je nagelj roža brez vzdrževanja, ki bo sublimirala vašo posteljo?

84

Od kod ta omamna aroma? Ali je mogoče, da tako skromna roža sama po sebi poroči dve najbolj iskani lastnosti: parfum in lepoto? Izkazalo se je, da obstaja, ta trajnica, polna sonca, ki sublimira masive pred hišo in robove poti: je simbolični nagelj, s katerim »dišijo« naši spomini na otroštvo. Poleg omenjenih prednosti nagelj zmaguje pri svojih kolegih, ker ne zahteva skrbne nege in ljubi suhost. Če ste kot mi: nadobudni vrtnarji, ki se ne upajo potopiti v veliko vrtnarjenje, preberite ta članek!

Iščete trajnico za polno sonce

Noben cvet ni manj vsestranski kot sladki nagelj. Po eni strani to polnosončno trajnico uvrščamo med rože ljubezni, ki vzbujajo gorečnost in strast. Po drugi strani pa je to roža žalovanja, ki jo pogosto gojijo za rezano in jo najpogosteje najdemo v šopkih, namenjenih pokopališčim. Nageljni, znani kot “božanska roža” (Dianthus caryophyllus), vključujejo številne odtenke roza, bele, koralne in rdeče. Pravi nageljni imajo naguban videz, ki se drži v cvetličnih aranžmajih, in imajo značilen, pikanten, rahlo nageljnoveren vonj, ki ga imajo radi mnogi in priljubljen v slaščičarstvu. Ne oklevajte, da jih gojite na vrtu, saj bo njihova večbarvna izjava prednost za vaš zeleni prostor.

Večletna rastlina za polno sonce v veliki raznolikosti

trajnica polno sonce veliko število vrst sort nageljnov

Vaš letni vrt bo prostovoljno sprejel ljubek nagelj, ki je med dišečimi rastlinami v poletni sezoni. Obstaja veliko število vrst in sort nageljnov. Tukaj so najpogostejši za vas:

  • Nageljni rožnati nagelj, ki doseže 50 do 80 cm v višino, trajnica ali enoletnica.
  • Kitajska vrtnica, njena višina ne presega 30 cm, letna.
  • nagelj za kamnito zemljo, (Maiden Pink), ki je lahko enoletni ali trajni in ne zraste več kot 20 cm, velja za pritlikavega.
  • Sweet William nagelj zraste od 20 do 60 cm v višino, trajni ali enoletni.
  • rožnati vrtni nagelj, zelo dišeča trajnica, katere višina se giblje od 20 do 30 cm.

trajnica polno sonce nagelj trajnica rdeče bela je treba posaditi jeseni spomladi

Večletni rdeči in beli nagelj je treba posaditi jeseni ali spomladi, med posamezno rastlino pazljivo razmakniti 20/25 cm. Potaknjence trajnih nageljnov je zelo enostavno narediti od maja dalje. Jeseni jih lahko razmnožujemo z delitvijo krošnje.

Kar zadeva enoletni nagelj, je treba od meseca marca sejati v zavetje, enkrat presaditi v drevesne lonce, preden ga spomladi damo v zemljo. Seveda lahko sejete neposredno v zemljo od aprila do maja.

trajnica polno sonce spodbuja pojav novih cvetov, rezano redno odvele cvetove

Ušesce je zelo trpežno in zahteva malo vzdrževanja. Da bi spodbudili pojav novih cvetov, redno odrežite odvele cvetove. Ker ima cvet rad sušo, zalivajte le, če je vročinski val daljši.

Pri trajnih nageljnih jeseni odrežemo stebla na 3 centimetre in po možnosti prekrijemo z zastirko odpadlega listja.

Za enoletne nageljne jih izvlecite jeseni, saj iz leta v leto ne zrastejo.

Kakšna je pomembna skrb za nageljne?

trajnica za gredice dobri pogoji lahko čakajo leta lepotna dišava

Dianthus je dokaj enostavno gojiti in vzdrževati. Dianthus carophyllus se najbolje obnese v območjih odpornosti rastlin USDA od 7 do 10, zato ni tako hladno odporen kot druge sorte. Čeprav je nagelj včasih znan kot kratkotrajna trajnica, lahko, če raste v pravih razmerah, pričakujete leta lepote in dišave. Najboljša izbira za domači vrt s svetlimi barvami in enostavnim sezonskim vzdrževanjem. Najbolje je rezati po prvem cvetenju, da si zagotovite novo pozneje v sezoni.

V kakšnih pogojih uspevajo nageljni?

trajnica za grude nageljnov zahtevajo odlično drenažo alkalna tla

Nagelj zahteva odlično drenažo in alkalno zemljo, imenovano tudi “mehka” zemlja, ki ima nekoliko višje koncentracije kalcija, magnezija in natrija. Če so vaša tla ponavadi kisla, jih boste pri sajenju nageljnov dobro začeli z dodajanjem malo apna.

trajnice za gredice polno sonce nageljnov prenaša zelo malo delne sence

Čeprav se najbolje obnesejo na polnem soncu, nageljni dobro prenašajo delno senco. Preveč popoldanskega sonca bi lahko povzročilo, da cvetni listi živo obarvanih nageljnov zbledijo. Po možnosti posadite svoje nageljne tam, kjer bodo bolj kot popoldansko sonce, da bodo cvetovi sveži in barve svetle.

trajnice polno sonce brez zalivanja odporne na sušo redno zalivanje spomladi tvorijo cvetne brsti

Dianthus carophyllus je razmeroma odporen na sušo, vendar potrebuje redno zalivanje spomladi, ko se oblikujejo njihovi cvetni brsti. Med sušnimi obdobji poleti bodo morda potrebovali dodaten kozarec vode ob vznožju rastline. Vendar pazite, da ne zalivate preveč, saj lahko listi porumenijo, cvetni listi pa lahko povedejo ali odpadejo.

grudice trajnice obožujejo toplo okolje venenje primer ekstremna vročina

Nageljni imajo radi toplo okolje, vendar bodo ob ekstremni vročini ovenili. Pri nizki vlažnosti se počutijo udobno. Vendar pa lahko občasno rahlo pršite hladno vodo v zelo vročem vremenu, da jih nekoliko ohladite.

Opozorilo o nageljnih za mačke!

visoke trajnice zimzelene strupene nevarnost mačke bruhanje izguba apetita

Ko že govorimo o seznamu strupenih rastlin v zaprtih prostorih ali na prostem, ki predstavljajo nevarnost za vašo mučko, še zdaleč ni izčrpen, poleg tega morate dodati še dišeči nagelj.

Odvisno od tega, koliko rastline je vaša mačka zaužila, lahko bruha večkrat. Simptomi po bruhanju lahko vključujejo blago dehidracijo ali izgubo apetita, ki naj izzvenijo v nekaj urah. Prepričajte se, da je na voljo sveža voda. Nageljni vsebujejo tudi spojine, ki lahko povzročijo blago draženje kože, pordelost ali otekanje okoli ust, če jih vaša mačka poje. Če so prisotni hujši simptomi ali če se vaša mačka ne popravi v 8 urah, se posvetujte s svojim veterinarjem. Pri psih se zastrupitev z nageljnom kaže kot dermatitis in prebavne težave.

Similar Posts

Leave a Reply