Kako korak za korakom urediti skalnjak? Celoten vodnik in ideje za postavitev za kopiranje

52

Ni enostavno urediti hribovitega vrta? Kaj pa, če bi tam ustvarili skalnjak? Idealen za poševne vrtove, združuje alpske rastline in lokalno kamenje za dekor, ki je tako moderen kot naraven. Torej, ugotovite, kako urediti skalnjak doma. Razlaga po korakih z našimi krajinskimi arhitekti!

Skalnjak, ki ga navdihuje gorska pokrajina, omogoča preprečevanje erozije nagnjenih tal brez prevelike porabe in ustvarjanje izvirnega zunanjega dekorja. A da bo upodobitev estetska in hkrati naravna, med cvetoče sukulente ni govora o namestitvi nekaj kamenčkov! Gre za izbiro primernega zelenja, ki ga boste pametno umestili in združili s čudovitimi skalami. Tukaj je opisano, kako to storite korak za korakom:

Razmejite prostor, ki ga je treba razviti

kako urediti skalnjak na pobočju korak za korakom sodobna ureditev alpskega vrta

Za uspeh tovrstne ozelenitve je ključnega pomena prava lokacija. Izberite sončno lego (jugovzhod ali jugozahod), saj je primerna za večino rastlin skalnjakov. Če je vaš vrt obrnjen proti jugu, dajte prednost sortam, ki dobro prenašajo vročino in sušo: sukulente, sukulente, trajnice, grmovnice itd. Pomislite tudi na mini skalnjake, ki zavzemajo zelo majhno površino za ločitev terase od trate ali celo v XXL koritu na balkonu. Ne gre pa izključiti niti odtenka. Če se odločite za sajenje v polsenci, bo imel vaš skalnjak osvežujoč videz podrasti. Po drugi strani pa, če je vaše zemljišče ravno, se lahko vedno odločite za umetno gomilo. Možen je tudi skalnjak na ravnem terenu, vendar bo treba dodati volumen s skalami in travnatimi šopi.

Pripravite in poravnajte tla

urejanje krajine sodoben japonski skalnjak na pobočju z ribnikom

Ko je mesto izbrano, je čas za pripravo tal. Praviloma je skalnjak urejen na nagnjenem terenu, s precej rahlo, odcedno, tudi suho zemljo. Če je vaša glina, boste morali dodati pesek in gramoz. Da bi spodbudili drenažo, ne oklevajte in na prvo plast gomile naložite ploščice ali kamenje. Nato ga prekrijete s substratom. Če že imate klančino ali nasip, ga morate le še oblikovati. Uporabite lopato ali grablje, da poravnate tla, da ustvarite nivoje. Te ravni bodo razmejene z linijami kamnov.

Izberite prave kamne

katere kamne za postavitev alpskega skalnjaka Zunanjost moderne hiše

Iz katerih kamnov zgraditi skalnjak? Cilj je ustvariti naravno krajino, nasprotno bi samo pokvarilo sijaj te ureditve. Zato nič kaj lokalnega kamna. Torej, začnite pri najbližjem: pojdite pogledat na svoj vrt! Tam okoli vedno leži nekaj kamnov. Vedno se lahko odpravite na sprehod v gozd, da naberete nekaj lepih kamnov. Končno, zakaj se ne bi sprehodili ob reki? Tam boste neizogibno našli nekaj kamnov, ki bodo dopolnili vaš skalnati dekor. Pazite pa, da tudi reke ne oropate. Na strani namestitve je idealno izkoristiti nasip za bolj resničen videz! Hrapavost pobočja vam bo omogočila lažjo namestitev vaših skal in rastlin. Poleg tega nasip spodbuja dobro drenažo, ki je zelo potrebna za alpske rastline.

Izbira pravih rastlin za skalnjak in njihovo sajenje

katere plazeče skalnjake izbrati za sodoben alpski vrt

Za uspešen skalnjak se zgledujte po gorskih pokrajinah in se osredotočite na iglavce. Za svoj skalnjak si omislite brinje. Tvorijo čudovito zeleno preprogo in se čudovito podajo zraven sorte pritlikavega bora kot Pinus mugo Liliput in Pinus mugo Ophir. Opomba: v skalnjaku naj bodo rastline posajene v dobro odcedno, suho ali celo revno zemljo. To je primer aubrietas in zvončkov. Ti dve sorti se zlahka naselita v nizkih stenah in zelo cenita tanko kamnito podlago. Zelo dobro se kombinirajo tudi s sedumom, timijanom, floksom in encijanom. Ko so vaši kamni na mestu, je vse, kar morate storiti, to, da svoje zelenje naključno postavite med skale ali poskrbite, da iz njih izstopijo.

Mulč za skalnjak brez vzdrževanja

urejanje okolice vzdrževanje mulčenje skalnjak alpski vrt zunanjost moderna hiša

Za zaščito vašega vrta pred vročino ali za postavitev skalnjaka je mulčenje ključni korak, ki ga ne smete spregledati. Torej, mulčite svoj skalnjak s kamenčki ali obarvanim gramozom, da ohranite vlago v vročem vremenu, pa tudi zaščitite tla pred odtekanjem na strmih pobočjih in omejite rast plevela. Seveda lahko mulčite tudi z borovim lubjem. V prvem letu je potrebno obilno in redno zalivanje. A pozor, obilno se ne rima s pretirano.

krajinske ideje primer skalnjak skalnjak vrt deco moderno

Similar Posts

Leave a Reply