Kako narediti domače gnojilo za ribe, da bodo vaše rastline rasle kot nore?

24

Če ste navdušen vrtnar, verjetno veste, da je eno najbolj priljubljenih naravnih gnojil, ki jih lahko najdete v lekarnah, ribja moka. Spodbuja lahko pridelavo paradižnika, kumar, paprike in različnih vrst sadja. Vrtnicam lahko koristi tudi gnojilo za ribe, pa tudi zelene sobne rastline. Skratka, to je resnično vsestranski ekološki izdelek. Toda ali ste se kdaj vprašali, kako je narejen in ali ga je možno narediti sam? Kratek odgovor je “da”, podrobnosti pa najdete spodaj. Povečajte izdelavo domačega gnojila za ribe!

Kakšne so koristi rib za rastline?

Ribe so skupaj z morskimi algami eden najbogatejših virov hrane, vključno s široko paleto hranilnih elementov. Vsebujejo dušik, fosfor in kalij, a tudi minerale, aminokisline, peptide, beljakovine in encime. Vsi ti elementi imajo številne prednosti:

 • Rastline, oplojene z ribami, rastejo hitreje, so večje in dajejo več plodov.
 • Prav tako so dokazano bolj odporni na bolezni, kar je v teh hitro spreminjajočih se vremenskih razmerah odlično.
 • Zahvaljujoč ribji moki, rože, drevesa, grmičevje in zelenjava absorbirajo več hranilnih snovi iz zemlje.
 • Odlično je tudi to, da je to naravno gnojilo popolnoma varno za ljudi, domače živali in okolje.
 • Druga prednost je, da zaradi naravnega delovanja ostane in deluje dlje v tleh v primerjavi s kemičnimi gnojili.
 • Uporaba ribjega gnoja spodbuja tudi razvoj korenin, ki rastlinam pomagajo absorbirati vodo. Tako lahko varčujete z vodo za zalivanje, saj bo rastlina dosegla globlje nivoje v tleh in jo sama dovajala. Tako lahko povečate odpornost rastlin na sušo.

Kako narediti domače gnojilo za ribe

Kaj storiti z ribjimi odpadki? Ne skrbite več, saj jih je mogoče enostavno uporabiti v tem receptu za domače gnojilo za ribe. Evo kako:

 1. Uporabite vse vrste ostankov rib iz vaše kuhinje ali prosite lokalno trgovino z ribami (ali tržnico), da vam priskrbi »odpadke«. Zastonj je.
 2. Ribe narežemo na majhne koščke in jih na drobno zmiksamo v blenderju.
 3. Mešanici dodajte deževnico (v razmerju 3:1) ali filtrirano vodo brez klora skupaj z laktobacili (1 žlica na liter). Kupite jih lahko v obliki seruma ali uporabite bolgarski jogurt, ki vsebuje velike količine te bakterije.
 4. Nato dodajte 1/3 sladkorja glede na količino rib.
 5. Ponovno premešajte in dodajte tekočino v posodo. Pokrijte jo, vendar je ne zaprite, saj bo razpadajoči material sprostil CO2 in posoda bo sčasoma eksplodirala. To ni tisto, kar si želimo, kajne?
 6. Pustite, da fermentira 3-4 tedne. Pripravljen je, ko ne boste več vonjali. Nato lahko filtrirate preostale kosti (če obstajajo) in gnojilo prelijete v steklenico. Ne zaprite steklenice do konca, dokler ne izginejo vsi mehurčki.

Ribja voda za sajenje Domače ribje gnojilo

Gnojilo za ribe je kot prehranska bomba za rastline, vendar je pri njegovi uporabi potrebna previdnost. Preveč izdelka lahko opeče liste rastline in jo na koncu ubije. Zato pripravljeno raztopino vedno razredčite v vodi. Razmerje je 10 g koncentrata v 4 l vode. Nato z mešanico le zalijte rastline. To lahko storite do 2-krat na teden.

Ribja voda za rastline – Akvaponika

akvaponika z domačimi ribami domače ribje gnojilo

Če se želite izogniti umazanemu opravilu z intenzivnim vonjem, a kljub temu želite, da ribe v njem uživajo, lahko uporabite vodo iz svojega akvarija (če ga imate). Ko ga čistite, ne zavrzite vode in raje zalijte rastline.

Koristi so že dokazali znanstveniki in se uporabljajo v sistemih gojenja, imenovanih akvaponika, kjer rastline rastejo skupaj z ribami. Prvi čistijo vodo, drugi pa zagotavljajo hranila flori. Danes se ta metoda večinoma uporablja za gojenje zelene listnate zelenjave, kot je solata.

@san2x21 Moja akvaponična kmetija.#organsko kmetovanje ♬ Pot nazaj domov – SHAUN
Similar Posts

Leave a Reply