Kako pripravite vrt na praznike, da bodo vaše rastline ostale v vrhunski formi?

73

Ni nujno, da sta vrtnarjenje in počitnice dva medsebojno izključujoča pojma. Obstajajo pametni načini, kako pripraviti svoj zelenjavni vrt in rože pred odhodom, tako da hitro pozabite na občutek, da svoje rastline prepuščate njihovi usodi. Vse jih bomo povzeli v tem članku, zato nadaljujte z branjem. Vedeti, kako pripraviti vrt na počitnice, je enostavno in zelo praktično. Pojdi na to!

Veliko časa ste porabili za obdelavo čudovitega vrta, zato je razumljivo, da vas je za en teden strah zapustiti. Če pa sledite tem preprostim korakom, se lahko sprostite in uživate v vsakem trenutku potovanja. Z drugimi besedami, ko se vrnete domov, ne boste našli svojih rastlin posušenih, gnilih plodov ali ležečih trajnic. Evo kako.

Nabirajte sadje in zelenjavo

vrt med počitnicami

Tik pred odhodom na dopust izberite vse, kar je zrelo ali skoraj zrelo. Če pustite zelenjavo prezreti, bo to rastlini signaliziralo, da je sezone konec in da je čas za pridelavo semen. Vse postavite na pravo mesto v hladilnik, ali v zamrzovalnik (če je mogoče). Bučke, na primer, zlahka shranimo pri negativnih temperaturah.

Upočasnite proces rasti

Pripravimo vrt na naše poletne odsotnosti

Nekatere rastline rastejo zelo hitro in vsak dan obrodijo sadove. V tem primeru je edina stvar, ki jo lahko storite, upočasniti rast. Kako? Samo ugasnite luč. Pokrijte jih s temno tkanino ali mrežo. Plastika ni dobra izbira, saj boste prekinili tudi pretok zraka in rjuhe bi se lahko zaradi vročine opekle.
Pridelki, ki jih boste najverjetneje izgubili, so zelena listnata zelenjava, kot sta solata in vodna kreša.

Nadzirajte videz plevela

pripravite vrt pred odhodom na dopust

Za pravilno pripravo vrta na praznike je treba odstraniti tudi plevel in odvele cvetove. Naredite to dan pred odhodom. Nato zemljo globoko zalijte in pokrijte z zastirko. To bo ohranilo vlago in preprečilo rast plevela. Uporabite lahko tudi časopise, stare liste ali lesne ostružke. Nikoli ne uporabljajte plastike, saj bo ta izolirala tla pred morebitnim dežjem, ki bi lahko prodrl.

Nasveti za zalivanje rastlin, ko greste na dopust

nasvet za zalivanje počitniškega vrta

Da bi zagotovili preživetje vaših zelenja med vašo odsotnostjo, je potrebno izdelati kapljično namakanje. Obstaja več načinov, da to storite sami z materiali, ki jih je mogoče rešiti, zato vam ni treba vlagati v drag sistem. Poglejte na primer na zgornji fotografiji. Če želite poustvariti to “namestitev”, napolnite steklenico z vodo in jo povežite s korenino rastline. Če želite to narediti, uporabite bombažno vrv (sintetični materiali ne bodo prenesli vode). Da preprečite izhlapevanje, pokrijte zunanji del vrvice z aluminijasto folijo. Del, ki je v zemlji, mora ostati nepokrit in segati do korenine.

pripravi vrt za praznike

Tukaj je še ena ideja. “Posadite” steklenico blizu svojih rastlin. Da bi vam bilo lažje, sledite spodnjim korakom:

  1. Preluknjajte steklenico.
  2. Posadite ga čim bližje rastlinam, pri čemer pazite, da jim ne poškodujete korenin.
  3. Napolnite steklenico z vodo in jo zaprite s pokrovčkom, da preprečite izhlapevanje.
  4. Ko je prazen, ga ponovno napolnite.

Poiščite partnerja za vrtnarjenje

Nadzirajte videz plevela

Super bi bilo, če bi našli nekoga, ki bi lahko skrbel za vaš vrt, medtem ko vas ni. Zato najprej pokličite svojo družino in prijatelje. V zameno lahko poskrbite za njihov vrt. Prav tako jim lahko rečete, naj uživajo v žetvi (če obstaja) ali jim prinesete majhno darilo s svojega potovanja. To gesto bodo zelo cenili.

Kaj storiti z rastlinami v lončkih?

kako zalivati ​​rastline v lončkih, ko greste na dopust

Če imate lonce zunaj, jih najlažje združite skupaj. To bo ustvarilo mikroklimo, ki bo pripomogla k zmanjšanju izhlapevanja iz tal in izgube vode iz listov. Prav tako jih morate premakniti na mesto, ki je v senci, vendar še vedno dežuje.

Kaj storiti z rastlinami v lončkih, ko greste na dopust

Torej, ko smo vrt pripravili za praznike, je čas, da razmislimo o zalivanju loncev. V tem primeru so lahko zelo koristni pripomočki za zalivanje. Ne bodo le pripomogli k ohranjanju vlage v tleh, ampak bodo tudi lepo okrasili vaše lonce.

Similar Posts

Leave a Reply