kateri so sine qua non pogoji za uspešno gojenje v vodnem okolju

62

Sveže, nedavno nabrane ali posušene in shranjene na kuhinjskih policah v lepih vintage škatlah, aromatične rastline polepšajo vaše jedi. Zaradi svoje multifunkcionalnosti so prisotni na vrtu ali na balkonu kot repelenti ali sestavine za poparke in zeliščne čaje. Toda ali ste vedeli, da lahko ta zelišča rastejo v kozarcih, napolnjenih z vodo, razen v lončkih. To vodno okolje je ugodno za razvoj dobrega seznama trajnih aromatičnih rastlin, kot so meta, žajbelj, bazilika, rožmarin in druge. Osredotočite se na protagoniste!

Dišeč vrt nas navdihuje, da vidimo, se dotaknemo, vključimo vse naše čute in raziščemo več, da izboljšamo okus naših jedi. Zato gojenje aromatičnih rastlin po eni strani ustvarja dišeče vire za kuhinjo, po drugi strani pa njihove zdravilne lastnosti 1 niso postarale že tisočletja. Čudovite arome, v katerih tako uživamo, so del vsakdanjega življenja rastlin. Zelišča med svojim običajnim presnovnim delovanjem proizvajajo številne spojine, od katerih nekatere služijo za privabljanje koristnih žuželk, kot so kačji pastirji, ali za zaščito pred rastlinojedimi živalmi in boleznimi. Ena vrsta spojin, imenovana “eterično olje”, je odgovorna za dišavo listja in cvetov. Sinergija med nekaterimi eteričnimi olji je koristna za zdravje in dobro počutje. Večletna zelišča uporabljajo enega od dveh osnovnih načinov shranjevanja.

aromatične rastline na dva načina shranjujejo eterična olja

Prvo je enostavno doseči, saj se spojina nahaja na površini lista v dlakastih strukturah, imenovanih žlezni trihomi. Te rastline je treba samo krtačiti, da sprostijo svojo aromo in imajo pogosto precej mehko teksturo. Drugi način shranjevanja uporablja specializirane strukture znotraj lista. Te rastline je treba zmečkati ali zdrobiti, da sprostijo svojo aromo, in so lahko mehke ali pa tudi ne (mehanje ne pomeni vedno, da ima rastlina eterična olja).

Seznam aromatičnih rastlin, ki se počutijo udobno v vodnem okolju

aromatične rastline pridružena sadilnica pomanjkanje kuhinjskega prostora doseg roko

Zaradi pomanjkanja prostora ne morete kombinirati aromatičnih rastlin v sadilniku tako, da bi bile na balkonu ali v kuhinji. Lonci, zemlja za sajenje, gnojila, drenaža, to niso vaša skodelica čaja in obupate, da bi poskušali gojiti svoje začimbe od blizu. To ni razlog, da bi dobili prednost! Niste vedeli? Hidroponika ni nova! V vodi lahko raste sedem aromatičnih rastlin in vsaka potrebuje le preprost steklen kozarec. Sine qua non pogoj je, da je le do polovice napolnjena z vodo. Se pravi, da se korenine potopijo v vodo, ostalo pa prelije iz kozarca. Ključnega pomena je paziti na nivo vode in dodati več, ko pade. Ne pozabimo, da je voda tista, ki bo napolnila vaše rastline.

Zagotovite svežino: poprova meta

aromatične rastline gojijo kozarec poprove mete

Ker ta aromatična rastlina obožuje svežino, ki jo zagotavlja metin sirup ali slani čaj, jo lahko gojimo v kozarcu. Poprova meta ima rad hladno okolje, zato poiščite zaščiteno lokacijo, kjer vstopa svetloba, ne pa toplota.

Origano in majaron nista enaki aromatični rastlini

aromatične rastline origano medonosna rastlina, ki izvira iz italijanske kuhinje

Poznaš sladko pesem Marjolaine, ki ni čakala na vojaka, ki je šel v vojno. Tako se zelo priljubljena začimba v italijanski kuhinji imenuje origano, čeprav si nista enaki. Origano je medna rastlina, katere listi so najboljši, ko so suhi. Hitro raste in njegovo rast morate skrbno nadzorovati.

Žajbelj se uporablja v aromaterapiji

rastlina aromatična zelišča žajbelj officinalis odličen vir vitamina k

In ne samo! Navadni žajbelj je znan kot odličen vir vitamina K. Skodelica žajbljevega čaja zagotavlja 10 % dnevnega vnosa tega hranila. Ker rastlina obožuje pogosto zalivanje, se bo v vodnem okolju v kozarcu počutila odlično.

Bazilike ne morete preskočiti

aromatične rastline seznam bazilika veliki bujni listi slane jedi

Prednostno se uporablja v slanih jedeh, brez nje ne gre. Bazilika, ki izvira iz sončnih italijanskih obal, bo zdržala 6-8 ur sončne svetlobe, vendar v kozarcu, napol polnem vode. Ko je gojenje uspešno, rastlina tvori velike, bujne liste.

Gojenje stevije za izključitev sladkorja iz vaše rutine

seznam aromatičnih in zdravilnih rastlin raste stevia prečrtaj sladkor rutino

Večina izdelkov s stevijo, ki jih boste našli v trgovini z živili, je visoko rafiniranih praškov (imenovanih stevia v prahu), ki služijo kot nadomestek za sladkor. Stevia, vzgojena doma na gredici ali na okenski polici v kozarcu, daje čudovito sladko letino čistih listov stevije ali ekstrakta, ki ga lahko uporabite v kuhinji za bolj naravno sladkost.

Timijan za zeliščne čaje

aromatične rastline rastejo voda timijan zeliščni čaj sonce kozarec za rast vode

Izpostavljenost vodi in soncu za uspevanje. To so skromne zahteve timijana. Seveda raste v garaži in na tleh brez hranilnih snovi. Zato njegova rast v kozarcu ne bo vprašljiva.

Med aromatičnimi rastlinami lahko rožmarin zacveti drugič

hidroponika aromatične rastline rožmarin drugo cvetenje rast zmerna

Ima vitke, igličaste, sivo-zelene liste na pokončnih, olesenelih steblih. In proizvaja grozde majhnih, svetlo modrih do belih cvetov, običajno pozno spomladi do zgodnjega poletja, čeprav lahko cveti tudi v drugih letnih časih. Rastlina ima zmerno stopnjo rasti. Ko doseže odraslo velikost, bo začela cveteti v drugi sezoni.

Če rožmarin v lončku posadite poleg sivke, bo dvojec ustvaril osupljivo ozadje.

Namesti trajna zdravilna zelišča omogoča sublimiranje jedi skozi vse leto.

Leave a Reply