Turizem v Sarajevu.. očarljivo doživetje, ki diši po zgodovini

74
Turizem v Sarajevu.. očarljivo doživetje, ki diši po zgodovini

Živahno mesto Sarajevo, obkroženo z visokimi gorami in živahno zgodovinsko arhitekturo, je znano po svoji burni zgodovini.

Obisk Sarajeva vas popelje na potovanje odkrivanja iz njegove burne preteklosti do čudovitih pokrajin, okušanja okusne kulinarike, spoznavanja vojnih zgodb in izkušenj domačinov. Zato je pomembno doživeti turistično izkušnjo v Sarajevu.

Najboljša turistična mesta v Sarajevu

Tukaj je seznam najlepših turističnih krajev v Sarajevu:

Avaz Twist Tower

Avaz Twist je ena najpomembnejših znamenitosti Sarajeva in je impresiven nebotičnik, ki doseže višino 172 metrov. Stolp je znan po zapleteni vijugasti fasadi in se nahaja v soseski Marijin Dvor. Zdaj stolp služi kot sedež tiskovne družbe in je ena najlepših visokih zgradb na svetu.

Stolp zaradi svoje višine ponuja nekaj panoramskih razgledov na Sarajevo. Na stolp se lahko povzpnete do 36. nadstropja v steklenem dvigalu, da dobite pogled na približno 500 metrov od tal.

Od tam lahko s teleskopom določite obseg in okolico mesta.

Preberite tudi: Praga, Češka, nezgrešljiv zgodovinski turizem

Avaz Twist ima na kraju samem kavarno z vznemirljivim odprtim razgledom na mesto, tako kot SkyTower v Tirani. Stolp je treba obiskati tik pred sončnim zahodom, da si ogledate dnevni in sončni zahod ter nočni pogled.

Zaradi dobre kave s čudovitim razgledom je to ena izmed najbolj priljubljenih stvari, ki jih lahko počnete, če upoštevate turistično izkušnjo v Sarajevu.

Znameniti muzeji v Sarajevu

Sarajevo je imelo velik delež svetovnih zgodovinskih dogodkov, ki so pustili trajen vpliv na prihodnost mesta. S ključnimi dogodki, vključno z atentatom na avstrijskega nadvojvode Franza Fernidada zaradi eklektične mešanice otomanskih in avstro-ogrskih vplivov, je v mestu veliko za odkriti.

Velik del zgodovine Sarajeva se odraža v arhitekturi in splošnem vzdušju mesta. V nekaterih strukturah lahko vidite celo luknje iz krogel. Muzeji so dobra mesta za obisk, če želite dobiti več vpogleda v posebne kulture, zgodovino in incidente.

Nekateri pomembni muzeji v Sarajevu vključujejo Muzej tunelov, Zgodovinski muzej Bosne in Hercegovine in Judovski muzej, v katerem so shranjeni rokopisi in drugi pomembni predmeti.

Muzej tunelov se nahaja na obrobju Sarajeva in je bil med vojno uporabljen kot tajna transportna pot. Zgodovinski muzej Bosne in Hercegovine hrani več kot 400.000 artefaktov, fotografij in arhivov, ki vplivajo na izvor Bosne.

Sarajevski predor (vojni predor)

Ena najpomembnejših turističnih atrakcij Sarajeva je Sarajevski predor, znan tudi kot Tunel upanja.Sarajevski predor je bil prvič zgrajen sredi bosanske vojne leta 1993. Njegov prvotni namen je bil služiti kot povezava z mestom. Sarajeva, da bi se izognili srbskim silam. Predor je bil kanal za hrano, vojne zaloge in humanitarno pomoč, pa tudi za pobeg.

Vhod v predor je bil skrit v kleti hiše, ki danes služi kot muzej. Tisti, ki obiščete Tunel upanja, si lahko ogledate 18-minutni film o vojni. Poleg tega lahko obiskovalci opravijo fotografski ogled, vojaško opremo in drugo, da pridobijo popolno izkušnjo.

Preberite tudi: Islandija .. posebno potovanje med tunelom lave in kristalnim snegom (fotografije)

Planina Trebević

Trebević, znan tudi kot “sarajevska pljuča”, je gora jugovzhodno od Sarajeva, ki meji na Jahorino.

Trebević je s 1.627 metri drugo najkrajše gorovje v Sarajevu. Gora je bila prizorišče olimpijskih dogodkov, kot je deskanje na snegu. Še vedno si lahko ogledate in se sprehodite po sankališčih, medtem ko uživate v čudoviti umetnosti grafitov.

Trebvić je priljubljena turistična destinacija, do katere se lahko pripeljete z žičnico iz četrti Bistrik in starega mestnega jedra. Lahko se tudi sprehodite ali se odpravite na 20-minutno vožnjo z avtomobilom, ki vas popelje po slikoviti poti. Pot lahko traja približno dve uri skozi borovce in gozdove s čudovitim razgledom, če sledite poti.

Visoko in Bosanska piramida sonca

Bosanska piramida sonca, znana tudi kot hrib Viscocica, se nahaja v Sarajevu na nadmorski višini 720 metrov in je obrnjena proti severu. Sam Osmanajit, bosansko-ameriški poslovnež, trdi, da je ta hrib ena izmed dveh najbolj masivnih piramid, ki jih je ustvaril človek na Zemlji.

Čeprav so znanstveniki zavrnili njegove trditve v zvezi s piramido, Samova metodologija razkriva, da orientacija hriba podpira zgodnjo človeško kozmologijo.

Odkar so ga prvič odkrili leta 2005, je slavni hrib obiskalo več kot 400.000 ljudi.

Preberite tudi: Turizem v Švici.. Spoznajte najlepše destinacije

Turistični urnik v Sarajevu

Tukaj je vrvež dvodnevnega urnika turneje po Sarajevu:

Prvi dan:

Raziščite mesto

Za začetek vikenda v Sarajevu se vaš prvi dan vrti okoli raziskovanja čudovitega starega mestnega jedra Sarajeva. Dobili boste občutek globoke zgodovine in očarljive kulture, ki si jo delita Sarajevo ter Bosna in Hercegovina kot celota.

Sarajevo Sebilj

Med številnimi znamenitostmi in znamenitostmi v Sarajevu je Sarajevo Sebilj. Ta lesena fontana, ki se nahaja v starem mestnem bazarju, je morda ena najbolj fotografiranih znamenitosti mesta.

Vodnjak, zgrajen leta 1753, ima okrašeno otomansko zasnovo in zagotavlja pravi občutek kraja, saj se nahaja med zgodovinskimi otomanskimi zgradbami v starem mestu.

Staromestni bazar

Iz Sebilja je smiselno nadaljevati raziskovanje okoliške Baščaršije, sarajevskega otomanskega bazarja. Že od srednjega veka so bile ulice tega trga že dolgo kraj, kjer so obrtniki trgovali s svojimi izdelki. Tudi med potepanjem boste danes našli trgovine s kovinskimi izdelki, nakitom in oblačili, med restavracijami in kavarnami, imenovanimi tudi bazarska hiša.

Ghazi Khusraw Bey mošeja

Nato nadaljujte z obiskom mošeje Gazi Khusraw Bey. Morda najbolj impresivna znamenitost v starem mestnem jedru Sarajeva je Gazi Husrev-begova mošeja, ki je bila zgrajena leta 1532.

Gazi Husrev begova mošeja ni le pomembno turistično mesto, je pravzaprav največja džamija v Bosni in Hercegovini in pomembno središče muslimanske skupnosti v državi. Kar pritegne turiste v to mošejo, je elegantna otomanska arhitektura in impresivna prisotnost v mestu.

Stara pokrita tržnica Bezistan

V starem otomanskem bazarju niso bile vse trgovine in stojnice na mestnih ulicah. Druga možnost je, da so nekateri bili in še vedno obstajajo znotraj pokritega trga, znanega kot Stari Bizestan.

Medtem ko so kovinarji in zlatarji delali na prostem, so tisti, ki so izdelovali in prodajali tekstil, ta notranji trg stoletja imenovali dom.

Ob obisku se lahko sprehodite skozi to mogočno kamnito zgradbo in si na poti ogledate vse vrste trgovin s spominki.

Preberite tudi: Turizem na Cookovih otokih .. Izkušnja brez primere po dostopnih cenah

drugi dan:

Drugi dan naše turneje po Sarajevu je čas, da se osredotočimo na kraje iz nedavne preteklosti Sarajeva. Ker pa je tu toliko za videti, se bomo na kratko vrnili tudi v staro osmansko mesto.

Muzej sarajevskega vojnega predora

Za boljšo predstavo o dogodkih, ki so se zgodili v Sarajevu med bosansko vojno, začnite dan z obiskom Sarajevskega vojnega predora. Ta majhen muzej se nahaja zunaj letališča v bližini enega konca pomembnega predora, zgrajenega med vojno. Znan tudi kot Tunel upanja, je bil ta predor edini vhod v oblegano mesto Sarajevo v preostali svet od leta 1993 do 1996.

Ko obiščete ta poseben muzej, boste našli eksponate o gradnji rovov in zakaj je bila to tako potrebna med obleganjem. Na vodenem ogledu boste spoznali tudi življenje med zadušljivim srbskim obleganjem.

Stroški turizma v Sarajevu

Kar zadeva stroške turizma v Sarajevu, bi morali načrtovati, da boste za počitnice v Sarajevu porabili približno 103 bosanske marke (56 $) na dan, kar je povprečna dnevna cena na podlagi nedavnih stroškov obiskovalcev.

Po navedbah nekdanjih popotnikov v Sarajevo so v povprečju porabili 46 bosanskih mark (25 dolarjev) za enodnevne obroke in 5,56 bosanskih mark (10 dolarjev) za lokalni prevoz.

Povprečna cena hotela v Sarajevu za par je 78 bosanskih mark (42 ameriških dolarjev).

Torej potovanje v Sarajevo za dve osebi za en teden stane povprečno 1445 bosanskih mark (780 USD).

Similar Posts

Leave a Reply