Paradižnike okrepite s koprivnim gnojem, da dobite lepe okusne paradižnike! Kako vam povemo?

47

Poleti se posladkamo s paradižniki: v solatah, v piti ali celo v ratatuilju. Nedvomno je eden najbolj priljubljenih francoskih sadežev. Nič boljšega, kot če ga lahko pridelate na svojem zelenjavnem vrtu. Da bi to naredili, je potrebno dobro zalivati ​​in dnevno opazovati žito. Kako obogatiti paradižnik in mu dati še več okusa? Naravna gnojila so vaši zavezniki. Osredotočite se na tisto, ki je zadnja leta v porastu: koprivni gnoj. Ekspresna dostava vseh naših nasvetov, kako ga pripraviti in najbolje uporabiti v vašem zelenjavnem vrtu. Sledite vodji !

Zakaj paradižnike utrjevati s koprivnim gnojem?

Kaj je koprivin gnoj? Je fermentiran pripravek, ki se uporablja kot biostimulant na rastlinah zelenjavnega vrta, kot je paradižnik. Poleg tega je bogat z bistvenimi minerali in hranili. Koprivin gnoj gnoji in ščiti nasade pred glivičnimi boleznimi. Prav tako preprečuje listne uši in druge žuželke stran od vaših rastlin.

odvrnite vrtne listne uši

Zaradi visoke vsebnosti dušika se koprivni gnoj uporablja predvsem na začetku rasti. Tako zelo pomaga pri oblikovanju listja. Poleg tega koprivin gnoj vsebuje tudi organske spojine, kot so beljakovine, bakterije, encimi ali celo fermenti. Skratka, dobra alternativa kot domače naravno gnojilo. Če ga posvojite na svojem zelenjavnem vrtu, je zagotovilo za zdrave paradižnike!

Kaj potrebujete za pripravo?

pripravite koprivni gnoj za paradižnik 2022

Brez panike, priprava koprivnega gnoja za utrjevanje paradižnika je res zelo preprosta. Za to boste potrebovali naslednje:

  • Dve nekovinski posodi najmanj 10 litrov: ena za kuhanje, druga za filtracijo.
  • Rokavice
  • obrezovalnik
  • Lijak
  • Kuhinjska krpa ali sito
  • 10 litrov vode
  • 1 kg svežih ali 100 g posušenih kopriv

zbiralnik deževnice za zalivanje paradižnika 2022

V ekološko odgovorni skrbi priporočamo uporabo vode, zbrane v deževnici. V času suše je treba varčevati z vodo. Poleg tega ubijete dve muhi na en mah, tako da nekaj prihranite na računu za vodo.

pripravite naravno gnojilo koprivno brozgo 2022

Za pripravo koprivnega gnoja in krepitev paradižnika upoštevajte naše nasvete po korakih in vse se bo izšlo na pol v najboljših zelenjavnih vrtovih: koprivo najprej narežite na majhne koščke. Nato vse skupaj prelijte v svojo posodo, v katero boste dodali vodo. Nato premešamo in pokrijemo s kuhinjsko krpo. Po tem morate pripravek hraniti v senci in mešanico vsaj enkrat na dan premešati.

pravilno pripravite koprivni gnoj 2022

In potem ? Fermentacija bo končana in pripravljena za uporabo, ko mešanica preneha brbotati. Nato bo čas, da raztopino filtrirate s krpo ali hlačnimi nogavicami. Na koncu precejeno zmes prelijemo v drugo posodo. Zdaj je pripravljen za obogatitev vaših paradižnikov! Preprosto kot pita, kajne?

koristi koprivnega gnoja za paradižnik 2022

Najprej, kot je navedeno v pripravku, je treba koprivno gnojilo pred uporabo filtrirati, bolj ali manj fino, odvisno od tega, ali ga trosite z zalivalko ali škropilnico. Če je vaša mešanica bolj koncentrirana, jo razredčite. Še posebej, če ga želite uporabiti kot črno milo na vrtu kot naravni insekticid.

uporaba koprivnega gnoja za paradižnik 2022

Na splošno se koprivni gnoj uporablja spomladi, ko so rastline v polni rasti, ali ob koncu poletja, ko si rastline naredijo zimske rezerve. Vedite, da lahko celo rezervirate. Da bi ga ohranili več mesecev, je potrebnih nekaj varnostnih ukrepov. Po filtriranju ga prelijemo v popolnoma hermetično zaprte steklenice. Na koncu shranite gnoj na hladnem.

Bonus: Kakšne so druge uporabe koprivnega gnoja?

vse prednosti koprivnega gnoja v zelenjavnem vrtu

Zdaj, ko ste ga pripravili, zakaj ne bi izkoristili priložnosti in svojega naravnega gnojila uporabili še za druge koristi v zelenjavnem vrtu? Spomladi v fazi rasti zelenjavo zalivamo takole: 1 liter gnoja razredčimo z 9 litri vode. Pazite, da ne boste težki. Dejansko bi presežek dušika lahko opekel vašo zelenjavo. Enaka skrb za kakovost vašega sadja, ki se poleg tega lahko slabše obdrži. Podobno lahko gnojilo poškropite tudi po listih rastlin.

druge uporabe koprivnega gnoja

Tako bo vaš gnoj absorbiral elemente skozi listje. V ta namen začnite z redčenjem 1 litra gnoja v najmanj 19 litrih vode. Nato mešanico poškropite po listih in steblih. Končno prenehajte, ko na listih nastanejo velike kapljice. Poleg tega lahko zelenjavo pred presajanjem namočite v koprivni gnoj. V tem primeru ga boste morali razredčiti v naslednjih razmerjih: 1 liter gnoja za 4 litre vode. Ni slabo, kajne?

Similar Posts

Leave a Reply