Obrezovanje kumar – zakaj, kdaj in kako obrezati vrhunsko poletno zelenjavo?

81

Kumara (Cucumis sativus) je ena izmed najbolj priljubljenih poletnih zelenjavnih rastlin mladih in starih, in to z dobrim razlogom. Osvežujoč, dietetičen in okusen plod istoimenske rastline, ki jo uživamo predvsem kot zelenjavo, uporabljamo v številnih solatah, hladnih juhah, okrasih ipd. In ko sami pridelate svojo zelenjavo, nam jo je še bolj užitek. Toda ali ste vedeli, da je obrezovanje kumar nujen korak za zgodnjo, obilno in dolgo letino? Zakaj, kdaj in kako ga uspešno izvesti, boste izvedeli v aktualnem listu.

Zakaj obrezati kumare?

Najprej ne pozabite, da obrezovanje kumar in drugih sorodnih rastlin, kot so buče in melone, ni obvezno. Izvaja se za omejevanje prekomernega razvoja listne mase, predvsem pa za spodbujanje nastajanja rodnih vej in ženskih cvetov, ki bodo končno obrodili. Z obrezovanjem kumare lahko dejansko večkrat pomnožite plodišče! Prav tako ta postopek pospeši pridelek, ga sčasoma podaljša in v nekaterih primerih lahko prepreči ali omeji širjenje bolezni. Kumare torej obrezujemo, da optimiziramo letino, a ne samo.

Kdaj obrezati kumare?

obrezovanje kumar kdaj kako obrezati zakaj obrezati rastline

Logično je, da je pravi čas za obrezovanje kumar odvisen od tega, kdaj so posajene. Običajno se izvaja od junija do septembra in je odvisen tudi od stopnje rasti natančne sorte. Zato je zelo verjetno, da so kumare, posajene v začetku maja, že pripravljene na prvo obrezovanje. Glede na to, da so sadike visoke vsaj 15-20 cm oziroma so že dosegle največ 50-60 cm, je pravi čas za njihovo obrezovanje.

Ali je obrezovanje kumar redno?

obrezovanje kumar, kako obrezati poletno zelenjavo

Skratka, 3-5 tednov po začetku njihovega razvoja in višina 40-50 cm velja za optimalne pogoje. Prav tako mora imeti mlada rastlina vsaj 4 liste. Za najboljše rezultate boste morali pregledati stebla sekundarne rastline vsake 2-3 tedne ali tako in obrezati drugič in tretjič. Vedeti morate tudi, da se obrezovanje kumar vedno izvaja v suhem vremenu in s škarjami ter čistimi rokami, da se izognete določenim boleznim.

obrezovanje kumare, ko kako obrezati pomnožite plodove

Ko imajo vaše mlade kumare vsaj 4 liste, jih preštejete in obrežete takoj po 3. Preglejte tudi rastline, ali so poškodovana stebla, listi in cvetovi, ter jih odstranite, da bo kumara zdrava. Čez 2-3 tedne pregledajte in ponovite obrezovanje kumar, vendar tokrat sledite sekundarnim steblom. Vedno počakamo na vsaj 4 liste in po tretjem rastlino nadgradimo. Brsti so običajno dovolj mehki, da jih zlahka odščipnete s prsti. Na tej stopnji boste verjetno videli videz svojih prvih mladih kumar, še vedno v velikosti kisle kumarice. Čez 3-4 tedne lahko rastline še tretjič dopolnite, da še dodatno podaljšate letino.

Zastavite rastline ali jih pustite pri miru?

kdaj kako zakaj obrezovati kumare obrezovati rastline dobro letino

Opazili boste, da imajo vaše rastline vitice, ki jim omogočajo pritrditev na navpične površine. Če imate le majhen zelenjavni vrt, svetloba na vrtu ni optimalna ali se bojite grizljarjev na tleh, lahko zato namestite rešetko ali kolo in gojite kumare navpično. Ta pristop je koristen tudi, če želite preprečiti stik rastlin s tlemi v prekomerni vlagi. Če želite to narediti, preprosto pritrdite glavno steblo na oporo za kolčenje s pomočjo sponk za rastline. Nadaljujte z dodajanjem sponk, ko vaša rastlina pridobi 10-15 cm v višino. Za ostalo bodo poskrbele že omenjene majhne vitice.

Primerjava pridelka z in brez obrezovanja kumar

obrezovanje kumare kdaj kako obrezati zakaj na vrh rastlin

Končno si oglejte odličen videoposnetek, ki primerja plodnost nekaj sort kumar, kjer so bile nekatere rastline obrezane (in založene ali puščene na tleh), druge pa so bile gojene brez prikaza. Sami se boste prepričali, da je razlika v izdelavi med seboj precej impresivna! Pozdravljeni, osvežujoč kumarični gazpacho!

Similar Posts

Leave a Reply