Botanična klasifikacija vs. kulinarična klasifikacija. Pregledamo!

58

Pametni ljudje pravijo, da sta avokado in paradižnik sadje in ne zelenjava. Vendar ne vedo zakaj! Torej, ali je paradižnik sadje ali zelenjava? To je osrednje vprašanje naše današnje razprave! Mislite, da veste vse o zelenjavi? Hitro premislite, kajti odgovor na to »velikoslovno dilemo« vas lahko preseneti!

Kakšna je razlika med sadjem in zelenjavo?

Ali lahko ločite sadje od zelenjave? Kakšna je razlika med obema? Za kuharja je povsem preprosto. Sadje je praviloma sladko in ga lahko zaužijemo s sladico, zelenjava pa je slana in se najpogosteje prilega k mesnim in ribjim jedem na žaru. Torej, pravo vprašanje, ki si ga je treba zastaviti, je: Kaj razlikuje sadje od zelenjave v botaničnih zadevah? Konkretno sadje predstavlja užitni rastlinski organ iz cvetnice. Z drugimi besedami, plod je pravzaprav jajčnik, kjer se gnezdijo semena. Kar zadeva zelenjavo, jo pogosto kvalificirajo za vse druge užitne dele zelenjavne rastline, namreč čebulice, korenine, stebla in liste.

češnjev paradižnik sadje ali zelenjava zakaj

Je paradižnik sadje ali zelenjava?

Paradižnik, sadje ali zelenjava? To je vprašanje ! Ne iščite več, dragi vrtnarji in ljubitelji pečenih polnjenih paradižnikov, saj je odgovor tukaj. Vendar je to odvisno od tega, s kom govorite. Zakaj? Medtem ko bo vrtnar uporabil botanično definicijo, bo kuhar, nutricionist ali celo vaša babica verjetno stavil na kulinarično razlago. Torej, če tvegamo, da vas razočaram, je paradižnik lahko oboje. Zakaj so torej paradižniki razvrščeni na dva različna načina, če je to zmedeno?

pridelava paradižnik sadje ali zelenjava lonec koristi poreklo botanična definicija vrt

Botanična klasifikacija vs. kulinarična klasifikacija

paradižnik sadje ali zelenjava zakaj paradižnik sadje ali botanična zelenjava

Na splošno obe definiciji služita svojim namenom. Botanična klasifikacija je uporabna za botanike, ki jih zanima izvor paradižnikov, da bi bolje razumeli njihovo gojenje. Razvrščanje tudi pomaga prepoznati različne sorte paradižnika. Za informacijo, danes jih je več kot 10.000.

sadje paradižnika ali užitna botanična zelenjava

Kulinarična definicija pa je bolj uporabna za širšo javnost (nutricioniste, kuharje ipd.). Paradižnike definirajo glede na to, kako se uporabljajo in njihov profil okusa. V kulinariki ima zelenjava na splošno bolj trdno teksturo, bolj blag okus in jo je treba kuhati v slanih jedeh (enolončnicah, juhah ali pomfriju), medtem ko ima sadje žvečljivo teksturo, sladek ali kisel okus in se pogosto uživa surovo ali v lahkih poletnih sladicah ali domačih marmeladah.

Gojenje in koristi paradižnika

prednosti gojenja sadja ali zelenjave paradižnika

Preden začnete, je pomembno, da izberete sorto, ki je bogata in enostavna za gojenje. Češnjevi paradižniki so to poletje zvezde vsakega balkona. Za uspešno sajenje jim ponudite dovolj veliko posodo, da pospešite razvoj njihovih korenin. Nato jim morate zagotoviti bogat, rodoviten substrat: vrtno zemljo, zemljo za lončnice, konjski gnoj ali domač kompost. Za ohranjanje vlage poleti razmislite o mulčenju površine lonca. Podobno odstranite požrešne liste, ki so med vejami listov in glavnim steblom, da pospešite rast paradižnikov.

sadja paradižnika ali zelenjave za sajenje

Kar zadeva koristi, ima paradižnik več kot eno prednost za zdravje. Odličen zaveznik hujšanja, ta zelenjava … pardon, to sadje se odlično bori proti slabim telesnim maščobam in vam tako pomaga pri lažjem hujšanju. Zelo bogat z vitaminom C, paradižnik spodbuja dobro asimilacijo kalcija in železa. Tako kot pesa znižujejo visok krvni tlak zaradi vsebnosti kalija. Med ostalimi neslutenimi vrlinami paradižnika najdemo tudi:

  • živilo proti staranju
  • orožje proti aknam
  • živilo proti raku
  • zaveznik za raven trebuh

Ostala lažna zelenjava in sadje, ki ju morate poznati

zakaj je korenček sadje

Skratka, paradižnik, jajčevec, kumara, paradižnik, paprika ali fižol se štejejo za sadje. Rabarbaro in sladkorni trs pa lahko uvrstimo med zelenjavo! Botaniki označujejo tudi lažne plodove, pri katerih jajčnik ni edino sodelujoče tkivo. To so na primer jagode, ananas ali jabolka.

Leave a Reply