Beli mah na sobnih ali zunanjih rastlinah? Kaj storiti, da se ga znebite?

20

Ste že kdaj videli belo peno na svojih rastlinah, kot da bi pravkar prišle izpod prhe? Ne poškropite jih z milnico, kaj se torej dogaja? Morda boste presenečeni, ko boste to slišali (ali pa tudi ne), a za to je zaslužna majhna žuželka – pljuvačka. Vprašanje, ki se pojavi, je: “Ali je parazit in če je tako, kako se ga znebiti?” Ne skrbite, vse vam bomo razložili v naslednjih odstavkih.

Kaj je spittlebug?

Nekateri mislijo, da je ta bela pena znak kače ali žabe na vrtu, vendar to ni res. Povzroča jo spittlebug. Ta majhna žuželka spada v družino škržatov in ščitk, njene ličinke pa proizvajajo to snov, ki ji pravimo tudi »kukavičji pljunek«. To je njihov način zaščite pred plenilci. Torej ni bolezen.

Vedeti morate, da se hrošči prehranjujejo s sokovi rastlin, vendar je v resnici njihovo število tako zanemarljivo, da ne morejo škodovati vašim rastlinam.

Beli mah na rastlinah: ali je nevaren za rastline?

majhen beli mah na rastlinah

Ni zanikati, da lahko te majhne kroglice kot nekakšna penasta sluz, pritrjena na steblo ali liste vrtnih rastlin, pokvarijo estetski videz vašega čudovitega vrta. Odrasla žuželka, ki se prehranjuje z rastlino, lahko deformira nekatere liste vaše rastline, vendar običajno ne boste videli nobene invazije, ki bi lahko vplivala na vaše rože ali zelenjavo.

Tudi če skačejo kot bolhe, morate vedeti, da ne grizejo. Z drugimi besedami, ni nevarnosti za vas ali vašo družino, tudi za hišne ljubljenčke.

Če pa vas motijo, si oglejte naslednji odstavek o tem, kako se znebiti hroščev.

Beli mah na aromatičnih rastlinah

Ko govorimo o zeliščih in stenicah, jih boste najverjetneje videli na rožmarinu. To malo bitje obožuje to rastlino. Drugi rastlinski vrsti, na katerih lahko živi, ​​sta origano in žajbelj.

Sivkino bela pena

Tudi za vašo sivko ni nevarnosti. Male ličinke so tam preprosto zato, ker se skrivajo pred pikapolonicami, lebdečimi muhami in osami. Ko odrastejo, se preselijo na drevesa in grmovnice. Zanje je torej le začasno zatočišče. Ne uničujte biotske raznovrstnosti svojega vrta, če ne opazite invazije.

sobna rastlina z belim mahom

Če opazite bel mah na zemlji v lončkih ali listih svojih sobnih rastlin, vedite, da je to nekaj povsem drugega. To je plesen, ne žuželke. V tem primeru morate ukrepati, da rastlino zaščitite pred smrtjo. Nekatere glivične bolezni rastlin lahko škodijo tudi vašemu zdravju, saj se njihove spore nahajajo v okoliškem zraku in zlahka zaidejo v dihala.

Zdravljenje proti hroščev

beli mah na čistilni napravi

Kot smo že omenili, beli mah na vaših rastlinah zanje ne predstavlja nevarnosti, če pa se želite teh žuželk znebiti, vam svetujemo, da uporabite naravne metode in se popolnoma izognete kemičnim insekticidom.

Najenostavnejše biološko zdravilo je izpiranje mahu. Dovolj je torej, da ga popršimo po rastlinah, da izgine.

Če to ne deluje, uporabite naslednjo raztopino za škropljenje rastlin:

  • 450 ml vode
  • 6 olupljenih strokov česna
  • 20 g feferonov, narezanih na kocke
  • 2 žlički tekočega mila za posodo

Prve 3 sestavine pretlačite v pire, nato dodajte milo. Pustite stati 24 ur, nato raztopino filtrirajte. S papirnato brisačo obrišite mah na rastlinah, nato pa razpršite organsko tekočino na rastlino, kjer ste jo videli.

Similar Posts

Leave a Reply