5 sort pisanih okrasnih rastlin, ki imajo rade senco

35

Če živite v hiši z vrtom, obrnjenim proti severu, ne pomeni, da ne morete imeti čudovitih gredic. Marsikdo misli, da je zelo težko ustvariti raj na hladnejših in bolj senčnih tleh, pa ni! Obstajajo rastline, ki imajo raje senco kot sonce, zato bodo zagotovo cenile izpostavljenost severu. Pripravili smo seznam najlepših sort za gojenje.

Severna lega: kaj posaditi v senčnem vrtu?

Pravzaprav nekatere rastline sploh ne prenašajo suhih, sončnih vrtov. Te vrste so kot nalašč za terene, obrnjene proti severu, kjer boste imeli nekaj jutranjega in popoldanskega sonca. Večji del dneva bodo površine ob zidovih, ograjah in objektih v senci. Verjetno boste imeli največ 3-4 ure ali manj neposredne svetlobe. Poglejmo nekaj vrst, ki imajo radi te razmere!

Heuchera

ki rastlina za severno izpostavljenost Heuchera vrt

Dodajanje teksture vašemu vrtu je pomemben del ustvarjanja estetskega videza. Brez panike – če posadite čudovito rastlino Heuchera, je to enostavno. To je polzimzelena trajnica, ki se razkazuje s čudovitimi zvončastimi rožnatimi cvetovi. Dejansko ga večina ljudi obožuje zaradi njegovega listja. Listi so veliki in imajo edinstveno vijolično barvo z bronastim odtenkom.

Sadite v dobro odcedna tla, ki niso močno obremenjena z glino. Dodajte organsko gnojilo enkrat v poletnih mesecih.

Če nimate vrta, lahko heucheras gojite v posodah na terasi, obrnjeni proti severu.

Digitalno

rastline vrt proti severu naprst

Naprstci lahko uspevajo v polni ali delni senci. Zato so idealni za sajenje na kateri koli legi vašega vrta, obrnjenega proti severu.

Foxgloves ponuja visoke klasje trobentastih rožnato-vijoličnih cvetov, ki vztrajajo skozi poletne mesece. So svetle in privlačne ter vašemu življenjskemu prostoru dodajo piko na i. Rože so bogate z nektarjem in kmalu boste imeli ptice, čebele in metulje, ki bodo vašemu dvorišču dodali zvok in gibanje.

To rastlino je enostavno gojiti in zahteva malo nege. Raste na peščenih, ilovnatih ali glinenih tleh. Tla naj bodo vlažna, vendar dobro odcedna.

Ker lahko naprstec doseže 60-90 cm v višino, je privlačno visoko ozadje za manjše rastline v gredici ali obrobi.

Astilba

rastline severno usmerjen vrt astilbe

Druga odlična izbira za vrt, obrnjen proti severu, je astilba. Če te sencoljubne rastline ne poznate, boste presenečeni. Vsakemu vrtu zagotavlja čudovito živahno barvo, teksturo in višino.

Cvetovi rastejo v puhastih puščicah in imajo sladkarije roza odtenek na temno zelenem listju. Cvetenje traja 4-6 tednov. Listje astilbe spominja na listje praproti in te rastline so jim čudovite spremljevalke na vrtu, obrnjenem proti severu.

Astilbe je enostavno skrbeti. Potrebuje vsaj eno uro sonca na dan in se dobro obnese v mehki jutranji svetlobi na vzhodni strani vašega vrta. Posadite ga v bogato, rodovitno zemljo in jo vzdržujte vlažno.

pegasta kopriva

katera roža za vrt obrnjen proti severu mrtva kopriva

Če imate težave z gojenjem trate na svojem vrtu, obrnjenem proti severu, je to verjetno zato, ker nima dovolj sončne svetlobe. Vendar ne obupajte, severna lega ponuja možnost uporabe čudovitih talnih pokrovov kot alternative travi.

Lamium Maculatum, znan tudi kot pegasti mrlič ali pegasti mrlič, je odlična izbira za pokrivanje tal za temnejši in bolj vlažen vrt.

Mrtva kost prenaša najrazličnejše vrste tal. Nagrajeni boste s čudovitim cvetenjem od pomladi do poznega poletja. Cvetovi so rožnati, beli ali vijolični. Listi so svetlo zeleni, pikčasti s svetlejšimi pikami.

Rastlina ponavadi postane previsoka, zato jo obrežite, da ohrani obliko. Naj vas ne skrbi, če bo jeseni ovenelo, spomladi si bo opomoglo.

Rastline za vrt s severno lego: Navadni pljučnik

rastline za vrt, obrnjen proti severu, navadni pljučnik

Druga lepa rastlina, ki uspeva v polni ali polsenci, je pljučnik. Ker so njen prvotni življenjski prostor vlažni gozdovi, ima rada hladne in temne predele.

Cvetovi so lahko beli, modri ali roza. Pogosto brstijo v eni barvi in ​​se spremenijo v drugo senco, ko dozorijo. Tudi listje je zelo privlačno. Ima lep temno zelen odtenek z naključnimi belimi lisami.

Pljučnik posadite v bogato, vlažno prst v delni ali polni senci. Polno sonce bo ožgalo liste in vaša rastlina lahko celo umre.

Pljučnik zahteva minimalno nego, zaradi česar je odlična izbira za vrtnarje začetnike z vrtovi, obrnjenimi proti severu.

Similar Posts

Leave a Reply