Bi lahko vrt v gibanju rešilna bilka za zaustavitev podnebnih sprememb? Dešifriranje!

72

Navadili ste se že na polno življenje: delo, podzemna železnica, spanje in med drugim delo na vrtu. Ne glede na gojenje zelenjave ali užitek poležavanja v senci rožnega grma. Ni si lahko zamisliti in dostojno oblikovati svoje zelene površine. Naš članek vam bo koristen, saj vas bo navdušil za ustvarjanje gibljivega vrta, ki je najnovejši trend v krajinskem oblikovanju, ki ga je predstavil Gilles Clément na konferenci pred enim letom.

Kakšna je ideja selitvenega vrta?

Gibanje se rima z razvojem. Ideja vrta v gibanju v smislu puščanja narave, da opravi svoje delo, se približa načelom Jean-Jacquesa Rousseauja za prostor, ki je nekako divji, kjer je človeški vpliv neviden ali popolnoma odsoten. Ali je to tisto, kar želite: angleški vrt, bukolični vrt ali popolno simetrijo francoskega vrta?

Vaš dizajn bo odražal vaš značaj! Nagnjeni ste k premočnemu vlečenju za sidra: ste avtoritarni in francoski vrt vam popolnoma pristaja.

premikanje vrta raje nenadzorovana raznolikost zahteva poseg

Obdarjeni s svobodnim in nonšalantnim duhom imate raje nenadzorovano raznolikost, ki ne zahteva vašega posredovanja, zato pustimo stvari takšne, kot so in tam, kjer so. Bukolični vrt ali angleški vrt bo zadovoljil vaš lenobni odnos.

Že se namrščiš in se sprašuješ, kako se premikajoči vrt razlikuje od zadnjih dveh. Teza, ki jo zagovarjajo privrženci te koncepcije, je »ohraniti vse, kar je živo«. Se pravi, pustite celotno prehranjevalno verigo na svojem vrtu: rastlinstvo in živalstvo, ki si pomagata. Vloga vrtnarja je bolj opazovalec kot vplivnež.

Vrt v gibanju skozi oči Gillesa Clémenta!

vrt v gibanju sezonske spremembe se spreminjajo zaradi selitvenih selitvenih vrst

Gibanje po besedah ​​predavateljice na prestižni Ecole Nationale Supérieure d’Architecture du Paysage de Versailles vključuje sezonske spremembe in spremembe zaradi samosejanja in selitve vrst. Premikajoči se vrtovi, naseljeni ali obiskani, niso nikoli zgolj vizualni, ampak zelo otipni: klečimo, uležemo se, drgnemo se, dišimo, vdihujemo. V tem smislu ne smemo kositi trate, ampak to narediti, da zarišemo pot. Nekaterim plevelom je treba pustiti, da rastejo na vrtu iz dobrih razlogov.

premikajoči se vrtni učenjak vrtnar čaka na točen trenutek, ko vstopi v rastlinski svet

Izkušeni vrtnar mora počakati na točen trenutek, da se prikrade v mir rastlinskega sveta, ne da bi pri tem motil naravne procese. Izbrati mora trenutek, ko spontana rast vključuje vse elemente, ki jih običajno najdemo na vrtu: drevesa, grmičevje, trto, čebulice, trave, celo divje vrtnice. Vloga vrtnarja je tedaj voditi in bogatiti v sočutju z naravo. Clément ne uporablja kemikalij, dodatnega zalivanja in hrupnih strojev, ki porabijo veliko energije. Toda on obrezuje: vrba, ki jo je sam posejal, je obrezana, da pokaže njena več debla.

Morate poslušati rastline. Spomladi, na primer, za obrezovanje hortenzij in glicinije ali za obrezovanje mimoze, ki se razlikuje glede na sorto.

Koncepti Gillesa Clémenta lahko vzpostavijo ravnovesje na Zemlji

vrt v gibanju spodbuja biološko raznovrstnost vir čudežne zajamčene prihodnosti

Clément imenuje premikajoči se vrt konceptualno orodje. Njegov drugi, Planetarni vrt, je nastal po tem, ko je opazil prve fotografije Zemlje iz vesolja. Zamislil si je, da bi omejitve in skrb, ki jo je namenila parcelnim vrtom, razširil na ves svet. Leta 2000 je Clément vodil veliko znanstveno razstavo v Parizu, da bi pojasnil in podal pozitivne primere te teme. Zavzel je tudi stališče do selitev vrst, podobno kot pri ameriškem pisatelju Michaelu Pollanu, zaradi česar ni bil vedno priljubljen v znanstveni skupnosti.

“Glavni cilj, piše Clément, je spodbujanje biološke raznovrstnosti, ki je vir čudežev in naše jamstvo za prihodnost.”

kakšna načela gibljive vrtne krajine tretje vrste preučujejo gozdna kmetijska zemljišča

Clément že nekaj let razvija še en koncept, ki ga imenuje »pokrajine tretjega tipa«. Študija visoko upravljanih kmetijskih in gozdnih zemljišč južno od Pariza ga je pripeljala do iskanja skritih prostorov, ki se izognejo monokulturi in so pozabljeni zaradi človeške industrije, prostorov vmes, pogosto zapuščenih po zlorabi, ki še vedno lahko spontano oživijo. Vedno je imel naklonjenost do obrobnih in zanemarjenih prostorov.

kakšna načela premikajočega se vrta vsako seme napoveduje jutri

Njegovi poskusi, da bi takšno svobodo vključili v občinsko zasnovo, so se izkazali za sporne. Njegova vera v vrt je vedno stalna: »Prava dežela, skrivnostna, a raziskana, vabi vrtnarja, da opredeli svoj prostor, svoje bogastvo, svoj življenjski prostor. Človeštvo zadrži v času. Vsako seme napoveduje jutri. Še vedno je projekt. Vrt proizvaja blago, nosi simbole, spremlja sanje. Dostopen je vsakomur. Nič ne obljublja in daje vse. »

Grobo rečeno

kako ustvariti gibljive vrtne invazivne trajnice

Nekatere rastline so enoletnice ali trajnice, prilagajajo se terenu in se ne premikajo. Drugi se imenujejo invazivni in ustvarjajo kolonije. Na vas je, da se odločite, kako predvideti razvoj vaših rastlin.

kako ustvariti vrt v gibanju preoblikovati ustrezno potrebuje zemljišče

Pri vzdrževanju vrta je najbolje, da ga prilagodite potrebam zemljišča. To pomeni slediti gibanju rastlin in jih spoštovati, ne delati ničesar v svojo korist.

kako ustvariti premikajoči se vrt, preglejte vsako rastlino, preden se odločite za odpravo

Zastavite si vprašanja o vsakem nenavadnem dejstvu. Na vašem vrtu je padlo drevo in vi se odločite, da ga odstranite. Preden vzamete obrezovalnik, ga nežno preglejte kot skrben zdravnik. Morda ga življenje ni povsem zapustilo!

Similar Posts

Leave a Reply