5 nasvetov za omejitev škode in kaj storiti po neurju!

45

Vročinski val včasih povzroči določene motnje, ki nas lahko zelo neprijetno presenetijo. Nevihte, ki so pogosto zelo lokalizirane, lahko presenetijo s svojo silovitostjo in povzročeno škodo. Vse bolj jih je treba čim bolj predvideti. Glede na navedbe barometra ali opozorila služb Météo France se boste morali hitro odzvati, da zaščitite svoje rastline. To pomeni, da imate dovolj časa za nego svojih zelenih površin. Kako zaščititi vrt pred točo? Takoj vam svetujemo, kako rešiti, kar se rešiti da. Takole je!

Toča je tako uničujoča kot dež, nevihta ali veter. Z nekaj nasveti pa se je mogoče zaščititi. Prvič, na balkonu ali terasi lahko najbolj občutljive lončnice premaknete pod zavetje ali v zaprt prostor, medtem ko mine burna vremenska epizoda. V zelenjavnem vrtu bo mlade sadike ali nasade dobro pokrili z lesenimi zaboji, obteženimi s kamni, da ne odletijo.

ploščice za zaščito vašega vrta pred točo 2022

Podobno lahko svoje rastline skrijete pod zimsko prevleko iz netkanega materiala. Podobno so ploščice enako učinkovite pri zaščiti sadik in mladih poganjkov pred mrazom. Še več, zelo preprosto je: na vsak količek samo položite ploščico, da zaščitite vrh rastlin. Za krhke rastline in zelenjavo, kot so jajčevci ali bučke, priporočamo uporabo steklenega ali plastičnega pokrova. Tako bo mlade rastline zaščitil pred slabim vremenom in polži.

mreža proti toči 2022

Če je območje nagnjeno k neurjem s točo, je dobro, da v času plodov nad sadnim drevjem namestimo mreže proti toči. Brez panike, med neurjem s točo je skoraj nemogoče zaščititi vse nasade. Te rešitve kljub temu omogočajo velik del prihranka. Pred prehodom toče je mogoče predvideti morebitno škodo tako, da svoj vrt pripravite na soočenje. Tukaj je 5 nasvetov, ki vam bodo omogočili omejiti škodo.

Namestite tunele

predor proti toči 2022

Tuneli so praktični in učinkoviti pri zaščiti pridelkov. Njihova struktura temelji na deskah, razporejenih vzdolž nasadov. Ponjave morate dvigniti le, ko prihaja močno deževje. Poleg tega je ta trik uporaben za zelenjavo, ki ne mara temperaturnih padcev. Predori dejansko ohranjajo toploto teh rastlin v deževnih obdobjih. Svetujemo vam, da ponjavo na več mestih preluknjate in odstranite takoj, ko preneha deževati. Tako boste omejili kondenz, sovražnika naših nasadov.

Naredite zastirko

mulčenje na tleh, da omejite škodo zaradi toče

Mulčenje je priljubljena tehnika za zaščito in gnojenje tal. Ima številne prednosti za vaš vrt. Izbira mulčenja pomeni:

 • odstraniti plevel
 • ohranite vodo v tleh tako, da omejite izhlapevanje
 • hraniti zemljo
 • zagotoviti zasaditve zavetje pred soncem, vetrom in dežjem

pletje zelenjavnega vrta po toči

Za izdelavo zastirke so prednostni organski materiali, kot so slama, seno, odmrlo listje, pokošena trava, žagovina in listi praproti. Poleg tega, da ščitijo rastline, z razgradnjo prinašajo v tla veliko hranilnih snovi. V letu 2022 je mulčenje vse bolj v trendu. Še en dober razlog, da se vključite v odgovorno vrtnarjenje!

Nasade postavite v rastlinjak, da zaščitite svoj vrt pred točo

namestite rastlinjak za zaščito rastlin

Ali veste, kako narediti vrtni rastlinjak? Je idealno zavetje za krhke in hladne rastline, kot je paradižnik. Mini rastlinjaki imajo prednost, da so enostavni za uporabo in premikanje. Priporočamo jih za zaščito poletnih vrtnin pred dežjem. Tunelski rastlinjaki pa omogočajo dolgoročno gojenje zelenjadnic.

obrezati drevesa

obrezovanje dreves 2022

Pomembno je obrezovanje dreves. Nekatere med njimi so namreč razjedene s paraziti ali pa imajo veje predolge ali slabo nameščene. Poleg tega bi lahko v primeru močnega deževja drevo ali njegove veje zlomile. Tako tvegate, da poškodujete nasade in povzročite morebitne nesreče.

Za zaščito vrta pred točo posadite žive meje proti vetru

posadite žive meje proti vetru 2022

Za zaščito rastlin pred močnimi vetrovi so učinkovita rešitev protivetrne rastlinske žive meje. Zmanjšajo učinek vetra, ne da bi pri svojih nogah ustvarili območje turbulence. Sprejmite jih kot zaščito pred vremenskimi vplivi na vašem vrtu.

In po prehodu toče? Kaj vam še preostane!

kaj početi na vrtu po toči 2022

Ko bo toča minila, boste morali nadeti grelno modrino in zavihati rokave, da bo vaš vrt spet spravil v formo. Za popravilo povzročene škode so potrebna čiščenja:

 • poberite odmrlo listje, polomljene veje, poškodovane rastline in odpadlo sadje
 • preverite stanje nasadov
 • plevel na zelenjavnem vrtu
 • izpraznite krožnike lončnic, da preprečite gnitje korenin

poberi odmrlo listje 2022

Podobno boste morda morali popraviti:

 • popravite ali zamenjajte strgane rešetke
 • zlepite polomljene lonce iz terakote nazaj skupaj
 • postaviti meje nazaj na svoje mesto
 • poškodovana ali zlomljena stebla zložite nazaj s škarjami za obrezovanje

posekati drevesa na tleh 2022

Pa še nekaj bonus aktivnosti za najpogumnejše med vami:

 • pustite, da se stebla dišavnic posušijo
 • pokvarjeno zelenjavo in sadje shranite v zamrzovalnik
 • posekati drevesa po tleh
 • obrežite zlomljena stebla na rani, da dobite čist rez
 • na rano nanesite zaščitno tesnilo, da preprečite morebitno obolenje
Similar Posts

Leave a Reply