Glivice na hortenzijah – kako se jim izogniti, jih prepoznati in zdraviti naravno

37

Letošnje poletje so drastična nihanja vremenskih razmer postala nekaj običajnega… Na žalost. Škoda pa je tudi to, da vse te vročine, deževja, neurja in toča ustvarjajo idealne pogoje za razvoj nekaterih škodljivcev na vrtu. Hortenzije niso izjema. Zato ne čakajte brezbrižno in ukrepajte, preden vaša rastlina odmre. Spodaj boste izvedeli, kako preprečiti pojav glivic na hortenzijah in kaj storiti, če jih že imajo. Gremo vrtnariti!

Rastline ne morejo govoriti, a vam vseeno lahko pokažejo, da je z njimi nekaj narobe. Na splošno jo izražajo s spreminjanjem barve. Ste že kdaj opazili, da nekateri listi hortenzije postanejo rdeči in nato odpadejo? No, to je odličen primer. V tem primeru je to zato, ker zanj ne skrbite pravilno. Z drugimi besedami, če spremenite lokacijo lonca ali pogostost zalivanja, boste hitro in enostavno odpravili stresni dejavnik, ki rastlini počasi škoduje.

Pri boleznih je stvar nekoliko bolj zapletena, saj je treba posebej skrbno uničiti bakterije oziroma glivice. Zelo vidna je tudi prisotnost glivic. Takole jih prepoznate:

  • Botritisna opeklina – gre za sivo plesen, ki povzroča rdečkasto rjave lezije.
  • Glive Ascochyta – predstavlja vijolične ali rjave okrogle lise na dnu rastline. Ko lezije rastejo, listi porumenijo in odpadejo.
  • antraknoza – je glivični povzročitelj, ki uspeva ob deževnem vremenu in preveč pognojeni zemlji. To sta dve stvari, ki jih hortenzije sovražijo.
  • Pepelasta plesen – izgleda kot bela praškasta snov na površini listov. Pod listi lahko vidite tudi vato podobno tvorbo.
  • Rja – ta gliva ustvarja oranžne mehurčke na dnu listov hortenzije in rumene lise na vrhu.

Kako prepoznati in zdraviti bolezni hortenzije

Dežja ne morete ustaviti, lahko pa nadzirate vlažnost na svojem vrtu. Če torej pričakujete nevihto, poiščite kreativen način za pokritje rastlin. Ko oblaki preidejo, pokrov čim prej odstranite, da rastlina lahko zadiha. Mulčenje je lahko tudi dobra rešitev, če hortenzije gojite na vrtu (ne v posodah).

Da bi preprečili okužbo rož z glivami, je pomembno tudi, da pred obrezovanjem razkužimo uporabljene materiale.

Nadzemni škropilniki vam lahko olajšajo delo, vendar se jim je najbolje izogniti. Raznaša gobje spore kot dež.

Rastline pravilno razporedite in jih po potrebi obrežite, da ohranite dobro kroženje zraka okoli njih.

Glivične bolezni hortenzij

Pepelasta plesen je najpogostejša bolezen hortenzije, vendar vam lahko naslednje rešitve pomagajo v boju proti kateri koli drugi glivični bolezni.

Najprej je pomembno odstraniti kontaminirane liste, da ne morejo širiti bolezni. Ne uporabljajte jih za kompostiranje. Odvrzi jih.

Prav tako za nekaj časa prenehajte z zalivanjem, da vlaga izhlapi.

Kateri fungicid proti pepelasti plesni

Glive na hortenzijah: Kateri fungicid proti pepelasti plesni?

Uporaba fungicidov je najučinkovitejši način zatiranja gliv na hortenzijah. Pripravek, pripravljen za uporabo, lahko kupite v kmetijski lekarni ali si doma pripravite naravno kuro:

kamilični čaj – 8 čajnih vrečk kuhajte 20 minut v 1 litru vode. Nato pustite, da se infundira vsaj štiri ure. Čaj prenesite v razpršilno steklenico in poškropite prizadete rastline. Protiglivične in antibakterijske lastnosti zelišč bodo naredile ostalo.

Aspirin – dve neobloženi tableti aspirina raztopite v 1 litru vode in s tem poškropite rastline. Po potrebi ponovite postopek čez nekaj dni.

česen – ta domači fungicid je še močnejši. Slaba stran je vonj. Če pa želite poskusiti, naredite pasto iz dveh strokov česna in jo zmešajte z 1 litrom vode. Pustite stati nekaj ur, filtrirajte in dodajte 1/8 čajne žličke sredstva za pomivanje posode. Pred uporabo razredčite 1 del mešanice česna v 10 delih vode. Poškropite obe strani listov.

Similar Posts

Leave a Reply