Katero vrsto izbrati za polepšanje vaše fasade?

65

Predstavljajte si, da imate čudovit vrt ali balkon, okrašen s cvetjem, romantičnimi lučkami in udobno sedežno garnituro z blazinami … Ni boljšega mesta za preživetje večera ob kozarcu vina. Dobra novica je, da lahko preprosto poustvarite to mirno vzdušje. Samo izbrati morate prave rastline. V tem članku boste našli nekaj neverjetnih idej za vzpenjavke, s katerimi lahko polepšate steno, ne da bi jo seveda poškodovali. Pojdi !

Katere vzpenjavke izbrati za okrasitev sten?

Izbira vzpenjavk je zelo raznolika, vendar morate upoštevati njihove posebne zahteve. V tem kontekstu je eden najpomembnejših dejavnikov količina sonca, ki jo potrebujejo. Potem morate preveriti, ali rastlina potrebuje oporo ali se vzpenja sama. Pomembna je tudi kakovost tal in čas, ki ga imate za vzdrževanje in zalivanje.

Kar zadeva okrasne lastnosti, obstajata dve glavni skupini vzpenjavk za okrasitev stene – s cvetovi in ​​brez njih. Kateri ti je ljubši ? Ne pozabite, da če rastlina proizvaja cvetove, jih boste morali očistiti več, ko zbledijo.

plezalna hortenzija

Vzpenjavke za okrasitev stene Katero vrsto izbrati

Ena od glavnih prednosti vzpenjajoče se hortenzije je, da se naravno oprime zahvaljujoč dodatnim koreninam. Ima velike bele cvetove in privlačno listje, kot nalašč za okrasitev senčnih sten, obrnjenih proti severu ali vzhodu. Pojavijo se šele maja-junija, vendar je tudi listopadno listje spektakularno. Hišo bo izolirala pred poletno vročino s prijetno senco in se pozimi spustila nazaj, ko potrebujete več sonca, da jo ogrejete.

Bignone

Katere vzpenjavke izbrati za celoletno cvetje

Ta rastlina je znana tudi kot Campsis. Če jo postavite na steno, ki gleda proti jugu, bo v poletnih mesecih bogato cvetela, vse do prvih zmrzali. Še več, obrezovanje je ni obvezno, razen če postane invazivna. Edina pomanjkljivost je, da bignone potrebuje trdno oporo, da lahko pleza.

Ivy

stena za vzpenjavke

Bršljan je zelo trpežen in prepričani smo, da ga boste cenili, saj ne zahteva posebnega vzdrževanja. Poleg tega lahko pleza na skoraj vse površine, ne da bi jih poškodoval. Posadite ga blizu senčne stene, da bo zdravo raslo. Enako zanimivo je vedeti, da lahko bršljan uporabljate kot naravni insekticid.

Plezalni jasmin

vzpenjavke za okrasitev stene

Zvezdasti jasmin (Trahelospermij) običajno gojijo v vrtovih v regijah z milim podnebjem, vendar lahko prenese temperature do približno -10° C. Da bi vašo steno lepo okrasili s svojimi lepimi belimi cvetovi, bo treba namestiti oporo. V nasprotnem primeru bo videti neurejeno in zanemarjeno.

Virginia creep

vzpenjavka z impresivnim in barvitim listjem

Zahvaljujoč svojim priseskom, virginijske plazilke plezajo po stenah brez potrebe po dodatni podpori. So ena najboljših izbir vzpenjavk, saj zagotavljajo vrhunsko zunanjo dekoracijo, primerno za vse letne čase. Pravzaprav spreminjajo barvo svojih listov skozi vse leto, od svetlo zelene do rumene in bleščeče rdeče.

Glicinija

Katere vzpenjavke izbrati za okrasitev sten

Glicinija in njeni lepi grozdi vijoličastih cvetov ustvarjajo romantično in resnično čarobno vzdušje. Lahko pleza sama, žal pa lahko vpliva na steno. Da bi se temu izognili, obvezno postavite rešetko na razdalji 10 cm. Da bi spodbudili nastajanje cvetov, rastlino obrežite dvakrat letno – poleti in pozimi. Druga velika prednost te rastline je prijeten vonj, ki privablja opraševalce. Želite videti metulje okoli svoje hiše? Torej, posadite glicinijo.

Similar Posts

Leave a Reply