naši najboljši nasveti za ekološko vrtnarjenje z Luno ta mesec!

66

Poletje je ključna sezona za vaš zeleni kotiček! Da bo lepo zacvetela ali prekrita s sočnimi plodovi, je nujno, da ji od konca zime posvetimo posebno pozornost. Sončni dnevi so naklonjeni nasadom vseh vrst. Na vrtu je visoka sezona za pripravo trajnic, grmovnic in cvetličnih čebulic na poletje. Na zelenjavnem vrtu izkušeni vrtnarji ne vedo več, kam naj se obrnejo med vitaminsko bogato zelenjavo in aromatičnimi zelišči. Poletni meseci, kot sta junij in julij, so tudi idealen čas, da poskrbite za svoj sadovnjak s pestrim drevjem in grmovjem. Za ekološko in okolju prijazno vrtnarjenje je nujen majhen vodnik: lunarni zelenjavni koledar junij 2022!

Ni čudno, da so starodavni pri vrtnarjenju sledili in natančno spoštovali lunine faze. Pravzaprav so biodinamiki enotni pri potrditvi pozitivnega vpliva luninega cikla na vrtne rastline. Vendar pa je najprej pomembno, da v celoti razumete faze Lune, preden jih implementirate v zelenjavni vrt ali sadovnjak. V tem kontekstu ni slabega luninega koledarja, le slab vrtnar. Če so podnebne razmere in stanje tal ugodne, je upoštevanje gibanja Lune le majhen bonus pri iskanju ekološkega vrta!

Upadajoča luna in padajoča luna

vrtnarjenje z luno lunin koledar zelenjavni vrt junij 2022

Luna naj bi naraščala od mlade lune do polne lune. To obdobje je ugodno za obdelavo zemlje, obdelave, presajanje, sajenje in setev zelenjave in sadja. Poleg tega se zelenjava, pridelana v naraščajoči luni, bolje ohrani. Faza upadanja je od polne lune do mlade lune. To je popoln čas za obdelavo zemlje, spravilo ali obrezovanje dreves.

Vzhajajoča in padajoča luna

lunarni zelenjavni koledar za junij 2022 in naslednje mesece

Imenuje se vzpenjajoča se, če je njena pot iz dneva v dan višja. To je dober čas za setev, sajenje čebulic in obiranje zelenjave. Nasprotno, ko je njegova pot iz dneva v dan nižja, se pravi, da se spušča. Torej je čas za sajenje, presajanje, rezanje, obrezovanje in dodajanje naravnega gnojila v zemljo.

Zelenjavni lunin koledar 2022 junij: Apogej in perigej

lunarni vrtni koledar 2022 junij brezplačno

Apogej je položaj, v katerem je Luna najbolj oddaljena od Zemlje. Nasprotno, perigej je faza Lune, ki je najbližja našemu planetu. Če je Luna na vrhuncu, se je bolje izogibati setvi. Po drugi strani pa, če je v perigeju, pazite na rastline, občutljive na kriptogamske bolezni.

Lunarna vozlišča

lunin koledar 2022 junij julij zelenjavni vrt sadovnjak lasje

Kar zadeva lunina vozlišča, obstajata dve vrsti: naraščajoča vozlišča in padajoča vozlišča. To so neugodni dnevi, ko se je treba izogibati vrtnarstvu.

Zelenjavni lunin koledar 2022 junij dan za dnem

lunarni koledar zelenjavni vrt 2022 datum junij

Zahvaljujoč luninemu koledarju pridelkov na vrtu postane vrtnarjenje otroška igra. Torej načrtujte svojo setev in sajenje na vrtu, zelenjavnem vrtu ali sadovnjaku glede na položaj lune. Velika neznanka ostaja le slabo vreme … A tako kot lunin koledar za lase ima tudi lunin koledar za pridelke na vrtu svoje delovne in ne. Tukaj je celoten program za mesec junij! Velja tako za Francijo kot za Belgijo.

1. do 14. junij: luna naraščajoče

Lunarni zelenjavni koledar za junij 2022 za tiskanje

01.06 – Ugodno obdobje za sajenje in shranjevanje sadja in zelenjave.

02.06 – Ne vrtnariti!

03.06 do 13.30 ure. – Narežite cvetove (althea, clematis, japonska kutina, deutzia, fuksija, lažna pomaranča). Nato se pogovorite o spomladanskih čebulicah (narcis, tulipan, hijacinta itd.).

03.06 po 13.30 uri. – Posadite aromatična zelišča (bazilika) in Cabus/Milansko zelje.

04.06 – Zeleno presadite v drevesnico. Koromač posadite v aprilu.

lunarni vrtni koledar 2022 junij začetek

5-7.06 – Jabolka in hruške razredčite. Jabolčne palmete narežite v obliki črke U. Na zelenjavnem vrtu narežite paradižnik, bučke, kumare in melone. Tanke buče, bučke in pattypan buče, posejane maja.

8-10.06 – Por posadite v aprilu. Za zatiranje skupnih škodljivcev zamenjajte vrstice s korenjem. Redčijo sadike pese in redkvice. Posadite zeleno, posejano marca.

11-12.06 (Padajoče vozlišče) – 11. ne vrtnariti pred 15. uro. Nato v drevesnico presadimo cvetačo in brokoli, posejano maja. Utrdite zemljo in vodo.

13-14.06– 14. (perigej), ne vrtnarite do 18.15. Nato zelje presadite v drevesnico, blanširajte radič in obrežite živo mejo.

15. do 30. junij: luna padajoče

lunine faze upada rast narašča mesec junij 2022 zelenjavni vrt sadovnjak

15-16.06 – Trto obrežite zeleno, posejte fižol in 4-5 zrn koruze.

17-18.06 – Posejati radič in korenje (za zimo).

19-20.06 – Naberite cvetočo lipo za pripravo zeliščnih čajev pozimi. V drevesnico posejte dvoletne rastline, zvončke, stenske cvetove, nepozabne in trajnice (orientalski mak in travnika).

21-23.06 – Narežite in nabirajte aromatična zelišča. Posejati divji radič in solato (Iceberg, Sucrine, Rossia)

24.06 – V sadilnik, obogaten z domačim kompostom ali v zemljo, posejte nekaj semen kumar, kumaric ali bučk, nato zalijte.

lunarni koledar zelenjavni vrt 2022 junij francija belgija dan za dnem vrtnarjenje z luninim ekološkim vrtom

25-27.06 – 25 (naraščajoče vozlišče) pred 12.15 ne vrtnariti. Nato posejemo zimske redkvice in rutabage.

28.06 pred 12.50 uro. – Posejati pastinak in peso.

28.06 od 12.50 ure. – Sejte brokoli, cvetačo, orientalski mak.

29-30.06 – 29 (apogej), ne vrtnariti! Položite vrtnice in glicinije. Posadite brokoli, posejano maja.

Similar Posts

Leave a Reply