ribolov in plavanje. Jezero Kashiba se nahaja približno 40 minut vožnje od mesta Mpungwe v okrožju Copperbelt na severu države.

Lusaka

Zambijska prestolnica Lusaka se nahaja v južni Zambiji. Je največje mesto v državi s približno 2 milijona prebivalcev. Mesto zagotavlja zračne povezave do številnih glavnih znamenitosti Zambije in se nahaja na križišču vseh večjih cest. Čeprav nima veliko muzejev ali kulturnih znamenitosti, je Lusaka znana po svojih restavracijah in nočnih klubih. Prav tako lahko okusite pristen vsakdan z obiskom nekaterih živahnih in živahnih tržnic. Lusako oskrbuje mednarodno letališče Kenneth Kaunda, ki je glavna vstopna točka za turiste. Zato si morate vzeti čas za raziskovanje mesta, ko prispete na zambijsko ozemlje.

Kaj lahko počnete v Zambiji

Zambija ima pravzaprav precej dolgo dediščino in trden sloves ene najboljših safari destinacij v Afriki, z bujnimi podeželskimi pokrajinami, redko poseljenimi in številnimi različnimi parki in safari dejavnostmi za uživanje.

Poleg tega je Livingstone najbolj znan kot ena od dejavnosti gibanja v Afriki in prestolnicah ekstremnih športov, ki tekmuje v Jinji v Ugandi in Swakopmundu v Namibiji.

Zambija je tudi ena najvarnejših držav v Afriki, ki spodbuja obiskovalce, da obiščejo in obiščejo vse svoje turistične destinacije, medtem ko si je vlada močno prizadevala, da bi zagotovila varne ceste.

Preberite tudi: Vaš izčrpen vodnik po turizmu v Tokiu

Zambija ponuja vrsto akcijskih dejavnosti, od vodenih sprehodov do bolj pustolovskih možnosti, vključno s raftingom po pobočjih osupljive reke Zambezi ali bungee jumpingom čez veličastne Viktorijine slapove.

Ko je čas za sprostitev in zabavo, Zambija ne razočara. Sprostite se v luksuznem zdravilišču, pojdite na razburljivo turo, raziščite lokalno vas ali se odpravite na križarjenje po reki ob sončnem zahodu. Medtem ko mnogi mislijo o Zambiji kot o destinaciji pustolovskega turizma, obstaja veliko stvari, ki vam bodo pomagale, da se sprostite in razbremenite stres med vašim bivanjem na tej neverjetni destinaciji.

Zambija je dom številnih čudovitih narodnih parkov in najrazličnejše afriške najbolj zanimive flore in favne. Obstaja več načinov, kako uživati ​​v tej divji strani države in se prvič podati na safari.

Zambija ima tudi veliko mirnih krajev za uživanje, kot so ribolovna mesta ali sproščujoče križarjenje z zasebnim čolnom.

Similar Posts

Leave a Reply