kako ne bi zapletli čopičev, da boste imeli obilno letino zelenjave

75

Vaša želja, da se poročite z lepim in koristnim, vas lahko slabo prevara. To pomeni, da je pomembno poznati spremljevalne rastline, ki spodbujajo dobro letino zelenjave. Če ne, boste morda na koncu imeli čudovite rože poleg oreščane zelenjave. Ste radovedni odkriti lonec z vrtnicami? No, do tega je prišla naša raziskava!

Kakšna je vloga spremljevalnih rastlin na zelenjavnem vrtu?

Ali veste, da so najljubše poletne jedi, bučke, v primerjavi s sosedi muhaste? Izbira prave lokacije za njihovo sajenje določa pridelek. Profesionalci so jasni glede združevanja zelenjave in razlogov je dovolj. Bodisi glede na prostor ali glede na višino rastlin in hitrost, s katero rastejo. V nobenem primeru ne gre zanemariti spremljevalnih rastlin.

spremljevalke rastline opazujte zelenjavni vrt kompetentno oko Opomba daje prednost napakam

Samospoštljivi vrtnar se z leti nauči opazovati svoj zelenjavni vrt s kompetentnim očesom. Ko konča s pobiranjem vrta za leto, naj se usede z beležnico in si zapiše izgube in uspehe. Te opombe bodo pomagale načrtovati sajenje za naslednje leto.

Kaj je treba upoštevati pri načrtovanju zelenjavnega vrta?

spremljevalne rastline poskusite nova semena, setev zelenjavnega vrta naslednjo pomlad

Iz novih semen lahko poskusite z razporeditvijo naslednjih pomladnih sadik zelenjave. Ne pozabite, da je rotacija vaših kultur in njihova dobra povezanost zmagovalna.

Eno od opažanj, ki jih boste izpostavili, je, da nekatere rože pozitivno vplivajo na zelenjavo, druge pa so nasprotno škodljive. Vrt je bolj produktiven, če se odločite za sajenje ognjiča, cinije in nasturcija v bližini zelenjave, rezultati pa so neverjetni. Kdo ve, zahvaljujoč aranžmaju ali enačbi, ampak mora delovati.

Seveda moramo omeniti nebotanične dejavnike, ki podpirajo zmagovalno stavo: dvignjene gredice, naravne insekticide, kot je črno milo, in spremljevalne rastline.

Kaj je tovarištvo na zelenjavnem vrtu?

spremljevalne rastline spremljevalno sajenje izboljša pridelek

Spremljevalno sajenje je dejanje sajenja določenih vrst rastlin vzporedno, da se povečajo učinki, ki jih ima ena ali druga. Če so rastline spremljevalke pravilno nameščene, sodelujejo pri povečanju rodnosti, zatiranju plevela, privabljanju opraševalcev, odganjanju škodljivcev in bolezni in/ali povečanju pridelka.

Pa ne samo to, zelenjavni vrt, obdan s cvetjem, je skoraj vedno lepši in bolj delujoč. Nekateri najpogostejši pari spremljevalnih rastlin vključujejo rože, vendar obstajajo tudi slabi spremljevalci.

spremljevalne rastline zmedejo spremljevalne rastline pasti pridelke

Spremljevalnih rastlin ne smemo zamenjevati s pastirskimi posevki, ker se izraz “pasti pridelka” pogosto uporablja v povezavi z zatiranjem škodljivcev na zelenjavnem vrtu. Medtem ko bo spremljevalna rastlina, ki se goji za zatiranje škodljivcev, pogosto odganjala škodljivce iz rastline, bo posevek pasti pritegnil škodljivce v rastlino.

Izberite drugo lokacijo za visoke rastline

spremljevalne rastline na zelenjavnem vrtu sončnica alelopatske lastnosti ohranjajo senco

Poleg impozantnega videza, ki zasenči sosede, ima sončnica alelopatske lastnosti. To so biološke značilnosti, ki vplivajo ali vplivajo na bližnje rastline. Po eni strani gojenje sončnic preprečuje rast in širjenje plevela in to lastnost kmetje pogosto uporabljajo. Po drugi strani pa privlači opraševalce. Točka dobička, ko padla semena sproščajo toksine, ki na primer zavirajo rast krompirja in zelenega fižola. Zato poskrbite, da posadite sončnice vsaj en meter od zelenjave ali poleg rabarbare, ki ima rabo senco.

Izogibajte se sajenju čebulic poleg zelenjave

spremljevalne rastline na zelenjavnem vrtu se izogibajte sajenju čebulic na zelenjavni strani

Tulipani so odlični za sestavljanje obrobe, vendar lahko njihova prisotnost povzroči resne stranske učinke. Skupaj z narcisi vsebujejo škodljive alkaloide, ki povzročajo simptome, kot so epileptični napadi, omotica in trebušne motnje. Čeprav lahko vsi deli rastline povzročijo te učinke, je čebulica tista, ki vsebuje največjo koncentracijo. Ali razumete, kaj imamo v mislih? Če so te lepe rože blizu vaše čebulaste zelenjave, obstaja nevarnost, da jih boste pojedli.

spremljevalne rastline na zelenjavnem vrtu gladioli ovirajo razvoj grah fižol

Lepi gladioli ovirajo razvoj graha in fižola, saj rastejo zelo hitro.

Spoznajte strupene rože, zato jih prezrite kot spremljevalne rastline

spremljevalne rastline na zelenjavnem vrtu poznajo strupene rože, ki rešujejo skrbi

Poznavanje strupenih cvetov vam bo prihranilo marsikatero skrb. Tudi če bi bilo razumno, da jih ne posadite na zelenjavni vrt, lahko ptice prinesejo semena. Pazite torej na rustikalni oleander, lisičarko in sladki grah, ki jih ne smete vključiti v svoje solate.

spremljevalne rastline na zelenjavnem vrtu prezreti razliko strupene rastline zdravilne rastline

Seznam strupenih cvetov je dolg in včasih zaradi nevednosti lahko prezrete razliko med strupeno in zdravilno rastlino. Bodite previdni pri mletju, akonitu, daturi, lisičarki in ricinusovem fižolu. Tudi nekatere rože so nevarne za mačke, če jih imate.

Similar Posts

Leave a Reply