Kdaj saditi krompir? Odkrijte skrivnosti vrtnarjev za obilno letino!

57

Ali ste vedeli, da obstaja na tisoče vrst krompirja? Ja, tudi naš um je odpihnjen! Krompir je osnovna hrana vsakega gospodinjstva. So poceni, super okusni in vsestranski! Z njimi lahko pripravite njoke, jih jeste pretlačene, ocvrte, pražene, kuhane, pečene, v solati, na žaru in še bi lahko naštevali! Ker pa je inflacija dandanes ključnega pomena in se mnogi od nas le stežka preživljamo, iščemo druge načine za varčevanje. Mnogi od nas so na primer začeli gojiti sadje in zelenjavo v lončkih ali na vrtu. Zakaj se torej ne bi navdušili, da bi sledili njihovi poti? Danes vam bomo povedali, kdaj posaditi krompir med letom in kako skrbeti zanj, da boste imeli okusno in obilno letino!

Kdaj saditi krompir?

Kdaj saditi krompir? Običajno vsi vemo, da je treba za najboljše možne rezultate sajenje krompirja opraviti najkasneje marca. No, presenečenje, julij je! Včasih nas pozdravijo strašni vročinski valovi ali poletna neurja, ki poškodujejo naše vrtove, če niso ustrezno zaščiteni. Če pa upoštevamo potrebne previdnostne ukrepe, si lahko zlahka privoščimo obilno letino, ki bo obogatila naše obroke in napolnila želodec! Torej ni samo eno obdobje za sajenje krompirja, ampak tri! Na delu !

Od marca do aprila

To je običajno najboljši čas, po mnenju izkušenih vrtnarjev, za setev krompirja! Pogosto so tla dovolj topla, da spodbudijo kalitev, vendar pazite se spomladanske pozebe. Če podnebje ni dovolj toplo in še sneži, priporočamo, da s sajenjem počakate do aprila.

Od junija do avgusta

Če komaj čakate, da zdaj posadite svoj krompir, razumemo! Postopek gojenja je zelo zanimiv. Vendar je tvegano. Če živite v zelo vročem območju, kjer se suša zdi stalna, imamo za vas slabo novico! Vaše letine se ne bodo izkazale za izjemne! Vendar pa lahko krompir brez težav pridelate v loncu ali vreči na balkonu ali v hiši.

od septembra do novembra

Želite imeti svoj krompir ravno pravi čas za domače kislo zelje? Brez problema! Nekateri jih pogosto sadijo jeseni, tik pred prvim snegom! Krompir, posajen jeseni, se bolje začne in raste hitreje kot tisti, ki je posajen spomladi.

V posodi : Potrebovali boste veliko posodo (vrečo za gojenje ali plastično vedro), seme krompirja, zemljo za lončke in gnojilo. V posodo dodajte zemljo za lončnice in organsko gnojilo. Pripravite tudi tekoče, ročno izdelano gnojilo, da boste lahko rastlino pogosto hranili. Posodo postavite na sonce in jo potresite z nekaj domačega komposta. Nato posadite semenski krompir z brsti navzgor. Pazite, da jim zagotovite prostor za dihanje, saj rastlina raste precej hitro in je precej visoka. Nato jih pokrijemo z zemljo in gnojilom. Pazite, da jih redno in temeljito zalivate in pustite na soncu, da dobro uspevajo.

Na vrtu : Postopek je približno enak, razen kopanja. Izkopljemo približno 20 cm globoko in 15 cm široko luknjo. Raztrosite naravni gnoj in kompost ter posejte vzklil krompir. Preostali del postopka ostaja enak kot zgoraj.

Najboljše sorte krompirja za sajenje!

Najboljše sorte krompirja za sajenje

Obstajajo tri kategorije sort krompirja, ki jih morate gojiti. Prva skupina (zgodnja) lahko obira približno 60-80 dni, druga (srednje zgodnja) 80-95 dni in tretja (pozna) 95-130 dni. Zgodnji krompir ima na splošno tanjšo lupino in bolj nežno meso. Skoraj prelepe so za jesti! Srednje zgodnji krompir ima nekoliko debelejšo lupino, a je meso še vedno enako mehko. Pozni krompir je največji, najdebelejši in najtrši od vseh!

Similar Posts

Leave a Reply