Rastlinska ograja za zdravo okolje! Pametna ideja, da postane neprehoden!

75

Bolj ko se konkretizira naše vsakdanje življenje, bolj iščemo stik z živo naravo. Ideja o zaprtju našega zasebnega prostora za zagotavljanje zasebnosti je dobra, rešitev je veliko, a vseeno postavitev lesenih ali kovinskih sten ne obeta pozitivnih čustev. Zelena alternativa so hitro rastoča drevesa, ki, posajena tesno skupaj, lahko ustvarijo neprehodno zeleno ograjo. Katere vrste in kako jih poročiti, imamo predloge za vas!

Prednosti in slabosti zelene ograje

Ko želite urediti vrt, se lahko zatečete k seznamu vrhunskih virtualnih načrtovalcev, ki kar mrgolijo z izvirnimi idejami. Krajinska zasnova vključuje sprehajalne poti, gredice, pergolo in seveda ograjo. Na voljo imate pestro izbiro, ki bo zadovoljila vsak okus in željo po olepšanju ter bo ustrezala vsaki torbici.

Čeprav vas mika okolju prijazen in ekonomičen paletni zaslon, je zelena rastlinska ograja bolje umeščena v vaše koncepte zdravega in umirjenega življenja. Ne manjka mu prednosti: takojšnja zasebnost, enostavna namestitev, letno vzdrževanje, vzdržljivost in bolj zdravo okolje, prispevek k biotski raznovrstnosti.

rastlinska ograja zasebnost zaslon ekološki ekonomski koncepti zdravo življenje spokojno

Listi zelene ograje zajamejo 40 do 60 % drobnih delcev, ki filtrirajo zrak. Zelenje tudi absorbira deževnico in zagotavlja hlajenje v vročih obdobjih.

Živa ograja zagotavlja, da se lahko skozi njih premikajo živali, kot so ježi. Lahko služi kot zavetje, prijetno okolje in celo hrana za ptice, ki jih želite pritegniti.

rastlinska ograja rast obrezovanje potrpežljivost minimalni časovni stroški vzdrževanja

Res je, da vam lahko vzgoja in obrezovanje naravne ograje vzame nekaj časa, vendar vam za vzdrževanje in barvanje ni treba porabiti dodatnega denarja. Začetna naložba v semena in sadike je edini pomemben strošek pri izdelavi zelene ograje.

Vrste zelenih ograj

rastlinska ograja omejuje zunanjost na natančno strukturiran način

Če želite svojo zunanjost razmejiti na natančno strukturiran način, mora vaša izbira pasti na obrezano živo mejo. Grmovnice, iz katerih je sestavljena, so zimzelene in da v višino ne presegajo dveh metrov, jih je treba obrezati dva do trikrat na leto. Ta vrsta rastlinske ograje je omejena na eno vrsto.

rastlinska ograja bukoličnega tipa vrtna meja brez žive meje je popolna

Če je vaš vrt bukoličnega tipa, je zanj kot nalašč prosta ali podeželska živa meja, še posebej, če je sestavljen iz vrst, prilagojenih podnebju in zemlji v regiji. Svoboda rasti omogoča enostavno vzdrževanje in da ohrani naravno obliko, ga boste obrezali enkrat letno.

zunanja rastlinska ograja vrt naravna zelena živa meja zaščitna funkcija

Tretja vrsta naravne zelene žive meje ima zaščitno funkcijo. Lahko pustite, da doseže in celo preseže 2 metra. Visoke vrste dreves so odporne na močne lokalne vetrove.

Četrta vrsta žive ograje je ustvarjena kot neprehodna rastlinska ovira, ki preprečuje vstop dvonožnim ali štirinožnim vsiljivcem na vaš vrt. Vlogo odvračilnih grmov lahko igrajo vsi trnasti in tisti z veliko gostoto.

Vsaka vrsta naravne zelene ograje ustvarja mikroekosistem, kjer lahko majhne divje živali in žuželke zgradijo svoje domove.

zunanja rastlinska ograja vrt kriteriji izberite drevesa podnebje velikost vrt

Kriteriji, ki vam bodo dali smernice pri izbiri, so: velikost vrta, podnebje, tla, število sončnih dni, višina in funkcija, ki jo bo ograja opravljala. Pri vzreji je pomemben tudi čas, ki ga drevesa potrebujejo za rast. Hitreje kot rastejo, prej boste imeli svojo zeleno pregrado.

neprehodna živa živa meja zimzelena dolgo cvetoče zelenje

Tudi vaša želja je pomembna! Zimzeleni lovoriki, fotinije in ligulji bodo izpolnili vaša pričakovanja o zelenju in dolgem cvetenju. Ali celo poletje sanjate o svetlih barvah? No, nasedli vam bodo escalonia, forsythia in céanothe.

“Pikantni” spomini iz otroštva vas vodijo k izbiri malin in murve.

Ali je mogoče živo ograjo narediti neprehodno?

neprehodna živa živa meja tkati dobre vrste drevesa grmičevje žica

Vsekakor! Po sajenju le spletite prave vrste dreves in grmovnic. To tehniko sajenja žive žive meje si je zamislil vrtec Daniel Soupe. Vsako drevo je od soseda oddaljeno 15 cm. Da se zaplete, raztegnemo žico ali protivodno kladivo vodoravno na določeno raven in nato na sekundo, po rasti.

Cilj projekta tega obsega je predvideti podnebne spremembe.

živa živa meja neprehodna posejati semena nepremostljiva zanesljiva pregrada

Po besedah ​​vrtca je mehanika sajenja dreves enaka kot pri sajenju zelenjave. Semena posejemo v katero koli zemljo in začnemo spreminjati od drugega leta rasti.

Prihodnost ni v pasivnih ograjah, ampak v živih, tistih, ki zahtevajo dolgo delo in potrpežljivost ter preživijo. Res predstavljajo nepremostljivo oviro, ki ni prepustila niti 30-tonski ladji. Poleg tega jim primanjkuje dviga in zaradi tega so nepremostljivi.

Similar Posts

Leave a Reply