Natrijev bikarbonat za zdravljenje pozne pege na paradižniku. 10 uporab belega prahu na vrtu

70

Soda bikarbona na vrtu ima veliko uporab. Ni nevaren za rastline, ne škoduje koristnim žuželkam in ne poslabša kakovosti pridelka. Ugotovite, kako izkoristiti prednosti bele snovi za gnojenje rastlin, odpravljanje škodljivcev na zelenjavnem vrtu in preprečevanje bolezni! Vendar se zavedajte, da za pripravo raztopin sode bikarbone ne smete uporabljati kovinskih posod. Prav tako izdelka ne segrevajte nad 55°C, saj bo izgubil svoje koristne lastnosti!

Natrijev bikarbonat ni uporaben le za pomivanje posode, beljenje zob, kuhanje in zdravljenje zgage. Resnično je učinkovit proti rastlinskim boleznim, bori se proti plevelom in služi kot naravno gnojilo. Tukaj so vse njegove aplikacije na vrtu!

1. Soda bikarbona proti plesni v paradižniku

soda bikarbona za paradižnikov pozno ožig

Skoraj vsa zelenjava na zelenjavnem vrtu in rože na vrtu lahko trpijo zaradi plesni in plesni. Ta glivična bolezen se hitro razširi na bližnje rastline, zato lahko uniči celotne pridelke. Za zaščito zelenih paradižnikov pred to nadlogo vam svetujemo, da uporabite preverjene recepte. Spodaj prikazane sestavine dobro premešajte, jih vlijte v razpršilo in rastline poškropite v suhem vremenu. Po enem tednu ponovite zdravljenje.

20 g tekočega mila in 2 žlički sode bikarbone damo v 5 l vode, dobro premešamo, uporabimo za pršenje paradižnika in zemlje spodaj. Da bi dosegli največji učinek zdravljenja, ga naredite vsaj 5-krat na sezono: prvič – pred cvetenjem, nato enkrat na teden med rastno sezono.

2. Pospešite rast vrtnic s sodo bikarbono

zdravljenje vrtnic s sodo bikarbono

V 5 litrih vode raztopite eno čajno žličko sode, 1/2 čajne žličke amoniaka in 1 čajno žličko Epsomove soli (magnezijev sulfat). Z nastalo raztopino poškropite vrtnice. To bo privedlo do hitrega nastanka novih poganjkov.

3. Soda bikarbona preprečuje porumenelost listov kumare

zdravljenje s sodo bikarbono kumare

Kumare zalijemo z raztopino sode bikarbone (1 žlica na 10 litrov vode). To naredite enkrat na dva tedna, da preprečite porumenelost listov.

4. Gosenice zelja: Naravna obdelava z natrijevim bikarbonatom

soda bikarbona proti gosenicam zelja

Gosenice, ki jedo mlade liste zelja, lahko pustijo vrtnarje brez žetve. Da bi se temu izognili, vzemite enake dele sode bikarbone in moke, premešajte in enakomerno potresite po tleh in po rastlinah.

5. Pepelasto plesen s trte odstranimo s sodo bikarbono

soda bikarbona oidium vinska trta

Ob zorenju vinograd poškropimo s 5 % raztopino sode bikarbone. To bo povečalo vsebnost sladkorja v plodovih in jih zaščitilo pred sivo gnilobo.

V 10 litrih vode raztopite 4 žlice sode bikarbone in 2 žlici tekočega mila. Naredite 2-3 škropljenja vsakih 5-7 dni. Škropite v suhem, jasnem vremenu. Tudi rahel dež lahko spere zaščitni film s poganjkov in listov. Enako raztopino lahko uporabimo tudi za škropljenje bučk, buč in kumar.

6. Sadno drevje zaščitimo pred pepelasto plesnijo

zdravljenje pepelaste plesni sadno drevje natrijev bikarbonat

Če so sadna drevesa prizadeta zaradi pepelaste plesni, uporabite koncentrirano raztopino sode bikarbone: 4 žlice na 5 litrov vode. S tako dobljeno raztopino poškropimo drevesa pred cvetenjem in še štirikrat v 7-dnevnih presledkih.

7. Plevel zdravite s sodo bikarbono

uničite plevel s sodo bikarbono

Če med ploščicami na pločnikih, na robovih dovozov, na terasah ali na gredicah raste plevel, se ga lahko znebite s sodo bikarbono.

Pripravite si močno raztopino sode bikarbone (2-4 žlice na 1 liter vode) in jo prelijte med gredice. Po 4-5 tednih ponovite postopek.

8. Listne uši na zelenjavnem vrtu? Odstranite jih z raztopino sode bikarbone

listne uši zelenjavni vrt naravni insekticid natrijev bikarbonat

Sadja in zelenjave ne škropite s kemikalijami med cvetenjem ali pred obiranjem. Če pa jih v tem času napadejo listne uši, jih lahko obdelate z raztopino bikarbone, ki jo sestavlja 12-15 g na 0,5 litra vode. Izdelek tudi ni po okusu mušic. Skozi sezono ga občasno potresemo okoli rastlin.

9. Natrijev bikarbonat proti polžem na zelenjavnem vrtu

zdravilo za polže zelenjavnega vrta natrijev bikarbonat

Območja, kjer se zbirajo polži, ali same polže obilno potresemo s sodo bikarbono. Ti škodljivci bodo hitro umrli.

10. Soda bikarbona proti neprijetnemu vonju komposta

neprijeten vonj kompost natrijevega bikarbonata

Ko se kompost razgradi, odda ne preveč prijeten vonj. Za odpravo smradu kupček potresemo z malo sode bikarbone.

Nasvet: v kompostnik ne dajajte lupine citrusov in čebule.

Similar Posts

Leave a Reply