Katero rastlino izbrati? Tukaj je 5 možnosti, da se odločite!

64

Vam je žal, da je vaš vrt tako malo sončen? Zakaj ne bi uživali? Ali ste vedeli, da obstaja veliko rastlin, ki ne prenašajo sonca in imajo raje senčna ali polsenčna mesta. Dejansko so senčne trajnice, prilagojene slabi svetlobi, zelo uporabne za zapolnitev golega podrastja, senčnih nasipov ali prekrivanja podlage drevesa. Če te rastline nimajo težav s senco, imajo tudi veliko potrebo po vlagi. Kako jih vzdrževati? Katero dolgo cvetočo trajnico izbrati? V tem članku vam bomo dali vse odgovore.

Katero dolgo cvetočo trajnico izbrati? 3 možnosti + nasveti za vzdrževanje

Imate senčen kotiček in ne veste, kako ga urediti? Trajnice so odlična rešitev za vas in vaš vrt. Dejansko so te rastline, ki cvetijo več let zapored, zelo praktične, poleg tega pa jih je enostavno vzdrževati. Poleg tega njihovega cvetenja nikakor ne moti senca, ravno nasprotno. Za vas smo izbrali 3 trajnice, ki bi vam bile všeč:

  • periwinkle
  • Japonska anemona
  • damski plašč

periwinkle

periwinkle kot trajnica možnost na senčnem vrtu

Zelenjava tvori debele preproge zelenja in spomladi ponuja nežne modre, bele ali vijolične cvetove. Večina njegovih sort je precej nizkih (15 do 30 cm), čeprav lahko nekatere dosežejo 50 cm višine. Dobro so prilagojeni senci, zaradi česar so dragoceni kot pokrovi tal, zlasti v podstropju.

trajnica rastlina dolga senca cvetoče periwinkle

Zelenjava zahteva zelo malo nege in se zelo hitro širi. Bodite previdni, lahko hitro zasedejo prostor in vdrejo v prostor. Sajenje je treba opraviti spomladi ali jeseni. Če želite to narediti, pustite razdaljo med dvema stopaloma 40 cm. Razmnoževanje je zelo preprosto, z delitvijo kepe, s potaknjenci ali s plastenjem.

Japonska anemona

senčna trajnica japonska anemona 2022

Je trajnica z lepim jesenskim cvetenjem. Japonska anemona je enostavna za gojenje in ponuja elegantne, svetle cvetove. Njegovo listje tvori velike zaobljene šope s premerom 50 do 60 cm, med katerimi prevladujejo visoka cvetna stebla. Cvetenje čisto belo ali rožnato, ki se začne ob koncu poletja in traja do zmrzali. Poleg tega je anemona zelo odporna, saj lahko prenese zmrzal.

Večletna rastlina japonske anemome za sajenje poleti 2022

Druga prednost, vgrajena v zemljo, ki ji ustreza, cveti več let, ne da bi zahtevala veliko vzdrževanja. Japonsko anemono sadimo spomladi. Takrat se odločite za mulčenje, da ohranite vlago v tleh. Še posebej je treba prva leta zalivati ​​in po potrebi odrezati odvele cvetove. Končno vam nič in nihče ne preprečuje, da bi kompost naredili ob vznožju rastlin, pozimi, vsake 2 ali 3 leta. To bo nedvomno spodbudilo vaše prihodnje cvetenje.

damski plašč

lady's alchemilla sencoljubna trajnica 2022

Lady’s mantle je odporna trajnica, ki pripada družini Rosaceae. Domače je v prerijah ali lesenih robovih v zmernih območjih severne poloble. Je zdravilna rastlina, za katero je znano, da zdravi motnje menstrualnega ciklusa. Na vrtu bo damski plašč nedvomno polepšal vaše zelene površine, bodisi v obrobah ali na gredicah. Poleg tega ji njena majhnost, največ 50 cm v višino, omogoča, da najde svoje mesto tudi ob vznožju višjih rastlin z bogatim cvetenjem, kot so vrtnice ali potonike, ki jih bo poudaril.

ideja za večletno damsko alkemilo 2022

Podobno imajo korenike nekaterih vrst plazeči sev, ki omogoča rastlini, da se hitro širi. Tako lahko zelo hitro oblikujete čudovit pokrov tal in ustvarite čudovit cvetoči prostor. Lady’s plašč uspeva v hladnih, s humusom bogatih, dobro odcednih tleh. Zasajena bo spomladi v polsenci ali celo v senci v južnih regijah. Za novince na tem področju vedite, da je precej požrešna rastlina. Zaradi tega vam svetujemo, da začnete tako, da na dno sadilne jame dodate malo domačega komposta in malo koprivnega gnoja. Rezultati zagotovljeni!

skrb za dolgo cvetoče trajnice v senci

Prednost trajnih rastlin v senci je, da jih na splošno ne potrebujejo vzdrževanja. Dejansko je večina posebej odpornih in lahko prenese zelo nizke zimske temperature. Vendar morajo biti tla zanje primerna. Običajno imajo radi hladno in vlažno. Če želite to narediti, se odločite za zastirko na tleh, ki bo nudila dobro zaščito in hkrati ohranjala vlago.

kako skrbeti za dolgo cvetočo senco trajnice

Poleg tega nekatere trajnice potrebujejo tudi izsušeno zemljo. Če želite to narediti, zmešajte zemljo z glinenimi kamenčki ali gramozom. Nazadnje občasno dodajte kompost, da tem rastlinam zagotovite regulativni odmerek humusa.

Similar Posts

Leave a Reply