Kakšno rastlino proti komarjem imeti na vrtu? Spoznajte Auroro!

57

Sredina julija je, kar pomeni vsaj dvoje… Prvič, težko pričakovani prazniki in drugič, zaradi vročine in visoke vlažnosti so to komarjev raj na zemlji! Na srečo obstajajo učinkoviti repelenti proti tem nadležnim žuželkam, od katerih so nekateri 100-odstotno naravni in zato varni. Na svoji koži lahko uporabite več razredčenih eteričnih olj, doma lahko prižgete posebne dišeče svečke … Kaj pa narediti na vrtu, ko želite nadležna bitja pregnati brez uporabe dvomljivih kemikalij? Seveda se odločimo za repelentne rastline in preživimo lepe trenutke na prostem! In ali veste, katera je najboljša rastlina za odganjanje komarjev, ki jo morate imeti na svojem vrtu za vsako ceno? Spoznajte Auroro!

Od kod izvira ta rastlina, ki odganja komarje?

Znanstveno ime avrona je Artemisia abrotanum L. in je del družine Asteraceae. Zanimivo je, da ime Artemisia izvira iz grške besede “abros”, kar pomeni občutljivo in je mimogrede dalo ime Artemide – grške boginje čistosti, lova in vseh divjih bitij.

rastlina za odganjanje komarjev mora imeti vrtni aurone citronella Artemisia abrotanum

Je trajna zelnata rastlina, ki jo gojimo kot začimbo ali okrasno vrsto v več zmernih pasovih ob sredozemskem bazenu. Če prvič slišite za aurone, vedite, da je poznana tudi kot abroton ali limonska trava. Ah! Je že nekaj bolj znanega kot rastlina za odganjanje komarjev, kajne?

rastlina za odganjanje komarjev mora imeti vrtnarsko znanje aurone limonska trava

Izvor zdravilne lesnate rastline naj bi bil turški, razširila pa se je v Španijo in južno Italijo, od koder je bila kasneje naturalizirana v ZDA. Zdaj tam divje raste rastlina, ki odganja komarje in se imenuje “južni les” ali “južni pelin”. Zaradi slovesa močnega afrodiziaka se srečujemo tudi z imeni “Lad’s Love/Lover’s Plant”.

Čarobna aroma limone, ki jo hrošči sovražijo

brsti rastlina proti komarjem vrt aurone citronela Artemisia abrotanum

Njeni majhni, tanki listi so rahlo dlakavi in ​​zelo prijetne sivo zelene barve. Zaradi eteričnih olj, ki jih vsebujejo, listi po zmečkanju oddajajo rahlo sladkast vonj po limoni. Pravzaprav je v rodu Artemisia več kot 200 vrst in odvisno od sorte lahko eterično olje iz listov med drugim oddaja aromo limone, kafre ali mandarine.

cvetje rastlina sredstvo proti komarjem vrt aurone citronela Artemisia abrotanum

Običajno avron doseže višino med 1 in 1,5 m z razponom kril približno 60 cm v premeru. Ko to čudovito rastlino, ki odganja komarje, gojimo v južnih predelih, ki jih obožuje, pozno poleti zacveti bledo rumeno. Severneje, kjer ne najde idealnih pogojev, redko cveti, a na splošno dobro uspeva.

Uporaba sredozemskega avrona

trajnica proti komarjem vrtna aurona citronela Artemisia abrotanum

Kot morda ugibate, aurone tradicionalno gojijo zaradi njegovega eteričnega olja, ki vsebuje tujon, isto molekulo, kot jo najdemo v rastlini pelin. Očitno mu daje lastnosti rastline proti komarjem, vendar se njegove zasluge ne končajo pri tem. Uporabljali so ga pri kuhanju za aromatiziranje nekaterih peciv, veje rastline pa so uporabljali zaradi njihove sposobnosti obarvanja volne v temno rumeno barvo. V medicini so avrone uporabljali kot antiseptik, adstringent, stimulans in tonik, pa tudi kot zeliščni čaj za boj proti kašlju. Nekateri so mislili, da se Artemisia lahko uporablja tudi proti tumorjem in raku.

top rastlina za odganjanje komarjev vrt aurone citronella Artemisia abrotanum

Znano je bilo, da je avron rastlina proti komarjem, verjeli pa so tudi, da bo njegova aroma, če jo damo v potpuri ali jo naredimo v vrečko, priklicala njegovo drago. Verjeli ali ne, edini način, da izveste resnico, je, da jo posvojite na vrtu, kajne? Toda kako ga gojite doma?

rastlina za odganjanje komarjev raste na vrtu aurone citronella Artemisia abrotanum

Nega limonske trave je podobna negi drugih zelišč, ki izvirajo iz Sredozemlja. Večina jih ima rada polno ali vsaj delno sonce in dobro odcedna tla. Ne marajo pretiranega zalivanja in lahko prenesejo tudi določeno obdobje suše. Zato izberite sončno mesto v bližini vaše vrtne terase in pred sajenjem položite plast gramoza. Izdelava grudic na obeh straneh vrtnih poti je še ena zelo privlačna možnost, ki jo je treba upoštevati. Zalivajte redno, a v majhnih količinah in vaša rastlina za odganjanje komarjev vam bo hvaležna, saj bo odgnala vse nadležne vsiljivce!

Uporabljen vir: www.gardeningknowhow.com

Similar Posts

Leave a Reply