Katere rastline razmnožiti s to tehniko brez zemlje? Kako narediti ?

54

Razmnoževanje rastline je možno na več načinov. Semena so najlažja metoda, vendar zrelost pogosto traja mesece ali celo leta. Poleg tega rastline, vzgojene iz semen, niso vedno enake matični rastlini. Za zagotovitev identične kopije potrebujete genetski material. Z drugimi besedami, dobesedno morate uporabiti samo rastlino. Množenje plasti proizvaja nove genetsko vzporedne kopije, ki bodo vse nosile značilnosti starša. Ena njegovih najbolj priljubljenih oblik je zračno plastenje. Preberite za več informacij o postopku in ugotovite, katere vrste so primerne za to metodo!

Kaj je Air Layering?

Kar zadeva definicijo zračnega plastenja, povejmo le, da je postopek podoben jemanju potaknjencev. Vendar pa potaknjence pustite na matični rastlini ali drevesu, dokler se ne ukoreninijo, preden jih odstranite. Kako je to mogoče?

Ko naredite dovolj velik rez v steblu rastline, da preprečite, da bi hranila potovala od listov rastline do njenih korenin preko notranje plasti lubja, se ta hranila zberejo na tem rezu in spodbudijo rastlino k ustvarjanju novih korenin. Ko ti zrastejo, lahko odrežete steblo pod njim in dobite povsem novo ali celo ne tako novo, a vsekakor manjšo rastlino.

Skratka, zračno plastenje je metoda razmnoževanja novih dreves in grmov iz stebel, ki so še vedno pritrjena na matično rastlino. Steblo je ovito v vlažen mah, da se pospeši nastajanje korenin.

kaj pomeni zračno plastenje

Katere rastline so najboljše za zračno plastenje?

Plastenje z zrakom je učinkovita metoda razmnoževanja za nekatere rastline, ki se ne ukoreninijo zlahka iz potaknjencev in pogosto nimajo nizkih poganjkov, primernih za običajno plastenje.

Učinkovito je večino rastlin mogoče razmnoževati z zrakom in tudi če ne pride do ukoreninjenja, prvotna rastlina s postopkom ni poškodovana, saj materiala darovalca ne odstranite, dokler ne požene korenin. Sobne zelnate tropske rastline in lesnate okrasne rastline na prostem so dobri kandidati:

Kdaj uporabiti to tehniko nadzemnega množenja?

kaj je plastenje brez zemlje

Kateri letni čas je najboljši za razmnoževanje rastlin po zraku? Pravzaprav sta spomladi ali sredi poletja primerni obe. Če imate možnost razmnoževanja spomladi, izberite poganjke prejšnjega leta. Če za to nimate možnosti pred sredino poletja, izberite poganjke tekočega leta.

Upoštevajte, da smejo imeti poganjki zunanjih dreves le premer velikosti svinčnika do 2 cm. “Bolj prilagodljive” sobne rastline so lahko veliko večje od tega. V tem primeru je bolje narediti dva majhna izmenična reza na nasprotnih straneh stebla namesto enega dolgega reza na eni strani.

kako narediti zračno plastenje

1. Izberite eno do dve leti staro steblo, ki je ravno, zdravo in močno. Odrežite stranske poganjke in liste z odseka 30 cm. Ne puščajte ovir.

2. Steblo ovijte tako, da naredite 2,5 cm velik rez skozi listni brst pod kotom proti konici poganjka. Tako boste ustvarili jeziček, ki ga je mogoče dvigniti.

3. Nanesite hormonsko sredstvo za ukoreninjenje na površino rane.

4. Pod rano položite majhno količino vlažnega mahu sfagnuma.

zračno plastenje katere rastline

5. Ovijte poškodovani del stebla s črno plastiko in ga na enem koncu zalepite z vremensko odpornim trakom.

6. Embalažni tulec napolnite z vlažnim mahom sphagnum do debeline 7,5 do 10 cm.

primer naprave za zračno plastenje

7. Drugi konec ovoja zalepite z vremensko odpornim trakom.

8. Embalažo pustite na mestu en do tri mesece. Odprite ga in občasno preverite znake ukoreninjenja.

kdaj narediti zračno plastenje

9. Morda boste morali dodati nekaj kapljic vode, če se zdi, da se koreninska gruda suši.

10. Ko so skozi mah vidne močne nove približno 5 cm korenine, odstranite plastični tulec. Z nožem ali vrtnimi škarjami odrežite steblo tik pod ukoreninjenim delom.

zračno plastenje kako dolgo

11. Ukoreninjeno steblo presadite v zemljo, primerno za zadevno rastlino. Hranite ga stran od neposredne sončne svetlobe. Ne poskušajte odstraniti mahu iz korenin. Zalivajte, označite in gojite, dokler rastlina ni dovolj velika za sajenje na prostem.

Kakšne so prednosti in slabosti te vrste množenja?

kako narediti dobro plastenje zraka

Za razliko od običajnih potaknjencev rastline, razmnožene z zračnim ukoreninjenjem, ves čas ukoreninjenja še naprej prejemajo vlago od matične rastline, kar zmanjša možnost izsušitve. Postopek plastenja z zrakom omogoča tudi izdelavo velikih primerkov hitreje kot standardni potaknjenci, brez potrebe po lončku in mešanici za lončenje.

kaj pomeni zračno plastenje

Slaba stran je, da lahko stebla potrebujejo več časa, da proizvedejo korenine kot druge vrste potaknjencev, vendar je to pogosto odvisno od vrste rastline. Prav tako verjetno ne boste dobili toliko potaknjencev, kot če bi vzeli krajše, popolnoma ločene potaknjence.

Similar Posts

Leave a Reply