7 sladko dišečih lepot, ki lahko nadležne žuželke odženejo stran od doma

68

Zzzzzzz! Neznosna vročina in tisto nadležno brenčanje, zaradi katerega ostaneš buden! Poletje je! Sezona, na katero čakamo vse leto in ki ima svoje nepremostljive pomanjkljivosti. Imamo vse! Muhe, komarji, klopi! Nehajte iskati drage izdelke v lekarnah! Nekaj ​​repelentnih rastlin, ki prav tako dobro dišijo in vaš miren spanec v spalnici je zagotovljen. Kakšne so te dišeče lepote: za vas smo jih našteli!

Imajo dvojno funkcijo: repelentne in okrasne rastline

Nič več tihih noči in odej do oči! Vroče je, začneš se dušiti, greš spat skoraj gol in razkazuješ svoje telo pikom komarjev. Če vam kljub monotonemu brnenju zjutraj uspe zaspati, se boste znašli pokriti z rdečimi mozolji in trdovratnim srbenjem, ki vas muči ves dan. In če uporabljamo repelentne rastline!

repelentne rastline brenčanje srbeče rdeči mozolji

Na srečo obstajajo naravni triki, ki lahko preprečijo hrošče stran od spalnice. Obstajajo pasti za komarje, ki jih ujamejo, preden pridejo noter. Znano je dejstvo, da žuželke privlačita ogljikov dioksid in vonj človeškega telesa, a veste, da so druge arome, tiste od repelentnih rastlin, kot ščit v vročih nočeh.

Obkrožite se z rastlinami proti komarjem: citronelo

rastline odganjalci limonske trave priljubljena sestavina naravni repelenti proti komarjem

Morda to ni presenetljivo, saj je limonska trava priljubljena sestavina naravnih repelentov proti komarjem, vrtnih sveč in še več. Morda pa ne veste, da je limonska trava pravzaprav zelišče, ki ga lahko posadite na svojem vrtu. Večina izdelkov iz limonske trave je narejena z dišečim oljem, ki ga rastlina izloča. Raziskave so pokazale, da topila z limonsko travo trajajo le približno dve uri, ker olja hitro izhlapijo. Imeti rastline v bližini je torej dobro zavarovanje pred ugrizi parazitov. Citronella trava lahko zraste do šest metrov visoko in šest metrov široko, zato jih ustrezno razporedite. Trava ima raje tudi filtrirano sončno svetlobo, torej z drevesom v bližini in pogostim zalivanjem.

Rastlina za odganjanje žuželk: sivka

Rastline, ki odbijajo sivko, osupljiv dodatek za obrobo vrta

Posajena kot odličen dodatek vašemu vrtu, sivka pomaga odvračati komarje. Raziskave kažejo, da eterična olja sivke večino vrst odganjajo od šest do osem ur. Če gojite dišečo rastlino kot obrobo okoli svojega doma, lahko pritegne tudi koristne opraševalce, ki ustvarijo obilico vijoličnih cvetov. Sivko je treba posaditi približno 2 do 3 metre narazen, da bo imela več prostora za rast in uspevala na polnem soncu. Zalivajte ga enkrat ali dvakrat na teden, odvisno od suhosti tal.

Vpadljiva rastlina proti komarjem: ognjič

rastline, ki odbijajo ognjič, priljubljene pri krajinskih vrtnarjih

Ni le oranžna barva, zaradi katere je priljubljena pri vrtnarjih in krajnarjih. Ognjič ima več insekticidnih sestavin (tj. spojin, ki odganjajo več vrst žuželk). Tako kot druge rastline, ki odganjajo žuželke, lahko tudi vonj cvetov ognjiča odganja žuželke. Poleg tega ta rastlina ne zavzame veliko prostora, zahteva relativno malo vzdrževanja in obrodi čudovite, pisane cvetove vse poletje.

Užitne in plezajoče nasturcije so repelentne rastline

rastline proti komarjem, ki visijo na odprtih prostorih vrtni balkon nasturcije

Nasturtiums so užitne vzpenjavke s privlačnimi okroglimi listi in pisanimi cvetnimi listi. Pravzaprav jih za razliko od drugih rastlin, ki odganjajo škodljivce, nasturcije pritegnejo k sebi in jih na ta način zadržijo stran od drugih rastlin in vas. Če imate vrt, so nasturcije uporabne za zaščito kumar, paradižnikov, buč pred običajnimi škodljivci, kot so listne uši, hrošči in muhe (to razmerje se imenuje spremljevalno sajenje, ki spodbuja rast).

rastline proti komarjem nasturcije precej užitne plezajoče krožne liste

Nasturtiums lahko visijo na odprtih prostorih na vrtu, zato jih posadite vsaj 10 do 12 centimetrov narazen. Uspevajo na območjih s šest do osem ur neposredne sončne svetlobe, na primer plezajo na balkon. Poleg tega so njihovi čudoviti cvetovi popolnoma užitni in lahko vaši solati dajo estetsko nadgradnjo.

Navadne začimbe kot repelenti

odganja rastlin muh navadna začimba rožmarin odganja eterično olje

Poleg tega, da je okusno in vsestransko zelišče, list rožmarina vsebuje olja, za katera se je izkazalo, da učinkovito odganjajo komarje. Rožmarin je enostaven za gojenje in zelo priljubljen pri domačih pridelovalcih. Lahko uspeva na vrtu, v balkonskem sadilniku ali celo v vaši krajinski ureditvi. Poleg tega, če imate v bližini rastlino rožmarina, boste hrano enostavno začinili.

rastlina za odganjanje žuželk rastlina bazilika tesno repelentna začimba

Če ste to poletje potrebovali še en razlog, da bi baziliko posadili v bližino, razen okusa v jedi, smo za vas. Poleg svoje arome listi vsebujejo spojine, ki lahko dejansko ubijejo ličinke komarjev, preden se izležejo. Rastline bazilike lahko pomagajo privabiti opraševalce in tako pomagajo vašemu dvorišču in vrtu uspevati. Poleg tega listi naredijo okusen pesto. Bazilika je eno najlažjih zelišč za gojenje in poletna osnova.

rastlina proti komarjem meta dišeče zelišče zatiranje škodljivcev

Meta je še eno dišeče zelišče, ki ima antiparazitske lastnosti. Mentol, aktivna sestavina mete in olja poprove mete, ki odganja žuželke, ima biocidne lastnosti, ki pomagajo odganjati in nadzorovati pršice, komarje in različne druge škodljivce. Ne pozabite ga gojiti v lastnem loncu, če ne želite, da se širi. Ko odcvetijo, lahko liste mete uporabite za različne jedi, od limone, kumare in vode, prepojene z meto, do svežega metinega čatnija.

Similar Posts

Leave a Reply