Kaj posaditi julija (in konec junija) na zelenjavnem vrtu? Zelenjava in zelišča za setev kmalu

72

Uspeh na vašem zelenjavnem vrtu je predvsem vprašanje predanega dela, pa tudi načrtovanja in »timinga«. Setev pravih poljščin ob pravem času optimizira izrabo prostora na vrtu in omogoča postopno žetev. In kljub splošnemu prepričanju, konec junija in začetek julija ni prepozno za sajenje zelenjave in zelišč. Sredi poletja lahko posadite številne zelenjavne in aromatične rastline za ploden jesenski pridelek. In čeprav bi bilo za nekatere sajenje paradižnika ali buč na začetku poletne sezone verjetno prepozno, je vse odvisno od podnebja v vaši regiji in ostalih pogojev, ki jih lahko ponudite svojim rastlinam. Kaj torej posaditi julija (in konec junija) na zelenjavnem vrtu?

Francoski zelenjavni vrt konec junija

Konec junija in v začetku julija lahko regije z gorskim in celinskim podnebjem (na vzhodu in severovzhodu Francije), ki jim občasno deževje še vedno koristi, mirno posejejo več pridelkov na odprto zemljo. To je idealen čas za sajenje določenih sort bučk, pa tudi poznih buč in buč. Prav tako je zadnji primeren trenutek, da peso posejemo v zemljo, da jo poberemo v oktobru. Korenček, pastinak in krompir s pozno donosnostjo bodo imeli koristi tudi od zgodnje poletne sajenja. Nikar pa jih ne sadite v vremenu, ki je še preveč deževno, da ne zgnijejo pred cvetenjem.

kaj posaditi julij konec junija zelenjavni vrt katero zelenjavo aromatična zelišča posejati rukolo

Za drugi (ali celo tretji) krog posadite tudi rukolo, ohrovt in solato. Večina bo dozorela konec avgusta ali v začetku septembra, zaradi česar so idealne za diverzifikacijo poznih poletnih solat. Tradicionalno cenjeni konec jeseni, lahko od julija v večini francoskih regij posejemo tudi pozni grah in zimsko redkev.

katero zelenjavo aromatična zelišča posejati kaj posaditi julij konec junija zelenjavni vrt

V naslednjih 2-3 tedne bo preostala metropolitanska Francija, kjer je podnebje oceansko, poloceansko ali sredozemsko, med drugim še lahko uspešno gojila paradižnik, melone, koruzo in bamija za lepo pozno letino. Drugi pridelek graha ali sladkega krompirja bo še ena odlična nagrada za trenutno aktivne vrtnarje. In kaj posaditi julija v različnih francoskih bioklimatskih conah?

Kaj posaditi julija na severu in severovzhodu?

ideje kakšno zelenjavo aromatična zelišča posejati junij julij kaj zasaditi zelenjavni vrt

Sredi julija bodo območja s hladnejšim podnebjem lahko izkoristila seme peteršilja, kopra in koriandra, ki bo na vrhuncu, ko bo minilo veliko poletno vročino. Tako lahko naše hladne juhe aromatiziramo do konca poletja ali pa še dlje. Če povzamemo, kaj posaditi julija za zelenjavo?

kaj posaditi julij konec junija zelenjavni vrt kakšno zelenjavo aromatična zelišča posejati ideje

raketa
Koleraba
pesa
zimska redkev
brstični ohrovt
Brokoli
jabolčno zelje
Korenje
česen
Kale
Zelene solate
Pozni grah
Stročji fižol
radič
špinača

Kaj posaditi julija na jugu in zahodu?

kaj posaditi julij konec junija zelenjavni vrt kakšna aromatična zelišča posejati koriander

Vrtovi v bližini francoske atlantske obale, sredozemske obale in Korzike, kjer imamo tradicionalno zelo vroče in vlažno podnebje, lahko nadaljujejo z gojenjem Solanaceae, kot so paprika, paradižnik in jajčevci, da poberejo svoje zrele plodove do konca jeseni. Skoraj vse vrste buč lahko posadite sredi poletja in uživate v njihovem nežnem cvetenju v približno enem mesecu in njihovih plodovih ravno v času za noč čarovnic. Na teh območjih je poletno podnebje običajno prevroče za večino trav. Kljub temu se lahko koper in koriander (tradicionalno gojita v Mehiki) dobro obneseta, odvisno od vremenske napovedi na vašem območju. Skratka, vsak, ki se sprašuje, kaj posaditi julija v vročem podnebju, se lahko odloči za:

Artičoke
brstični ohrovt
koriander
Koruza
kumare
Koper
Jajčevec
Bamija
Čebula
grah
paprike
Squash
Paradižnik

katero zelenjavo aromatična zelišča posejati kaj posaditi julij konec junija zelenjavni vrt

Kot je bilo ugotovljeno, ima vprašanje, kaj posaditi julija, več odgovorov, nekateri bolj vabljivi kot drugi. V najboljšem primeru se poučite o tem, katere rastline in zlasti katere posebne sorte se dobro obnesejo na vašem območju, saj so pogoji zelo različni, zato so lahko rezultati zelo različni. Če ste se pravkar preselili na novo območje, vprašajte sosednje vrtnarje, katere sorte zelenjave, vrste zelišč in cvetov uspešno gojijo, in jih preizkusite sami.

Katero zelenjavo in aromatične rastline boste izbrali za sajenje julija?

kakšno zelenjavo aromatična zelišča posejati julija kaj posaditi poletni zelenjavni vrt glede na regijo

Similar Posts

Leave a Reply