Osje gnezdo – kaj storiti in česa ne? Bonus: vodnik po različnih vrstah na slikah

22

Zdi se, da so ose to poletje povsod. In na žalost Francija ni edina država, ki jo je prizadela ta invazija žuželk. Razlog smo vam že povedali – gre za globalno segrevanje. Ampak to ne reši problema. Koristni ali škodljivi, ne glede na to, kako z njimi ravnate, je njihova prisotnost lahko še vedno moteča. Zato je eno najpogostejših vprašanj, ki jih prejmemo, “Osije gnezdo – kaj storiti?” “. Ne skrbi. Odgovor vam podajamo spodaj!

Katere so različne vrste os?

Najpogostejši vrsti os sta nemška osa (Vespula germanica) in navadna osa (Vespula vulgaris). Resnično je težko ugotoviti razliko med obema, če ne pogledate pobližje. Ne tvegajte, saj bi ga lahko napadli. Oba sta prisotna na vrtu in vas lahko obiščeta, ko jeste zunaj. Da bi se temu izognili, upoštevajte naše nasvete, kako odvrniti ose od mize.

Obstajajo še 3 druge žuželke, ki jih lahko zamenjamo z osami, vendar pripadajo popolnoma drugim družinam. Ena od njih je majhna črno-rumena muha. Imenuje se lebdeča muha in je popolnoma neškodljiva. Torej, ji dovolite, da opraši vaše rože.

Drugi je dron. Videti je kot majhen leteči pliš in je del čebelje družine. Ta žuželka ni prav nič agresivna, zato, če jo izpustite, nima možnosti, da bi vas ugriznila.

A tretji – sršen – je lahko zelo zaskrbljujoč, ne le zaradi svoje velikosti, ampak tudi zaradi velike količine acetilholina, ki ga sprošča ob piku. Je bolj boleč od pika ose in je lahko zelo nevaren za alergike. Bolje se mu je izogniti in ga nikoli ne poskušati loviti!

lahko zapustiš osje gnezdo?

Oba sta pravi arhitekturni mojstrovini! Toda kako ugotoviti razliko? Ose gnezdo naredijo iz lesa, zato je videti kot papir sive barve. Za primerjavo, čebele izdelujejo svoje celice iz voska, zato je gnezdo rumene barve.

Osje gnezdo – kaj storiti?

beli kis na osje gnezdo

Če se tega bojite, lahko pokličete strokovnjaka. Toda obstaja veliko naravnih načinov, kako se jih lahko znebite. Ste že slišali za učinek belega kisa na osja gnezda? Sovražijo ta močan vonj. Enak rezultat lahko dosežete z uporabo česna, sivke ali eteričnih olj. Preverite tudi, kaj imajo rade ose. Pazite, da jim ne zagotovite ugodnih pogojev in kmalu bodo sami odšli.

Če se želite os takoj znebiti, uničite gnezdo ponoči, ko niso aktivne. Poskusite se izogibati svetlobi, saj jih lahko prebudi.

Ali lahko zapustite osje gnezdo?

zakaj so ose koristne na vrtu in doma

Najlažje je živeti v sožitju z naravo in slediti naravnemu ciklu žuželk. Ko gre za ose, nikoli ne uporabijo istega gnezda. Torej, ko pride zima, jih za vedno ne bo več.

Medtem lahko poskusite živeti z njimi. Na vrtu so vam lahko resnično v pomoč, saj imajo pomembno ekološko vlogo. Ta žuželka nadzoruje količino škodljivcev tako, da poje odrasle osebke ali njihove ličinke. Osa vam lahko pomaga celo odgnati komarje. Zato dvakrat premisli, preden jo ubiješ.

Čmrlje gnezdo – kaj storiti? Ne uniči ga!

čmrljevo gnezdo v tleh, skrito pod listjem dreves

Sršenovo gnezdo – kaj storiti? Pokličite strokovnjaka!

Azijsko ali evropsko sršenje gnezdo

Similar Posts

Leave a Reply