Kako zaščititi svoj zelenjavni vrt pred neurjem? 5 osnovnih nasvetov za ohranitev pridelka

66

Vreme v Franciji v naslednjih dneh ni preveč obetavno, kar bi lahko povzročilo nekaj težav predvsem vrtnarjem. Po podatkih National Vigilance Bulletin pričakujemo zelo nevihtne poletne razmere, ki zahtevajo posebno pozornost. Torej, kako se spopasti s to situacijo? Vse vam bomo razložili v tem članku. Torej, nadaljujte z branjem, če želite izvedeti, kako zaščititi svoj zelenjavni vrt pred neurjem.

5 nasvetov za zaščito vašega zelenjavnega vrta pred poletnimi nevihtami

Končno vam je uspelo vzgojiti svoj zelenjavni vrt, poln kumar, bučk, paprike, paradižnika in druge zelenjave. To je super ! Zdaj pa je vprašanje, kako ga znati obvarovati pred vremenskimi motnjami? Veter, močan dež, toča, vročinski valovi … meteorološki pojavi nas presenečajo iz dneva v dan. Ampak to je dovolj! Če znate zaščititi svoj vrt, vam za pridelavo ne bo več treba skrbeti.

Nabirajte sadje

Dan pred neurjem poberite sadje in zelenjavo s svojega zelenjavnega vrta, da preprečite, da bi se poškodovala. Če je letina obilna, jo lahko del shranite ali, če je mogoče, zamrznete.

Mulčirajte zelenjavni vrt

Močno deževje lahko iz zemlje spere hranila, ki so pomembna za vse rastline, še posebej na novo zasajene rože in zelenjavo. Zato je dobro okoli dna rastline dodati 5 do 10 cm zastirke. To bo pomagalo stabilizirati mehka tla. Vendar hranite zastirko nekaj centimetrov od listja rastline, da se izognete razvoju bolezni.

Zastiranje bo tudi preprečilo, da bi zemlja tvorila tako imenovano “skorja”. Ta učinek, ki ga povzroča mehansko delovanje dežnih kapljic, bo utrdil zemljo in preprečil pravilno rast vaše zelenjave. Poleg tega zemlja med naslednjim deževjem ali zalivanjem ne bo več absorbirala vode.

Namestite mentorje

Če imate visoke rastline, kot so paradižnik, bamija ali kumare, je pomembno, da jim daste dodatno podporo. To bo preprečilo njihovo zlom. Za podporo rastlin uporabite rešetke, kletke za paradižnike in vrtne obeliske. Uporabite lahko tudi vse vrste reševalnih predmetov iz vašega doma ali vrta. Ta trik ima še eno prednost: lahko zmanjša tveganje za bolezni s povečanjem kroženja zraka okoli rastlin, ko rastejo.

Pokrijte rastline

Intenzivno močno deževje v kombinaciji z vetrom lahko zlahka zlomi stebla rastlin. V tem primeru ni boljše rešitve, kot da jih pokrijemo. Možnosti je veliko, odvisno od velikosti rastline. Za manjše rastline lahko uporabite kljuke iz narezanih plastičnih steklenic ali veder.

Za zaščito visokih rastlin pred vetrom in nevihtami jih pokrijte z mrežo ali tkanino. Ne pozabite zavarovati robov z vrtnimi koli ali težkim predmetom.

Druga dobra možnost so tuneli s plastično pokritimi oboki, prekritimi s platnom, ki jih lahko pustite na vrtu skozi celotno rastno sezono. Gradnja rastlinjaka je dolgoročna odločitev, ki vam lahko pomaga skrbeti za svoj vrt od zgodnje pomladi do pozne jeseni.

Preprečiti bolezni

Prav tako je pomembno, da zaščitite svoj vrt pred neurjem, da zaščitite rastline pred boleznimi. Prekomerno deževje zagotovo zaliva vaše rastline, vendar lahko povzroči številne težave. Zaradi dolgotrajne vlage na listju in koreninskih sistemih se začnejo razmnoževati bakterijski in glivični patogeni. Skupaj z visokimi temperaturami to ustvarja idealno okolje zanje. Zato upoštevajte vse zgornje nasvete in ustvarite drenažni sistem za zaščito vaših rastlin. Ko mine neurje, očistite vrt zdrobljene zelenjave in vej, ki bodo kmalu začele gniti.

Zaščita vašega zelenjavnega vrta pred neurjem – koristni nasveti

rastline za pokrivanje vrtnih zvončkov

Ko nevihta mine, postavite kompost na svoj vrt, da nahranite zemljo.

kako zaščititi svoj zelenjavni vrt pred neurjem

Rastlinjak je idealno zavetje za krhke pridelke

zgraditi vrtni rastlinjak

Zelenjavo izolirajte pred vremenskimi vplivi s slamo, kompostom ali odmrlimi listi

Za zaščito zelenjavnega vrta mulčite

Vremensko napoved preverite vsaj enkrat na teden, najbolje vsak dan.

zaščitite svoj zelenjavni vrt pred neurjem

Similar Posts

Leave a Reply