najboljši naravni načini zdravljenja za njihovo odpravo in preprečevanje njihovega vračanja

65

Listne uši so zelo pogosti škodljivci na ekoloških vrtovih. Vplivajo na skoraj vsako rastlino in jih je lahko zelo frustrirajuće. Dihaj globoko ! Tukaj smo, da vam pomagamo. Tukaj so najboljši naravni načini zdravljenja, s katerimi se znebite paradižnikovih listnih uši in preprečite, da bi se vrnile!

Zakaj so listne uši na paradižniku škodljive za rastline?

Nekaj ​​listnih uši tu ali tam ne bo uničilo vašega vrta, toda ko pride do močne okužbe, lahko uničenje mehkih tkiv vaših rastlin postane končno. V najboljšem primeru lahko poškodbe listnih uši upočasnijo rast. V najslabšem primeru lahko ubijejo rastline tako, da jih prekomerno hranijo ali nanje prenašajo bolezni. Če želite svoje rastline rešiti pred škodljivci, si oglejte naš vodnik za biološko zatiranje.

Biološke metode za odpravo listnih uši na rastlinah paradižnika

kako zdraviti paradižnik za listne uši

Številne plasti nežne zaščite vodijo do močnih, zdravih rastlin! O tem, kako preprečimo, da bi se listne uši prijele, bomo govorili pozneje, za zdaj pa poglejmo, kaj storimo, ko jih opazimo na naših paradižnikih.

Insekticid paradižnikovih listnih uši s črnim milom

listne uši paradižnik črno milo

Repelent za žuželke lahko naredite sami s česnom, rožmarinom ali poprovo meto, vodo in tekočim črnim milom. Vse je naravno in nežno do rastlin. Čeprav to pršilo ne uniči žuželk, pa prikrije vonj njihovih gostiteljev (paradižnikov), ki jih dezorientira in jim omogoči, da gredo drugam.

Za uporabo tega naravnega insekticida poškropite stebla, liste in spodnjo stran listov rastlin. Ponovno nanesite vsakih nekaj dni, dokler na rastlinah ne vidite malo ali nič listnih uši.

Ekološka obdelava paradižnikovih listnih uši z vodo in milom za posodo

listne uši paradižnik tekočina za pomivanje posode

Če ne želite narediti insekticida, lahko rastline poškropite tudi z mešanico vode in pomivalnega mila. Ta izdelek deluje tako, da premaže listne uši in jih zaduši. Za pripravo zmešajte nekaj čajnih žličk tekočega mila za posodo z litrom vode, nato raztopino poškropite ali obrišite na liste, stebla in popke rastline.

paradižnikove listne uši kaj storiti

Diatomejska zemlja je prah, bogat s silicijem, narejen iz fosiliziranih morskih alg. Čeprav se nam ne zdi veliko, je lahko smrtonosna za žuželke mehkega telesa, kot so listne uši. Samo potresemo ga po tleh in po zadevni rastlini.

Diatomejska zemlja ni učinkovita, če je mokra, zato jo nanesite zgodaj zjutraj, potem ko se rosa posuši, ali kasneje zvečer.

Uporaba eteričnih olj za naravno zdravljenje škodljivcev na paradižniku

insekticid listnih uši paradižnik eterična olja

Uporabite eterična olja na vrtu, da se znebite listnih uši. V ta namen zmešajte 4-5 kapljic poprove mete, nageljnove žbice, rožmarina in timijana z 1 skodelico vode. Zjutraj poškropite rastline paradižnika z listnimi uši. Nanesete ga lahko tudi ponoči. Postopek ponavljajte, dokler listne uši ne izginejo.

Eterična olja so tudi učinkovit način za preprečevanje komarjev in drugih škodljivcev.

S paradižnikom odstranite listne uši s sodo bikarbono

listne uši paradižnik naravno zdravljenje bikarbonat

Da, nanos sode bikarbone na vrt lahko res ubije te škodljivce in reši vaše paradižnike.

Obstaja več načinov za uporabo te raztopine za vaše rastline. Lahko ga potresete ob vznožju rastlin ali pa pripravite razpršilo razredčene sode bikarbone. Lahko se odločite tudi, da ga postavite v pasti okoli stebel kot vabo. Dobro deluje, da odganja polže in polže.

Vendar pa bodite vedno previdni pri nanašanju sode bikarbone na svoje rastline. Preveč je strupeno za paradižnike in tvegate, da jih po nesreči ubijete skupaj s škodljivci.

kako odstraniti listne uši iz paradižnika

Zdrava tla in zdrave rastline

Žuželke napadajo šibke rastline, ki rastejo v osiromašenih tleh. Ena najboljših stvari, ki jih lahko storite za zmanjšanje pritiska škodljivcev na vašem vrtu, je, da se osredotočite na ustvarjanje dobre zemlje. Pravzaprav zdrave rastline ne podležejo občasnemu grizljanju listne uši tako, kot to počnejo šibkejše rastline.

Spremljevalno sajenje

Prepletanje dišečih zelišč in cvetov s paradižnikom lahko pomaga pri nadzoru škodljivcev. Rastline, kot sta bazilika ali ognjič, lahko prikrijejo vonj po paradižniku in tako zaščitijo sadje.

paradižnikove listne uši, kako se jih znebiti

Druga zelišča in zelenjava lahko privabijo parazitske ose in koristne žuželke, ki napadajo listne uši: korenje, koper, koriander, žajbelj, peteršilj, ognjič.

Spet druge rastline lahko odganjajo listne uši tako, da oddajajo močan vonj. Sem spadajo čebula, drobnjak in česen.

Gojenje naravnih pasti

Nekatere rože, na primer trajnice, so pasti za listne uši. Te rastline so res bolj privlačne za žuželke kot paradižnik. Ko se na rastlini nasturcija nabere veliko število listnih uši, izvlecite in uničite cvetove, da zmanjšate populacijo škodljivcev.

kako uničiti paradižnikove listne uši

Lepljive pasti

Listne uši privlači rumena barva, zato lahko kupite lepljive rumene znake, da jih ujamete, preden pridejo do vaših vrtnih rastlin.

Privabite več plenilcev listnih uši

Na svojem vrtu gojite več rastlin, ki privabljajo opraševalce, kot so pikapolonice, lebdeči muhe in čipkarice. A ne ustavite se tam: priporočamo tudi, da v bližini vrta namestite ptičje hišice in ptičje krmilnice, da jih spodbudite, da ostanejo in jedo listne uši.

Similar Posts

Leave a Reply