Kako gojiti šampinjone doma ali na vrtu?

74

Se imate za navdušenega vrtnarja? Če je tako, ste verjetno poskusili gojiti na desetine različnih rož, zelišč, sadja in zelenjave. Kaj pa gobe? Pogosto jih uporabljamo v kuhinji, nikoli pa ne pomislimo, kako rastejo. Čas je, da v današnjem članku pregledamo to temo. Torej, tukaj je, kako gojiti gobe gumbaste doma!

Ali je gliva rastlina ali žival?

Ste vedeli, da goba v resnici ni rastlina? Toda kaj je potem? Raste v zemlji in se ne premika, vendar ni ne rastlina ne žival. Kaj točno je goba? Nekateri ljudje to vedo, drugi pa ne, goba je pravzaprav razmnoževalni del različnih vrst gliv, ki živijo pod zemljo. Z znanstvenega vidika torej gobe pripadajo ločenemu kraljestvu, ki se razlikuje od kraljestva rastlin in živali, vendar vsebujejo nekatere značilnosti obeh.

Da bi jih gojili, je pomembno vedeti, kaj so in kako rastejo. Če povzamemo, bi rekli, da z njimi ne ravnajte tako kot z ostalimi rastlinami, saj imajo zelo posebne zahteve.

Kako gojiti gobe v kleti

Gobo je najlažje gojiti, zato, če ste začetnik, začnite s to vrsto. Vzgojite ga lahko na svojem vrtu, če imate primeren prostor, ali v posodi v kleti. Svetlobe ne potrebujejo, zato izberite senčno mesto, najbolje med grmovjem ali sadnim drevjem, ki jim bo prav tako koristila zastirka. Nato boste potrebovali naslednje materiale:

  • spore gob
  • Tla bogata s hranili
  • Kulturna postelja
  • Vroča voda

Kako gojiti gobe

Kje najti spore gob?

Najlažji način je, da kupite pribor za gojenje gob, lahko pa materiale naberete tudi sami in uporabite reciklirane predmete. Ni pomembno, ali iščete posodo, kot je na primer lesena škatla. Kar zadeva spore, jih je bolje kupiti v specializirani trgovini. Da bo stvar še enostavnejša, vzemite že »cepljene« trose. Amazon in druga spletna mesta prav tako ponujajo te izdelke, tako da lahko preverite tudi na internetu.

Kako narediti gobji micelij

Kateri substrat za gobe?

Gobe ​​se hranijo s prstjo. Zato poskrbite, da vsebuje veliko hranilnih snovi. Na primer, lahko naredite mešanico enakih delov gnoja in komposta. Nato ga dajte v posodo. 5 cm zemlje je v tem primeru dovolj, ker boste na vrh položili substrat.

Najpomembnejši element za gojenje gob je ogljik, zato lahko dodajate riževo in pšenično slamo, lupine bombaževega semena, žagovino, stari papir, listje in ostanke sladkornega trsa. Vsi ti substrati bodo spodbudili njihovo nastajanje, dovolj je, da jih predhodno sterilizirate z namakanjem v vreli vodi.

Če želite gojiti gobe brez nakupa micelija, ga morate narediti sami iz gob, kupljenih v trgovini. Ni tako popolno. Potrebujete samo nekaj kartona, vrelo vodo, nekaj gob in čistilni alkohol, da sterilizirate nož, posodo in roke. Gobe ​​so zelo občutljive, zato obvezno očistite vse, kar uporabljate. Več podrobnosti najdete v zgornjem videu.

Similar Posts

Leave a Reply