Potovanja: metaverzum za lutke… po Meta

66
Potovanja: metaverzum za lutke… po Meta

Za tiste, ki že nekaj mesecev živijo v jami, se Facebook skupina zdaj imenuje Meta. Skupina je označevala “družabne medije”, ki vključujejo istoimensko omrežje, pa tudi Instagram, WhatsApp in Messenger. Julien Lechat, po dvajsetih letih v Air Franceu, zadolžen za potovanja za Francijo znotraj Meta, je med prihodnostjo poslovnih potovanj 21. aprila v Parizu razložil koncept metavers Meta-style.

»Malo mimo besede trendovsko, ima metaverzum več možnih definicij. Opredeljujemo ga kot niz virtualnih svetov, v katerih bomo lahko komunicirali z virtualnimi in resničnimi ljudmi. “Upoštevamo ga z virtualno in razširjeno resničnostjo, ki bo omogočila ustvarjanje novega poglavja interneta,” dodaja. Obogatena resničnost je že prisotna v ekosistemu Meta, na igriv in anekdotičen način… »Na Instagramu je 82 % uporabnikov letos dodalo filter razširjene resničnosti. »

Julien Lechat (Meta) na konferenci Future of, ki jo organizirata TOM.travel in DéplacementsPros v Parizu v sodelovanju z American Express GBT, HCorpo, TripActions. © Linda Laine

VR, AR in gamifikacija

Navidezna (VR) in razširjena (AR) resničnost pa nista nič novega. O tem smo se v L’Echo pogovarjali že vrsto let… Bi Facebook preprosto oktobra 2021 podpisala marketinški udar s spremembo imena, in tako, da nas zasipa z metaverzami? Julien Lechat tega stališča sploh ne deli. In vzbuja vedno bolj poglobljeno, družabno in interaktivno razsežnost.

“Na internetu bomo živeli, kot živimo v resničnem življenju,” zagotavlja, pri čemer se nanaša na “bolj sodelovalni in decentraliziran” splet 3.0. S tehnologijami, “kot so blockchain, kriptovalute in NFT”, ki so digitalna umetniška dela, ki se prodajajo kot prave slike … Marriott je ena prvih hotelskih blagovnih znamk, ki je ustvarila lastne NFT. Norwegian Cruise Line sproži prvo dražbo NFT (Non-Fungible Token), ki ga je podpisal ulični umetnik Peeta. Hotelir Marriott se je obrnil na tri “digitalne” umetnike, da bi ustvarili lastne NFT-je … in nekaj brenčanja.

Ne enega, ampak metaverze

Matthieu Deboeuf-Rouchon, vodja inovacij v Franciji pri Capgemini Engineeringgovori o »nepremični mobilnosti«: »Mogli se bomo premikati, ne da bi se morali premikati«, je pojasnil med Future Of.

“V naslednjih 5 do 10 letih je treba zgraditi še veliko stvari,” dodaja Julien Lechat. Pa ne samo s strani Mete. Imamo poklic, da smo eden od akterjev te revolucije. »

V Peskovniku CitizenM zgradi hotel. ©Jack Sirkett / CitizenM

Digitalni planet ne vsebuje enega metaverzuma, temveč več. Horizon Worlds je tista Meta. Obstaja tudi videoigra Roblox (v kateri je Paris Hilton organizirala božični večer!). In druga video igra The Sandbox (ustvarjena leta 2012), kjer CitizenM bo zgradil hotel… »Ta vesolja bodo morala biti interoperabilna, kar danes ne velja. Tako, da lahko avatarji tavajo iz enega vesolja v drugo, kar v tako tekmovalnem vesolju ni zmagovano.

Natančneje, kako lahko metaverzum vpliva na svet potovanj? Nekdanji uslužbenec Air France identificira tri področja uporabe: svet dela (sestanki, usposabljanje), priprava potovanja, »preobrazba« potovanja.

Ponovno obiskani Zoomi in “preizkusi” potovanj

Na primer s slušalkami za navidezno resničnost je ideja organizirati sestanke prek avatarja in razpravljati s kolegi. »To je enaka uporaba kot Zoom, vendar z veliko močnejšim občutkom prisotnosti in interakcije. V istem duhu si je mogoče predstavljati virtualni trening (preizkušen pri Hiltonu). Ali celo večjih digitalnih dogodkov, kot je digitalni teden mode. Primer, ki je vzbudil začudenje med nekaterimi potovalnimi strokovnjaki, prisotnimi na Future Of… »Koncept virtualne zabave se morda zdi čuden. A za mlajše generacije bo to vse bolj naravno,« zagotavlja Julien Lechat.

Prav tako bomo lahko prek virtualne in razširjene resničnosti raziskovali destinacije, obiskovali spomenike, hotele ali preizkusili kabine na letalih in vlakih, nadaljuje. »Tako se boste bolje pripravili na potovanje in se izognili neprijetnim presenečenjem. Za Meta, ki začne monetizirati svojo platformo Horizon Worlds, gre tudi za obogatitev pravega doživetja potovanja. Primer ? Obogaten ogled Berlina, ki oživi berlinski zid ali gladiatorski boj v Koloseju v Rimu. Kaj že ponujajo inovativna francoska podjetja, kot sta SkyBoy (razširjena resničnost) in Emissive, na svoj način …

*Naj spomnimo, razširjena resničnost se nanaša na “navidezni vmesnik, v 2D ali 3D, ki bogati resničnost tako, da nanjo doda dodatne informacije”, v skladu z definicijo Futura Sciences. Virtualna resničnost je “tehnologija, ki omogoča, da se človek potopi v umeten svet, ustvarjen digitalno”. Video igre so dobra ponazoritev tega. Navidezna resničnost zahteva ad hoc slušalke.

Leave a Reply