Kako gojiti melone poleti? V loncu, v višini, na vrtu ali v rastlinjaku?

80

Vas zanima, kako gojiti melone? Če je tako, ste prišli na pravo mesto. V tem članku boste izvedeli, kako pripraviti semena kupljene sadne zelenjave in kako jih posaditi v lonec ali na svoj vrt. Če boste upoštevali naše nasvete, boste od konca septembra lahko gojili lastne melone. Torej, nadaljujte z branjem!

Kaj morate vedeti, preden začnete

Nekateri mu pravijo sadje, drugi zelenjava. Ne glede na to, na kateri strani ste, melono zlahka gojite doma. Toda preden začnete, si oglejte nasvete strokovnjakov za rast:

  • Tla – Melone potrebujejo dobro odcedno zemljo, bogato s humusom. Zato zemljo pred sajenjem izboljšamo z veliko organskega materiala, kot sta gnoj ali dobro pregnit kompost. To ga bo obogatilo, hkrati pa ohranilo veliko vlage, ki jo rastlina potrebuje za dober pridelek.
  • Sonce – melone potrebujejo veliko toplote in dobro sončno svetlobo, da dobro rastejo in plodijo. Zato poskrbite, da uživajo vsaj 8 ur na dan.
  • Zalivanje – melone temeljito zalijte, vendar le enkrat ali dvakrat na teden. Ko sadje dozori, postopoma zmanjšujte količino, da izboljšate okus. Upoštevajte tudi, da morajo biti listi suhi, zato se izogibajte topovskim zalivalnim sistemom.
  • Gnojilo – ribja emulzija in moka iz alg sta nekaj najboljših naravnih gnojil, ki bosta pospešila rast in proizvodnjo melon.
  • Mulčenje – Koristno je tudi mulčenje okoli rastlin melon. To ne bo le izboljšalo zadrževanja vlage, ampak tudi upočasnilo rast plevela. Poleg tega bo zastirka, kot je slama ali razrezan časopis, med razgradnjo prsti počasi dodajala z dušikom bogato organsko snov.

kako nabrati semena melone

Najprej uporabite semena popolnoma zrelih plodov, sicer morda sploh ne bodo zrasla. Uporabite lahko celo pokvarjeno sadje, kot je prikazano v spodnjem videu. Ko jih izdolbete z žlico, izdolbite pulpo in jih pustite sušiti na toplem, zračnem mestu 1-2 dni. To bo preprečilo nastanek plesni in plesni. Nekateri ljudje uporabljajo semena neposredno, ne da bi jih posušili, zato lahko tudi ta metoda deluje.

V zgornjem videu boste videli hitro in enostavno metodo za gojenje melone iz semena. Za hitrejšo rast jih najprej posadite v mini rastlinjak. To je lahko na primer plastična škatla. V enem tednu bodo semena začela kaliti. Nato jih lahko prenesete na vrt ali v lonce.

Cantaloupe - kako gojiti melone v lončkih

Gojenje melon v lončkih

Lonček napolnite s kakovostno zemljo za lončke in na sredino položite 4-5 semen. Nato jih prekrijemo z 2,5 cm zemlje in dobro zalijemo. Lonček postavite na sončno mesto in zalivajte šele, ko je zemlja suha. Uporaba gnojil je v tem primeru pomembna, saj so tla omejena, prav tako tudi hranila.

kaj posaditi na vrt julij zelenjava sadje

Gojenje melon na vašem vrtu

Melona, ​​bogata z vitaminom C in karotenom, je poletna sladica, okusna predjed in idealna sestavina smutijev. Če ste tudi vi njen ljubitelj, ne razmišljajte, kaj vse lahko naredite z njenimi semeni, ampak jih posadite na vrt. To je najbolj priljubljen način gojenja melon. Pazite le, da med rastlinami pustite približno 1 meter razdalje, saj rade lezejo in se presenetljivo hitro širijo.

kako do okusnih sadežev na vrtu

Gojenje melon v višino

Plezanje po meloni je tehnika, ki postaja vse bolj priljubljena. To vam bo pomagalo prihraniti veliko prostora na vrtu. Toda za to potrebujejo močno podporo. Takoj, ko so trte dovolj dolge, jih nežno privežite na rešetko. Ko rastlina raste, po potrebi še naprej pritrdite vitice na oporo.

Morda bo potrebno zagotoviti tudi oporo za melone. Ko rastejo, lahko postanejo pretežki in odpadejo, preden dozorijo. Da bi se temu izognili, uporabite mrežasto vrečko.

kako vzgajati visoke melone

Gojenje melon v rastlinjaku

Gojenje melon v rastlinjaku vam bo zagotovilo najboljše rezultate in dobro zaščito pred okoljskimi vplivi. To ni pomembno le spomladi, ko še vedno obstaja nevarnost zmrzali, ampak tudi, ko jih posadite sredi sezone. Če na vrtu nimate dovolj prostora za takšno konstrukcijo, rastlino, ko je še majhna in krhka, zaščitite s krpami (lahko z rezanimi plastenkami).

Similar Posts

Leave a Reply