morate ga pravilno začeti in spoštovati njegovo mediteransko naravo

62

Začimbe so nujne v vsaki kuhinji. Brez cimeta zjutraj ob kavi in ​​briošu ne gre. Bučna pita je jesenska klasika, začinjena in v trendu obarvana s kurkumo. Če ste ljubitelj aromatičnih rastlin, ki odišavijo vaš vrt, balkon ali okensko polico, je nekaj takih, ki jih morate imeti za vaše jedi. Tako kot rožmarin, ki začini ribe in pečenke, krompir in morske sadeže.Da bi ga imeli vedno, ne da bi ga z leti izgubili, smo našteli nasvete, kako skrbeti za rožmarin.

Da bi rastlina trajala dolgo, mora biti vzdržljiva. To pomeni, da ni uničujoče in ni znane škode za okolje. Tudi plazeča v naravi rastlina ne poškoduje sten. Če ni obdelan s pesticidi, ne ubije živali in čebel. Torej nič ne preprečuje njegove pridelave in vprašanje, kako ohraniti rožmarin, ki traja več let, ne skriva skrivnosti.

Kako skrbeti za rožmarin Nega se začne s sajenjem sadik lonec

Vse se začne s sajenjem sadik v lončke. Uspešno gojenje rožmarina vključuje ključno nego, kot so obrezovanje, prezimovanje, razmnoževanje, pogosti škodljivci in bolezni, brez katerih rastlina ne bo preživela več kot eno leto.

kako skrbeti za rožmarin zagotoviti veliko svetlobe mlade rastline sončno okensko polico toplotna mat

Če ste semena posejali pravilno po navodilih, naj bodo tla vlažna pri 21 stopinjah C, da sadike vzniknejo v 14 do 21 dneh. Mladim sadikam zagotovite obilo svetlobe na sončni okenski polici ali na toplotni preprogi, ki jo morate čez noč ugasniti.

Sadike ne potrebujejo veliko gnojila, hranite jih, ko so stare 3-4 tedne, z začetno raztopino (polovica jakosti popolne hrane za sobne rastline) po navodilih proizvajalca.

kako skrbeti za rožmarin utrditi rastline, ki se navadijo na zunanje razmere

Pred sajenjem na vrtu je treba sadike »prekaditi«. Navadite jih na zunanje razmere tako, da jih za en teden prestavite v zavetje na prostem. Najprej jih zaščitite pred vetrom in žgočim soncem. Če ponoči grozi zmrzal, pokrijte ali prinesite posode v zaprte prostore, nato pa jih zjutraj vzemite ven. Postopek utrjevanja krepi celično strukturo rastline in zmanjša šok pri presaditvi in ​​opekline.

Čas za sajenje na vrtu

kako skrbeti za sajenje rožmarina na prostem, ki moti ritem življenja rastlin

Ko pride čas za sajenje na vrtu, pazite, da ne motite ritma življenja rastline.

Da rožmarina ne obremenjujete tako, da ga ločite od njegovega “kokona” razkošja in topline, izberite lokacijo na soncu, kjer voda po dežju hitro odteče.

Posteljo pripravite tako, da obrnete zemljo pod globino 20 cm. Poravnajte z grabljami, da odstranite kepe trave in kamenja.

Za vsako rastlino izkopljite luknjo, ki je dovolj velika, da dovolj sprejme koreninsko grudo.

Rastlino previdno odstranite iz lonca in z rokami nežno zrahljajte koreninsko grudo, da spodbudite dober razvoj korenin.

trajni ali enoletni rožmarin postavite visoko grudo enake ravni okoli tal

Postavite vrh koreninske grude na isto raven kot okoliška tla. Napolnite z zemljo do vrha grude. Z roko močno pritisnite na tla, tako da okoli rastline pustite rahlo vdolbino, da zadrži vodo.

Temeljito zalijte, da se v krožniku, ki ste ga ustvarili, oblikuje luža. To umiri rastline, odstrani zračne žepke in omogoči dober stik korenin z zemljo.

Razmislite o masivu, ki ste ga ustvarili v prihodnjih letih!

trajni ali enoletni rožmarin zagotavljajo lahka, dobro odcedna tla

Za nekatere je zaželeno gojenje rožmarina v lončkih. Za druge pa ne! Vsakemu svoje! Prepričajte se, da je zemlja za lonec lahka in dobro odcedna. Za izboljšanje drenaže uporabite sočno mešanico ali dodajte perlit.

Ne dovolite, da se rastline izsušijo, vendar nikoli ne pustite, da zemlja ostane mokra. Priporočljiv je glineni lonec, saj dobro odteka.

Večletna ali enoletna zastirka rožmarina ščiti plevel pred slabim vremenom

Ker je po naravi sredozemski, rožmarin ni zelo odporen. Torej, če ste lonec namestili zunaj, ga morate zaščititi pred vremenskimi vplivi. Plevel nima sreče, a če rastlina tvori grudo, je nadzor pomemben. Veliki vodni tatovi, ne smejo prevladovati in edino zdravilo je zastirka. Spoznajte najboljše za svojo rastlino.

Rastline med rastno sezono dobro zalivajte: potrebujejo približno 1 cm dežja na teden. Najbolje je zalivati ​​s kapljičnim sistemom, ki dovaja vodo pri nizkem tlaku na nivoju tal. Če uporabljate razpršilnike nad glavo, zalivajte zgodaj dneva, tako da ima listje čas, da se posuši pred večerom, kar zmanjša težave z boleznimi. Rožmarin ima koristi od škropljenja v suhih razmerah.

S pravilnim obrezovanjem rožmarin traja več let

rožmarin trajnica potrebna oskrba uživajte občasno obrezovanje

Rožmarin zahteva malo nege, vendar bi mu bilo koristno občasno obrezovanje. Dobro raste, vendar je treba rast nadzorovati v korist pridelka. Stisnite stebla ali odstranite veje, da dosežete želeno obliko.

Rožmarin lahko uporabimo suh ali svež. Če uporabljate sveže, pobirajte zgodaj zjutraj za večjo vsebnost olja.

rožmarin večletna rastlina glivične bolezni škodljivci zdravljenje

Najpogostejše glivične bolezni so gniloba korenin in pepelasta plesen. Slednje se pojavlja v vročih in vlažnih obdobjih, zanj pa je značilno, da se drobne belkaste spore posipajo po vseh delih rastline. Najbolj razširjena je, ko je rastlina v polsenci in temperaturah od 15 do 26 stopinj C.

Najbolj pomembna sta prava kultura in prava lokacija.

Škodljivci, ki napadajo rožmarin, vključujejo listne uši, pljuvačke, tripse, luskaste žuželke. Obstajajo učinkovite organske raztopine, kot je organsko insekticidno milo, katerega maščobne kisline paralizirajo in ubijejo parazite mehkega telesa.

Neemovo olje ne pušča močnih ostankov, znebite se lahko številnih škodljivcev, vključno s hrošči, muhami in drugimi.

Z vsemi temi sredstvi in ​​ustrezno nego je vzdrževanje rožmarina učinkovito in cenovno ugodno.

Similar Posts

Leave a Reply